Erdélyi Péter felszólalása, az Európai Parlament LIBE bizottságában

A 444 újságírója is felszólalt az Európai Parlament alapjogi bizottságában a magyar médiahelyzet kapcsán

Erdélyi Péter újságíró 10 percet kapott az Európai Parlament alapjogi bizottságában Brüsszelben szerdán, hogy a magyarországi sajtószabadság helyzetéről beszéljen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A 444.hu újságírója 10 perc időtartamú, az Európai Parlament LIBE bizottsága előtt tartott előadásában a hangsúlyt a médiában egyre erőteljesebben jelenlévő állami befolyásnak a bemutatására helyezte. Erdélyi Péter a beszédében az elmúlt kilenc év médiával kapcsolatos történéseiből említett meg jó párat, hogy ezzel illusztrálja mondanivalóját.

Többek között beszélt arról és fényképpel is illusztrálta, hogy hogyan nehezítik meg az újságírók munkáját itthon. Példaként hozta fel az új parlamenti, újságíróknak kijelölt karámot.

A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület
A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos

De megemlítette az újságírók igazoltatását, az ellenzéki orgánumok kérdéseit figyelmen kívül hagyó fideszes politikusokat és az ellenzéki lapoknak évek óta interjút nem adó Orbán Viktor miniszterelnököt, az információszabadság törvény módosítását, amely által állami adatkezelők rendkívül magas összegeket kérhetnek el információkért.

Az újságíró felszólalásában szóba került az is, hogy egy bírósági döntés miatt nem számít közszereplőnek Orbán Viktor miniszterelnök amúgy közpénzekből gazdagodó veje, Tiborcz István, és elnézést kellett kérniük, amiért Tiborcz engedélye nélkül közöltek felvételt.

A beszéd a legtöbbet az elmúlt év médiapiaci változásaival foglalkozott, azon belül is a kormány által támogatott orgánumokkal. Beszélt a TV2 és a Vadhajtások munkásságáról. Kiemelte, hogy tavaly több mint 400 kiadvány került a KESMA gondozásába, amelyek ma már sokszor ugyanazt a tartalmat publikálják.

„Ez sosem látott központosítása a tévé- és rádióadóknak, hírportáloknak, nyomtatott magazinoknak és napilapoknak”– jellemezte Erdélyi a KESMA esetét.

A Mediaworks / KESMA székháza és néhány lapja
A Mediaworks / KESMA székháza és néhány megyei lap montázsa. Fotó: Ladányi András / Media1

A magyar médiapiac legkiváltságosabb szereplőjéről, a jövőre összesen 85 milliárd forintból gazdálkodó közmédiával kapcsolatban azt hangsúlyozta Erdélyi, hogy a választási kampány idején törvény által előírt öt perces műsoridőn kívül ellenzéki politikusok egyszerűen nem tehetik be a lábukat az állam által fenntartott közmédia tévécsatornáinak stúdióiba. Hozzátette: szó szerint nem tehetik be a lábukat, hiszen tavaly az épületbe belépő ellenzéki politikusokat fizikai erőszakot is alkalmazva dobták ki..

Erdélyi Péter az előadás végén még bemutatott pár példát, amikor kormányközeli kiadványok ellenzéki politikusokról közöltek lejárató cikkeket. Ezeket végül így jellemezte:

„Szerintem ez egyáltalán nem újságírás. Ezek nem jobboldali, vagy konzervatív kiadványok. A nagyüzemi félrevezetés fegyverei egy politikai csatában. Propagandaeszközök a kormány irányítása alatt.”

Előadását ezekkel a mondatokkal zárta a 444 újságírója:

„A világon nagyon sok országban sokkal nehezebb és veszélyesebb újságírónak lenni mint Magyarországon. De ez, amiről én beszéltem, nem máshol történt. A mai Magyarországon, ami a NATO és az Európai Unió tagja. És lehet, hogy amit mondtam távoli vagy akár elképzelhetetlen volt önöknek, de higgyék el nekem, bármelyikük országában megtörténhet.”

Erdélyi Péter előadása angol nyelven ITT, magyarul pedig ITT érhető el.

Borító: Erdélyi Péter felszólalása, az Európai Parlament LIBE bizottságában. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!

Köves Slomó rabbi

Köves Slomóék is érdeklődtek a Hatoscsatorna megvásárlása iránt, de az eddigi tulajdonos az ATV-vel és több más szereplővel is tárgyalt

Paor Lilla, a Hatoscsatorna tulajdonosa és főszerkesztője a Media1-nek azt mondta, balról, jobbról és középről is vannak érdeklődőik, és ezek száma az elmúlt napokban tovább nőtt. Szavai szerint a leendő tulajdonos kilétéről egy hónapon belül döntenek, de más forrásból úgy hallottuk, hogy a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijának környezetében úgy gondolják, övék lesz a csatorna.

tévé, távkapcsoló, tv

Soron kívüli vizsgálatot indít a műsorszolgáltatás és a műsorterjesztés piacán a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH-hoz beérkezett jelzések szerint a televíziós műsorszolgáltatók a jelentősebb méretű műsorterjesztő vállalkozások számára kedvezőbb díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat, mint a kisebb műsorterjesztőknek. Így a hatóság szerint a kisebb műsorterjesztők hátrányos helyzetbe kerülnek a nagy kábeles és műholdas szolgáltatókhoz képest, vagyis torzulhat a műsorterjesztési piac. Korábban a kis- és közepes hazai hírközlési szolgáltatók Orbán Viktornak is írtak levelet a problémáról.

facebook

Fontos lépésre szánta el magát a Facebook

A legnépszerűbb közösségi médiás felület elkezdi tiltani az állami hátterű médiacégek hirdetésvásárlásait az Egyesült Államokban, ezenkívül az átláthatóságot segítő új címkéket vezet be, amivel megkülönbözteti az állami tulajdonú médiacégek tartalmait a többitől. A cél ezzel a 2016-os amerikai elnökválasztás során történtekhez hasonló esetek megelőzése lehet.