fbpx
Pikó András, a C8 alapítója, a Klubrádió műsorvezetője, leendő józsefvárosi polgármester-jelölt

Eldőlt: Pikó András felmond a Klubrádióban és elindul a polgármesterségért Józsefvárosban – itt a kisfilmje

A rádiós műsorvezető a Media1-nek elmondta, hogy helyi civilként, több ellenzéki párt együttes támogatásával elindul Józsefvárosban a polgármesteri címért. Azért mond fel a rádióban, mert nem szeretne nem tiszta helyzeteket. Szólt polgármesteri víziójáról is, és bemutatta kisfilmjét. Pikó azt mondta, szeretné, ha Józsefvárosnak végre olyan polgármestere lenne, aki ott is él, és aki a helyiek érdekében cselekszik.

Áprilisban a Media1-en már beszámoltunk róla, hogy várhatóan Pikó András rádiós műsorvezetőt, a Klubrádió munkatársát kéri fel polgármesterjelöltnek az őszi önkormányzati választásokra Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban a Momentum az együttműködő ellenzéki pártok nevében. Bár az MSZP egyik vezetője, Molnár Zsolt budapesti elnök már ekkor az ellenzék józsefvárosi polgármester-jelöltjeként emlegette az egyébként 15 éve Józsefvárosban élő, és ott a C8 Civilek Józsefvárosért Civil Társaság egyik alapító tagjaként civilként már hosszú ideje aktív Pikó Andrást, ő azonban akkoriban még nem döntötte el, hogy igent mond-e a felkérésre, mivel még garanciákra volt szüksége.

A Klubrádió Esti Gyors című műsorában áprilisban elhangzott jegyzetében akkor még ezt mondta erről:

„Mi, civilek, elkezdtünk tervezni, fontos helyi ügyekben akciózni és szakpolitikai programokat írni, a pártok pedig nyilván elkezdtek egyeztetni, tárgyalni egymással választásról, kampányról, a majdani testületről. A két folyamat a napokban úgy ért össze, hogy a Momentum a többi párt nevében felkért engem polgármester-jelöltnek. A felkérés esélyt jelent arra, hogy a civilek szempontjai, programjai és módszerei egyetlen budapesti kerületben érvényre juthassanak. Persze azt, hogy ez az esély megvalósuljon, garanciákkal kell biztosítani. Itt még nem tartunk, emiatt egyelőre nem tudtam elfogadni a felkérést, tehát nem vagyok még polgármester-jelölt. (…) Mint hallom, a kerületekért felelő pártok által megnevezett potenciális polgármesterjelöltek bírják a többi párt támogatását is, de egy ilyen komoly vállalkozáshoz komoly garanciák kellenek. Amíg ezek nem születnek meg, teszem a dolgom: itt, Józsefvárosban civilként és a Klubrádióban pedig újságíróként, pártatlanul.”

Áprilisi cikkünk óta azonban, mint azt a Media1-nek Pikó András elárulta, meghozta döntését, és úgy döntött: valóban elindul a józsefvárosi polgármesteri posztért, sőt megkapta ehhez a szükségesnek nevezett garanciákat is, illetve több más párt is támogatásáról biztosította őt. Pikót támogatja a Momentum és a C8 mellett szinte az összes ellenzéki párt (MSZP, DK, P, Momentum, Szolidaritás, LMP), kivéve a Jobbikot, de Pikó és a C8 a Jobbikkal nem is tárgyalt.

Felmond a Klubrádióban

Pikó a Media1 kérdésére elmondta, hogy nagyon nehéz döntést hozott, hiszen közel 30 évnyi rádiós múlt van a háta mögött, abból 18 év a Klubrádiónál, ahol nagyon szeretett dolgozni, de végül beadta felmondását a Klubrádióban annak érdekében, hogy józsefvárosi polgármesteri kampánya, politikai szerepvállalása miatt ne érhesse támadás a Klubrádiót, illetve mert nem szeretne nem tiszta helyzeteket, vagyis azt, hogy például a Reggeli Gyorsban, ahol mostanáig műsorvezető volt, úgy kelljen Józsefváros jelenlegi vezetőjét, Sára Botondot vagy akár a Fidesz frakcióvezetőjeként dolgozó volt polgármestert, Kocsis Mátét kérdeznie, hogy közben velük folytat politikai küzdelmet, az ő általuk is okozott vagy megoldatlan józsefvárosi problémákra is próbál megoldást nyújtani esetleges megválasztása után.

Pikó András a Media1 érdeklődésére azt mondta, hogy a rádió Reggeli Gyors című műsorában ma lesz utoljára hallható, de már ott is csak telefonon búcsúzóul hívják őt fel, hogy arról érdeklődjenek, miért nincs a stúdióban a megszokott módon.

Elkészült a kampányfilm

Pikó eljuttatta a Media1-hez azt a politikai kisfilmet is, amelyet a kampány során igyekszik majd megismertetni minél több józsefvárosi szavazóval.

