fbpx
A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület

Riasztották az Európa Tanácsot a magyar parlamentben elrendelt súlyos sajtókorlátozások miatt

Két nemzetközi civil szervezet is az európai emberi jogi intézményhez, az Európa Tanácshoz fordult a Kövér László által elrendelt, a magyarországi parlamenti médiamunkások munkáját még tovább korlátozó, nemrég életbe lépett szabályok miatt. Nemzetközi botrány formálódik a Budapesten történtek miatt.

Az 1950 óta működő Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute – IPI) és a 19. cikkely (Article 19) nevű nemzetközi szervezetek a páneurópai emberi jogi intézménynek, az Európa Tanácsnak (ET) az újságírók védelmét és biztonságát előmozdító platformján tette közzé az új szabályokat is részletesen bemutató felhívását.

Mint fogalmaznak: az előírások súlyosan korlátozzák az újságírók lehetőségét, hogy kérdéseket tegyenek fel a képviselőknek és ellenőrizzék a parlament munkáját

– írja a Népszava.

Az Európa Tanács médiaplatformja egy olyan nyilvános tér, amely megkönnyíti a médiaszabadsággal és az újságírók biztonságával kapcsolatos információk összegyűjtését, feldolgozását és terjesztését az Európa Tanács tagállamaiban. Lehetővé teszi a szervezet időben történő, szisztematikusabb riasztását, valamint szükség esetén az időszerű és összehangolt fellépést.

A platformon 12 nemzetközi nem kormányzati szervezet és újságíró szövetség tehet közzé riasztásokat, ha úgy ítéli meg, hogy a fejlemények komoly aggodalomra adnak okot egy-egy országban. A korai előrejelzésre az Európa Tanács valamint az érintett tagállam is válaszolhat, és jelentést készíthet arról, hogy milyen intézkedéseket tett a probléma megoldásáért.

Mint korábban a Media1 is többször beszámolt róla (ITT, ITT és ITT foglalkoztunk a témával), Kövér László (Fidesz) házelnök egy rendelettel szinte teljesen ellehetetlenítette a magyarországi parlamenti tudósítók, újságírók, tévések, rádiósok, fotósok munkáját. A médiamunkásokat például egy alig pár lépésnyi, kordonnal lezárt sajtókarámba terelte.

A szabályok egészen extrém módon korlátozzák az újságírók szabad mozgását és tevékenységét a Parlament épületében és a Képviselői Irodaházban, Kövér mégis az európai parlamenti gyakorlatra hivatkozott, holott az Európai Parlamentben meglehetősen más szabályok érvényesek.

Kelen Károlyt, a bezárt Népszabadság szerkesztőjét is megihlette az új parlamenti sajtókarám: ennek kapcsán a Media1-en jelentkező Ki a sötétségből című sorozatában idézett fel egy korábbi levélverset.

Borító: A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások