fbpx
MTVA

85 milliárdból gazdálkodna jövőre az MTVA

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig közel 39 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre, ha a parlament megszavazza a büdzsét.

Tíz támogató és négy ellenszavazat mellett határozott úgy keddi ülésén az Országgyűlés költségvetési bizottsága, hogy a parlamenti plénum elé terjeszti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2020-as egységes büdzséjének tervezetét.

Karas Monika, az NMHH elnöke az MTI beszámolója szerint a tanácskozáson arról beszélt: a hatóság komoly tapasztalattal rendelkezik a felügyelt piacokról származó bevételekről, így biztosított, hogy ezek alakítása hatékonyan segítse a piacok közérdekű fejlődését.

Karas Monika megemlítette: noha korábban többször kérdésként merült fel, miért nem része büdzséjük az állami költségvetésnek, közigazgatási-szervezetelméleti alapon a szabályozó hatóságok egyik jellemzője az anyagi függetlenség, ami „az intézményi autonómia egyik alapja” is.

Varju László bizottsági elnök (DK) azon felvetésére, hogy ekkora összegből gazdálkodva az NMHH sokrétűbb, az ellenzéknek megszólalási lehetőséget adó programokat támogathatna, az NMHH elnöke jelezte: a hatóság sem a közszolgálati média stratégiáját, sem annak tartalmát nem határozhatja meg.

38,4 milliárdból gazdálkodhatna az NMHH

A médiahatóság által az MTI-nek adott tájékoztatás szerint az NMHH 2020-as költségvetésének tervezete 38,4 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel számol, amiből 29 milliárd forintot a hírközlési terület tervezett közhatalmi bevételei tesznek ki; ezen belül a frekvenciadíjak kalkulált összege 23,3 milliárd forint. Hétmilliárdos működési bevétellel számolnak, aminek szinte teljes összegét az adóköteles bevételek után befolyó áfa teszi ki.

Az NMHH személyi juttatásaira és az ehhez fűződő terhek összegére 12 milliárd forintot állítottak be, hétszáz fős létszámkerettel tervezve. A dologi kiadások előirányzata 13 milliárd forint. Emellett 8,4 milliárd forinttal támogatják az MTVA műsorszórását, a hatóság beruházási kiadásai pedig 4,8 milliárd forinttal szerepelnek a tervezetben.

Az NMHH Médiatanácsa működési költségeinek fedezetére 197,8 millió forintot állítana be a tervezet, ám mivel itt kell kimutatni a médiapiaci bevételek – médiaszolgáltatási díj, pályázati díj – áfatartalmát, ami összesen 429,2 millió forint, így a költségvetés főösszege mind bevételi, mind kiadási oldalon 627,0 millió forint lesz.

A Televíziós Film Mecenatúra program elkülönített pénzalapjának 2020-ra tervezett kiadási főösszege 3 milliárd 500 millió forint, amely tartalmazza a személyi juttatásokat, a munkaadókat terhelő járulékokat és szociális hozzájárulási adót, a dologi kiadásokat, a filmalkotások támogatására szánt 3 milliárd 150 millió forint összegű egyéb működési kiadásokat, valamint a beruházásokat.

77 milliárd forint a közmédia műsorainak gyártására és működésre

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetésébe a tervezet 75 milliárd forintos közszolgálati hozzájárulást állít be. Ehhez 1,6 milliárdos médiapiaci bevétel és 8,3 milliárdos kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétel társul.

Az MTVA működésére és műsorgyártásra 77 milliárd 306 millió forintot irányoz elő a tervezet; ebből 17,9 milliárd forintot személyi jellegű, 54,1 milliárdot dologi kiadásokra, 5,2 milliárdnyit pedig beruházásokra.

A Magyar Média Mecenatúra támogatásra 1 milliárd 310 millió forint, a médiatanács, valamint annak hivatali szervének támogatására közel 198 millió forint, valamint 2,3 milliárd forint szerepel elkülönítve a költségvetésben.

A Közszolgálati Közalapítvány támogatására 232 millió forintot, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. működésére 1,7 milliárd forintot tartalmaz a terv.

(MTI)

További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások