fbpx
Vadhajtások.hu

A Vadhajtások egérutat nyert, miután az NMHH bemondásra elhitte neki a nyilatkozatát

Bár a médiahatóság korábban azt közölte, eljárást indít a magát a legvadabb jobboldali oldalként definiáló Vadhajtások ellen, az NMHH végül úgy döntött, mégsem teszi meg. A hatóság könnyen meggyőzhető volt, hogy ne lépjen fel a radikális oldal ellen.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végül úgy döntött, mégsem indít eljárást a Bede Zsolt egykori fociultrához köthető Vadhajtások, a magát „legvadabb jobboldali oldal“ szlogennel hirdető weboldal, illetve annak üzemeltetője ellen – tudta meg a Media1 attól az újságírótól, akivel korábban az NMHH még azt közölte,  hogy ellenőrzési eljárást indít a Vadhajtások ellen.

Az NMHH közölte az újságíróval, hogy a vadhajtasok.hu domén használójától kapott nyilatkozat alapján – azaz ezek szerint gyakorlatilag bemondásos alapon – úgy ítélte meg, hogy az oldal tartalma alapján nem minősül sajtóterméknek, így az nem követett el jogsértést, amikor nem regisztráltra magát a médiahatóságnál.

Korábban még úgy tűnt, fellép az NMHH

Az elmúlt időszakban működésével több botrányt is kiváltó radikális híroldalszerű, de a hírszerkesztés általánosságban elfogadott normáit sokszor be nem tartó honlap kapcsán még februárban arról érdeklődött a Kontra Hírügynökség a médiahatóságnál, hogy fellép-e a „többször erőszakos írásokat közlő” oldal üzemeltetője ellen, amiért az nem regisztrálta magát az NMHH-nál, holott minden Magyarországon működő sajtóterméknek – beleértve a hírportálokat is – az indulásukat követően a médiatörvény szerinti határidőben ezt meg kell tenniük.

A néhány ezer forintba kerülő NMHH-regisztráció teszi lehetővé például azt, hogy ha egy híroldal valótlan tartalmat publikál, akkor soron kívül helyreigazítást lehessen kikövetelni tőle, illetve törvénysértések esetén az üzemeltetőt könnyen el lehessen érni. Aki a regisztrációt elmulasztja, bírságot kaphat az NMHH-tól, melynek összege akár 1 millió forint is lehet súlyosabb esetben.

A sajtótermékként történő NMHH-bejelentésnek azért van jelentősége, mivel ennek hiányában egyes jogászok szerint a bíróságokon a helyreigazítási perre irányuló keresetleveleket visszadobhatják, vagyis nehezebb fellépni az ott megjelenő valótlan tényállítások esetén, és a felperesnek kell azt is bizonyítania, hogy egyáltalán sajtótermékről van szó. Sajtóregisztrációs szám hiányában is indítható azonban polgári peres eljárás, például a személyiségi jogok védelmére hivatkozva, de ez jóval lassabb, nehézkesebb.

Hírportálnak látszó nem hírportál

A Kontra Hírügynökség februárban még azt a választ kapta az NMHH-tól, hogy a portál nem szerepel a hatóság nyilvántartásában, azaz bejelentést az oldal közzétevője nem tett az NMHH felé. A hírügynökség szerint ebből a válaszból az következik, hogy a weboldal, noha hírportál jellege van, a törvényi kötelezettségeket be nem tartva működött.

Ráadásul a Vadhajtások az ügy idején közel egy éve működött már (azóta már túl is vannak az első éven) így a jogszabály adta rövid határidőből egész biztosan kifutottak, ha vonatkozik rájuk a regisztrációs elvárás.

