fbpx
Lokál. Fotó: Ladányi András / Media1

444: megszűnhet a Lokál és a Ripost, elbocsátások várhatók a megyei lapoknál

További átalakítás vár a fideszes médiaholdingra, legalábbis a 444 vasárnap megjelent cikke szerint, mely egyébként korábban már tagadott információkat közöl újként.

Idén áprilisban a Válasz Online egyszer már írt arról, hogy megszűnhet a Lokál és hasonló sors várhat a Ripost című kormányközeli bulvárlapokra. Akkor azonban a Lokál és a Ripost felett is (és még közel félezer médiatermék felett) kontrollt gyakorló, a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworks néhány órán belül egy közleménnyel reagált, melyben az állt, hogy ez nem igaz, vagyis

  • Nem szűnik meg a Lokál
  • Nem lesz összevonva a Bors és a Ripost

Tagadták a lap által közölt egyéb értesüléseket is, valamint a Mediaworks „szenzációhajhász cikknek” nevezte a Válasz Online cikkét.

Most vasárnap azonban újabb cikk jelent meg a témában, ezúttal a 444-en. Az oldal, mely hosszú képernyőoldalakon át idézi fel a Mediaworks és a KESMA létrejöttének történet, azt írja, hogy újabb átalakítások várhatók a Mediaworks körül.

A 444 vasárnap új információként közölte, hogy a kormány a nyilvánosság további aprítására készül, és tudomása szerint

  • a Ripost kiadója beolvad hamarosan a Mediaworksbe (A valóságban egyébként ez már megvalósult, azaz a Ripost kiadója már beolvadt a Mediaworksbe, erről olvasóink IDE kattintva olvashatják a Media1 közel egy hónappal ezelőtti hírét.)
  • be is zárják Ómolnár Miklós egykori lapját
  • hasonló sors várhat az ingyenesen terjesztett Lokál napilapra is, amely korábban Habony Árpád és a Modern Media Group kiadója gondozásában jelent meg.
  • áramvonalasítják a megyei napilapokat, illetve a jelenlegi szerkesztőségek létszámát néhány főre csökkentenék, és mind több tartalmat állítanak majd elő a Mediaworks központi, budapesti szerkesztőségében

Mivel a Mediaworks honlapján ezúttal egyelőre nem jelent meg a tavaszihoz hasonló cáfolat, a Media1 a 444 cikke után kérdést küldött a Mediaworks sajtóirodájába, hogy a lap által közölt információk hitelességéről érdeklődjünk. Ha válasz érkezik, vagy bármi konkrétum kiderülne a pletykákkal kapcsolatban, akkor arról még beszámolunk.

Ami tény, hogy a Lokált egyébként épp most készül kiűzni a közterületekről Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere, és Pikó András, Józsefváros leendő polgármestere már a választási programjában is azt jelezte, hogy a VIII. kerületiek pénzét inkább más célokra (elsősorban közterületi vécékre), és nem a Lokálban hirdetési felületek megvásárlására költené. Ráadásul mint arról elsőként még szeptember 11-én beszámoltunk, hamarosan indul a Pesti Hírlap című ingyenes napilap. Vagyis ha a Lokál a sajtópiacon marad, akkor egy új konkurenssel is számolnia kell a közterületeken.

Tény az is, hogy a megyei napilapok példányszáma hosszú ideje mélyrepülésben van, ami nem csoda, hiszen egyre kevésbé az adott megyék híreit, sokkal inkább a Fidesz központi üzeneteit tartalmazzák. Jó kérdés persze, hogy ha leépítések lennének a megyei lapoknál, akkor az nem inkább további példányszámesést eredményezne-e, hiszen így feltehetőleg még kevesebb kapacitás jutna a helyi tartalomra.

(Folyt.köv., ha valami konkrétum kiderül a 444 által közöltek ügyében…)

Borító: A Lokál borítója egy közterületi tárolóban. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások