A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület

Riasztották az Európa Tanácsot a magyar parlamentben elrendelt súlyos sajtókorlátozások miatt

Két nemzetközi civil szervezet is az európai emberi jogi intézményhez, az Európa Tanácshoz fordult a Kövér László által elrendelt, a magyarországi parlamenti médiamunkások munkáját még tovább korlátozó, nemrég életbe lépett szabályok miatt. Nemzetközi botrány formálódik a Budapesten történtek miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az 1950 óta működő Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute – IPI) és a 19. cikkely (Article 19) nevű nemzetközi szervezetek a páneurópai emberi jogi intézménynek, az Európa Tanácsnak (ET) az újságírók védelmét és biztonságát előmozdító platformján tette közzé az új szabályokat is részletesen bemutató felhívását.

Mint fogalmaznak: az előírások súlyosan korlátozzák az újságírók lehetőségét, hogy kérdéseket tegyenek fel a képviselőknek és ellenőrizzék a parlament munkáját

– írja a Népszava.

Az Európa Tanács médiaplatformja egy olyan nyilvános tér, amely megkönnyíti a médiaszabadsággal és az újságírók biztonságával kapcsolatos információk összegyűjtését, feldolgozását és terjesztését az Európa Tanács tagállamaiban. Lehetővé teszi a szervezet időben történő, szisztematikusabb riasztását, valamint szükség esetén az időszerű és összehangolt fellépést.

A platformon 12 nemzetközi nem kormányzati szervezet és újságíró szövetség tehet közzé riasztásokat, ha úgy ítéli meg, hogy a fejlemények komoly aggodalomra adnak okot egy-egy országban. A korai előrejelzésre az Európa Tanács valamint az érintett tagállam is válaszolhat, és jelentést készíthet arról, hogy milyen intézkedéseket tett a probléma megoldásáért.

Mint korábban a Media1 is többször beszámolt róla (ITT, ITT és ITT foglalkoztunk a témával), Kövér László (Fidesz) házelnök egy rendelettel szinte teljesen ellehetetlenítette a magyarországi parlamenti tudósítók, újságírók, tévések, rádiósok, fotósok munkáját. A médiamunkásokat például egy alig pár lépésnyi, kordonnal lezárt sajtókarámba terelte.

A szabályok egészen extrém módon korlátozzák az újságírók szabad mozgását és tevékenységét a Parlament épületében és a Képviselői Irodaházban, Kövér mégis az európai parlamenti gyakorlatra hivatkozott, holott az Európai Parlamentben meglehetősen más szabályok érvényesek.

Kelen Károlyt, a bezárt Népszabadság szerkesztőjét is megihlette az új parlamenti sajtókarám: ennek kapcsán a Media1-en jelentkező Ki a sötétségből című sorozatában idézett fel egy korábbi levélverset.

Borító: A Képviselői Irodaházban az újságírók számára kijelölt terület. Fotó: Korózs Lajos

Szóljon hozzá!