Pikó azt mondta, nem azért indítják őt, mert újságíróként esetleg ismerhetik őt – ismertsége egyelőre inkább csak az értelmiség körében magasabb – hanem mert a C8 alapítójaként az elmúlt években számos civil kezdeményezésben vett részt a kerületben, sokat tett már így is, hogy Józsefváros jobb hely legyen.

Pikó polgármesteri tervei

Pikó András azt mondta, hogy Józsefváros működését a madridi önkormányzat mintájára átalakítaná. Javítana a helyi nyilvánosságon.

Bármely kerületi lakos kezdeményezést indíthatna a városrészben, tehát részvételi demokráciában működne a továbbiakban a VIII. kerület, és a lakosság jobban beleláthatna az önkormányzat működésébe. Nem úgy mint most, amikor szerinte sokszor egyszemélyi és szakmaiatlan döntések születnek. Józsefváros holdingcégében például a felügyelőbizottság tagjaitól a vezérigazgatóig mindenki a polgármester embere, és így nem tud a városrész hatékonyan és korrupciómentesen működni.

Pikó azt mondta, a kerületi újság propagandista jellegét megszüntetné, továbbá felmondaná a Lokál című kormánypropagandista újsággal kötött támogatási szerződést, melynek keretében Józsefváros évente 25-30 millió forintot szór el az újságban. Ezt a pénzt is szeretné inkább értelmesebb célokra, a józsefvárosiak érdekében felhasználni. Például arra, hogy kinyissák a bezárt közvécéket.

Pikó azt szeretné, ha a a legsokszínűbb és jelenleg legszegényebb budapesti kerületben végre mintaszerű dolgok történnének, amit akár más városrészek is megvalósíthatnak.

Pikó aggályosnak tartja, hogy Józsefvárosban rengeteg üres, vagy akár befalazott vagy lerobbant önkormányzati lakás van, szeretne ezen is változtatni, ahogy kutyafuttatók ügyét is szeretné rendbe tenni, valamint növelné a zöld felületeket a kerületben.

Pikó András azt mondta, szerinte jó esélyei vannak a polgármesteri poszt elnyerésére, amit az uniós választások eredményéből és abból is remél, hogy ha a korábbi önkormányzati választáson is összefogás lett volna, akkor a Fidesz nem nyert volna. Pikó ugyanakkor számít arra, hogy lejáratóakciók kezdődnek vele szemben, de azt mondta, ő sem bánik majd kesztyűs kézzel a jelenlegi városvezetéssel, például furcsának tartja, hogy a város jelenlegi vezetői nem is a kerületben élnek, sőt van, aki nem is Budapesten, vagyis nem érzi saját bőrén az intézkedéseinek hatásait.

Fel fogja hívni a figyelmet a józsefvárosi iskolákban lévő problémákra is, ami miatt tudomása szerint minden 3. gyereket elvisznek a kerületből egy másik iskolába.

Pikó úgy gondolja, ha Józsefvárost lecsatlakoztatja a Fidesz köré épített korrupciós hálózatról, akkor sokkal jobban működhet a kerület.

Az 55. évében járó Pikó rádiós karrierje 1991-1994 között a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójánál kezdődött. 2001 óta a Klubrádió munkatársa, a Reggeli gyors műsorvezetője. Vagyis közel 30 évnyi rádiós múlt van a háta mögött, abból 18 év a Klubrádiónál.

A közelgő önkormányzati választás kapcsán nem Pikó András az első, aki a médiából érkezik a politikába. Nemrég Kálmán Olga volt televíziós újságíró jelentette be, hogy indul a főpolgármesteri címért. Korábban már Puzsér Róbert is bejelentkezett a posztra. Gyöngyösön pedig a TV2 Szerencsekerék című egykori vetélkedőjének műsorvezetőjét, Klausmann Viktort indítja a Fidesz a polgármesteri címért.

Mi van, ha nem nyer?

Pikó a Media1 kérdésére, hogy visszatérhet-e még a Klubrádióba, ha netán nem választanák meg őt az őszi önkormányzati választáson, azt mondta, nyerni akar és jó esélyeket is lát rá, mert ha összefog az ellenzék, ahogy ez esetben megtörténik, akkor több szavazata lehet neki, mint a Fidesz jelöltjének.

Ha valamiért ez mégsem jönne össze, akkor Pikónak mindenképpen egy új szerződésre lesz szüksége a Klubrádióval, tehát fel is bontották azt. Pikó barátsággal távozik, és azt mondták neki, szívesen dolgoznának vele tovább, visszavárnák. Pikó azt is hozzátette, erről majd akkor kell dönteni, ha véletlenül ez a nem várt helyzet állna elő, hiszen a körülmények befolyásolhatják a döntést.

Borítókép: Pikó András, a C8 alapítója, a Klubrádió volt műsorvezetője, leendő józsefvárosi polgármester-jelölt
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások