Lokál. Fotó: Ladányi András / Media1

444: megszűnhet a Lokál és a Ripost, elbocsátások várhatók a megyei lapoknál

További átalakítás vár a fideszes médiaholdingra, legalábbis a 444 vasárnap megjelent cikke szerint, mely egyébként korábban már tagadott információkat közöl újként.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Idén áprilisban a Válasz Online egyszer már írt arról, hogy megszűnhet a Lokál és hasonló sors várhat a Ripost című kormányközeli bulvárlapokra. Akkor azonban a Lokál és a Ripost felett is (és még közel félezer médiatermék felett) kontrollt gyakorló, a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworks néhány órán belül egy közleménnyel reagált, melyben az állt, hogy ez nem igaz, vagyis

  • Nem szűnik meg a Lokál
  • Nem lesz összevonva a Bors és a Ripost

Tagadták a lap által közölt egyéb értesüléseket is, valamint a Mediaworks „szenzációhajhász cikknek” nevezte a Válasz Online cikkét.

Most vasárnap azonban újabb cikk jelent meg a témában, ezúttal a 444-en. Az oldal, mely hosszú képernyőoldalakon át idézi fel a Mediaworks és a KESMA létrejöttének történet, azt írja, hogy újabb átalakítások várhatók a Mediaworks körül.

A 444 vasárnap új információként közölte, hogy a kormány a nyilvánosság további aprítására készül, és tudomása szerint

  • a Ripost kiadója beolvad hamarosan a Mediaworksbe (A valóságban egyébként ez már megvalósult, azaz a Ripost kiadója már beolvadt a Mediaworksbe, erről olvasóink IDE kattintva olvashatják a Media1 közel egy hónappal ezelőtti hírét.)
  • be is zárják Ómolnár Miklós egykori lapját
  • hasonló sors várhat az ingyenesen terjesztett Lokál napilapra is, amely korábban Habony Árpád és a Modern Media Group kiadója gondozásában jelent meg.
  • áramvonalasítják a megyei napilapokat, illetve a jelenlegi szerkesztőségek létszámát néhány főre csökkentenék, és mind több tartalmat állítanak majd elő a Mediaworks központi, budapesti szerkesztőségében

Mivel a Mediaworks honlapján ezúttal egyelőre nem jelent meg a tavaszihoz hasonló cáfolat, a Media1 a 444 cikke után kérdést küldött a Mediaworks sajtóirodájába, hogy a lap által közölt információk hitelességéről érdeklődjünk. Ha válasz érkezik, vagy bármi konkrétum kiderülne a pletykákkal kapcsolatban, akkor arról még beszámolunk.

Ami tény, hogy a Lokált egyébként épp most készül kiűzni a közterületekről Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere, és Pikó András, Józsefváros leendő polgármestere már a választási programjában is azt jelezte, hogy a VIII. kerületiek pénzét inkább más célokra (elsősorban közterületi vécékre), és nem a Lokálban hirdetési felületek megvásárlására költené. Ráadásul mint arról elsőként még szeptember 11-én beszámoltunk, hamarosan indul a Pesti Hírlap című ingyenes napilap. Vagyis ha a Lokál a sajtópiacon marad, akkor egy új konkurenssel is számolnia kell a közterületeken.

Tény az is, hogy a megyei napilapok példányszáma hosszú ideje mélyrepülésben van, ami nem csoda, hiszen egyre kevésbé az adott megyék híreit, sokkal inkább a Fidesz központi üzeneteit tartalmazzák. Jó kérdés persze, hogy ha leépítések lennének a megyei lapoknál, akkor az nem inkább további példányszámesést eredményezne-e, hiszen így feltehetőleg még kevesebb kapacitás jutna a helyi tartalomra.

(Folyt.köv., ha valami konkrétum kiderül a 444 által közöltek ügyében…)

Borító: A Lokál borítója egy közterületi tárolóban. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Somossy Barbara; Forró Bence; Rátonyi Krisztina; Fodor Imre, a Balatoni Nyár műsorvezetői

Új műsorvezetőkkel tér vissza a Balatoni Nyár

Június 15-én indul a megújuló Balatoni Nyár című magazinműsor, mely délelőttönként várja majd a nézőket a Duna TV-n és a Duna World csatornán. Bejelentették a műsorvezetőket és a többi részletet.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!