Az érdeklődés nyomán a médiahatóság februárban még azt közölte: ellenőrzési eljárást indít az oldal ellen:

„Levele nyomán az NMHH ellenőrzési eljárást indít az ügyben, melynek eredményéről szintén tájékoztatni fogjuk. (…) Ha a hatóság tudomására jut, hogy indult olyan internetes oldal, ami sajtóterméknek minősülhet, mérlegelési jogkörében ellenőrzést indíthat, melynek keretében adatszolgáltatást kérhet arra vonatkozóan a kiadótól – impresszum hiányában a domain név tulajdonosától –, hogy a jogszabályban foglalt feltételek együttesen teljesülnek-e az oldal esetében” – ezt írta szó szerint a hatóság akkoriban.

A Vadhajtások korábban rendkívüli hírben közölte, be akarják záratni

Az ellene induló eljárás kapcsán a Vadhajtások is reagált februárban. Honlapján egy rendkívüli hírben azt írta:

„Minden fronton támadnak, ez azt jelenti, hogy kurva jól csináljuk. Rettegnek, picit nevetnek, majd megint rettegnek, most meg bezáratnának.”

A portál által emlegetett bezáratás egyébként egy pillanatra sem tűnt reális forgatókönyvnek: „a regisztráció elmulasztásáért még aligha fog bezáratni egy oldalt az NMHH” – írtuk akkoriban, de már akkor is inkább az tűnt a hihetőbbnek, hogy az NMHH vagy nem tesz majd végül semmit, vagy legfeljebb néhány ezer forintos bírságot ró ki az oldalra, még ha elviekben akár 1 millió forint összegű bírság is kiróható súlyosabb esetekben.

Végül azonban enyhe bírság, sőt érdemi eljárás nélkül megúszta a Vadhajtások az ügyet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Media1 értesülése szerint azzal magyarázta, hogy a hatóság mégsem indít eljárást a Vadhajtások ellen, hogy annak üzemeltetője azt közölte az NMHH-val, hogy az oldala nem hírportál.

Az NMHH elutasító levele a Vadhajtások kapcsán
Az NMHH elutasító levele a Vadhajtások kapcsán

Az NMHH a levelében tehát még csak nem is nagyon csinált belőle titkot, hogy amikor az ügy leállításáról döntött, egyszerűen bemondásra elhitte a bepanaszolt oldal üzemeltetőjének állításait. Ezek szerint hiába közöl hírszerű anyagokat, vesz részt sajtóeseményeken, csinál interjút az Európai Bizottság alelnökével, tesz közzé jelenleg például egy radikális jobboldali webáruházat népszerűsítő kereskedelmi hirdetést a felületén a weboldal: ha a gazdája ki akar bújni a sajtóként történő regisztráció alól, akkor ezt megteheti egy egyszerű nyilatkozattal. Ezzel az oldal meg tudja akadályozni, hogy az általa esetleg valótlanul közölt állítások esetében sajtó-helyreigazítási eljárásnak legyen alanya.

A Vadhajtások bemenne a 444-hez az EP-választás után

A Vadhajtások nevű oldal az elmúlt időszakban több botránnyal is felhívta magára a figyelmet. Először azzal, amikor szokatlan angol nyelvezetet használva támadta be élő videóval az év elején Budapesten Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét és a bizottság elnöki posztjának szocialista elnökjelöltjét.

Timmermans egyébként még a riporter meglehetősen nyers stílusa és az oldal munkatársa által használt sajátos angol nyelvezet ellenére is igyekezett válaszolni a kérdésekre. A kisfilmet Soros-gyűlés Budapesten címmel tették közzé.

 

A furcsa interjúról beszámoló, a riporter nyelvtudását kicikiző 444.hu internetes hírportál cikke alatt egyébként korábban kilátásba helyezte a Vadhajtások, hogy bemegy a 444 szerkesztőségébe az európai parlamenti választásokat követően.

Mi minősül sajtóterméknek?

A Médiatörvény alapján, az nmhh.hu weboldala szerint egyébként sajtóterméknek minősül minden olyan internetes újság és hírportál (ezért szükséges az NMHH-regisztráció), amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül.

A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében. Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen -rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett szolgáltatás.

Szóljon hozzá!