fbpx
Erdélyi Péter felszólalása, az Európai Parlament LIBE bizottságában

A 444 újságírója is felszólalt az Európai Parlament alapjogi bizottságában a magyar médiahelyzet kapcsán

Erdélyi Péter újságíró 10 percet kapott az Európai Parlament alapjogi bizottságában Brüsszelben szerdán, hogy a magyarországi sajtószabadság helyzetéről beszéljen.

A 444.hu újságírója 10 perc időtartamú, az Európai Parlament LIBE bizottsága előtt tartott előadásában a hangsúlyt a médiában egyre erőteljesebben jelenlévő állami befolyásnak a bemutatására helyezte. Erdélyi Péter a beszédében az elmúlt kilenc év médiával kapcsolatos történéseiből említett meg jó párat, hogy ezzel illusztrálja mondanivalóját.

Többek között beszélt arról és fényképpel is illusztrálta, hogy hogyan nehezítik meg az újságírók munkáját itthon. Példaként hozta fel az új parlamenti, újságíróknak kijelölt karámot.

A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület
A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos

De megemlítette az újságírók igazoltatását, az ellenzéki orgánumok kérdéseit figyelmen kívül hagyó fideszes politikusokat és az ellenzéki lapoknak évek óta interjút nem adó Orbán Viktor miniszterelnököt, az információszabadság törvény módosítását, amely által állami adatkezelők rendkívül magas összegeket kérhetnek el információkért.

Az újságíró felszólalásában szóba került az is, hogy egy bírósági döntés miatt nem számít közszereplőnek Orbán Viktor miniszterelnök amúgy közpénzekből gazdagodó veje, Tiborcz István, és elnézést kellett kérniük, amiért Tiborcz engedélye nélkül közöltek felvételt.

A beszéd a legtöbbet az elmúlt év médiapiaci változásaival foglalkozott, azon belül is a kormány által támogatott orgánumokkal. Beszélt a TV2 és a Vadhajtások munkásságáról. Kiemelte, hogy tavaly több mint 400 kiadvány került a KESMA gondozásába, amelyek ma már sokszor ugyanazt a tartalmat publikálják.

„Ez sosem látott központosítása a tévé- és rádióadóknak, hírportáloknak, nyomtatott magazinoknak és napilapoknak”– jellemezte Erdélyi a KESMA esetét.

A Mediaworks / KESMA székháza és néhány lapja
A Mediaworks / KESMA székháza és néhány megyei lap montázsa. Fotó: Ladányi András / Media1

A magyar médiapiac legkiváltságosabb szereplőjéről, a jövőre összesen 85 milliárd forintból gazdálkodó közmédiával kapcsolatban azt hangsúlyozta Erdélyi, hogy a választási kampány idején törvény által előírt öt perces műsoridőn kívül ellenzéki politikusok egyszerűen nem tehetik be a lábukat az állam által fenntartott közmédia tévécsatornáinak stúdióiba. Hozzátette: szó szerint nem tehetik be a lábukat, hiszen tavaly az épületbe belépő ellenzéki politikusokat fizikai erőszakot is alkalmazva dobták ki..

Erdélyi Péter az előadás végén még bemutatott pár példát, amikor kormányközeli kiadványok ellenzéki politikusokról közöltek lejárató cikkeket. Ezeket végül így jellemezte:

„Szerintem ez egyáltalán nem újságírás. Ezek nem jobboldali, vagy konzervatív kiadványok. A nagyüzemi félrevezetés fegyverei egy politikai csatában. Propagandaeszközök a kormány irányítása alatt.”

Előadását ezekkel a mondatokkal zárta a 444 újságírója:

„A világon nagyon sok országban sokkal nehezebb és veszélyesebb újságírónak lenni mint Magyarországon. De ez, amiről én beszéltem, nem máshol történt. A mai Magyarországon, ami a NATO és az Európai Unió tagja. És lehet, hogy amit mondtam távoli vagy akár elképzelhetetlen volt önöknek, de higgyék el nekem, bármelyikük országában megtörténhet.”

Erdélyi Péter előadása angol nyelven ITT, magyarul pedig ITT érhető el.

Borító: Erdélyi Péter felszólalása, az Európai Parlament LIBE bizottságában. Fotó: YouTube

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások