fbpx
Pesti Hírlap

Új részletek derültek ki az induló Pesti Hírlapról

Nyilvánossá vált a főszerkesztő-helyettesek személye, és az is, hány oldalas lesz az új napilap. Kerényi György főszerkesztő szólt arról is, hogy őket nem zavarná, ha mellettük ott maradna a Lokál, mert versenypártiak.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Pesti Hírlap néven új napilap indul hamarosan, a lapot rikkancsok terjesztik majd, ehhez már a Fővárosi Önkormányzat közterület-használati engedélyét várják. A tervezett első hivatalos megjelenés, ha hamar sikerül engedélyt szerezniük, már novemberben meglehet, ha nem, akkor csak 2020 januárjában tudnak indulni, de a jövő héten már kinyomtatják a 0. számot, azaz a próbaszámot. Megírtuk azt is, hogy a védjegy-regisztrációt már elintézték.

Beszámoltunk már arról is, hogy az ingyenes lap főszerkesztője Kerényi György lesz, akinek neve sokak számára lehet ismerős, hiszen Kerényi 2006 és 2010 között a Kossuth Rádió főszerkesztője volt, később a vs.hu-nál volt alapító-főszerkesztő, majd 2015-től a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál dolgozott tanácsadóként és műsorkészítőként, azután 2017 tavaszán Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt és szegedi polgármester invitálására Botka jelöltségének időszakában az MSZP-nél volt kommunikációs igazgató, majd fél éven át a szegedi városházán volt kommunikációs vezető, de ezután Kerényi visszatért Szlovákiába a Pátria Rádióhoz. A lap tulajdonosa pedig az a Milkovics Pál, aki a kormánykritikus Magyar Nemzet tavaly áprilisi bezárásakor megjelent hírek után azonnal megkereste Simicska Lajos nagyvállalkozót, a lap akkori tulajdonosát, hogy szeretné megvásárolni tőle a napilapot, de mivel Milkovics nem kapott választ Simicskáéktól, ezért visszavonta az ajánlatát. Milkovics Pál főleg Csehországban aktív, ahol övé volt az S&P Brodcasting tévétársaság is. Milkovics tavaly februári hírek alapján cicás-kutyás és gasztro tévécsatornái (Vau TV és Nyamm TV) Magyarországra történő bevezetését is tervezi, bár ezek körül egyelőre nagy mostanában a csend, pedig tavaly nyilatkozott az indulásáról. Milkovics már egy tavaly áprilisi interjúban beszélt arról, hogy mivel Simicskával nem született megegyezés, egy ingyenes lap elindítását  tervezi. Milkovics Pál egyébként a Schwartz Capital Group nevű cégén, illetve egy új magyar vállalkozáson, a Global Post Hun Kft.-n keresztül indítja el a lapot.

Kerényi először nem, később viszont nyilatkozott is pár napja portálunknak, míg Milkovics Pál egyelőre türelmet kért. A friss fejlemény most az, hogy Milkovics és Kerényi tegnap a Kreatívnak elmondott néhány további információt az induló Pesti Hírlapról.

16 oldalas tabloid, 20 újságíróval

A tulajdonos többek között arról beszélt, hogy az induló napilap hirdetéseit külső partneren keresztül értékesíti majd a Pesti Hírlap, ebben az ügyben Milkovics szerint már a tárgyalások utolsó szakaszában járnak.

Azt is elmesélte, hogy most épp Belgiumban él, és a visszaesés után tavaly 15 százalékkal nőtt a flamand printlapok olvasótábora, ami szerint azt jelzi, hogy az olvasók jobban bíznak a kedvenc nyomtatott napilapjukban, mivel online ma már bármi megjelenhet, de egy print lap összerakása ennél összetettebb feladat.

Kerényi György pedig azt árulta el a Media1-en már megjelent információk megismétlése mellett, hogy a pestihirlap.hu domén is megvan már, és hogy a tervek szerint körülbelül 20 újságíró dolgozik majd a print lap szöveges tartalmain, további 8 munkatárs pedig a fotókon, tördelésen.

Kerényi két főszerkesztő-helyettese is megvan már: a közéleti tartalmakért a korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megforduló Makai József felel, mellette a napi szerkesztői feladatokat Szekeres Tamás, a Bors egykori főszerkesztője látja el. Megismételte, amit már a Media1-nek is elmondott, hogy a stáb kétharmada megvan már, de többeket csak a közterület-használati engedély megszerzését követően fognak felvenni.

Kerényi azt is mondta a szaklapnak, hogy az újság tabloidos formátumú lesz és 16 oldalból áll majd, melynek tartalmai „az értelem-érzelem skálán inkább előbbi felé billennek, közéleti témákkal, és a bulvárra jellemző celebtartalmak nélkül.”

Érdekesség, hogy a kreativ.hu-n megjelent a Pesti Hírlap tervezett fejléce is. Ez némiképpen eltér a levédett ábrás védjegytől.

A Pesti Hírlap fejléce
A Pesti Hírlap fejléce. Forrás: Kreatív

Online kezdetben csak a print lap tartalmát tennék fel

Hozzátette, hogy külön online szerkesztőcsapata nem lesz a Pesti Hírlapnak, az online lábat csak azért tartják fenn, hogy a lapban megjelenő cikkeknek legyen a közösségi médiában is megosztható verziója.

Az online oldalon nem lesznek rovatok sem. Legalábbis egyelőre, Kerényi szerint ugyanis a nyomtatott lap beindítása most a prioritás, és csak a kezdeti tapasztalatok után érdemes átgondolni a Pesti Hírlap online jövőjét.

Már a választások előtt beadták a kérelmet

Kerényi szólt arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz még a most vasárnapi önkormányzati választások eredményét megelőző időszakban nyújtották be a kérelmet a közterület-használatra.

Hozzátette, hogy a Pesti Hírlap minden regnáló vezetést – a kormányt és a fővárost is – kritikusan, de méltányosan kíván cikkeiben kezelni. „Mindkettőjüktől azt várjuk, hogy nyilatkozzanak, kérdéseinkre válaszoljanak, tájékoztassák általunk is a fővárosiakat.”

Karácsony épp most űzné ki a Lokált

Épp szerdán jelentek meg hírek arról, hogy Karácsony Gergely leendő főpolgármester szeretné, ha eltűnne Budapestről a kesmás Lokál, ezért a BKV-t utasítani fogja a szerződés felbontására.

Kerényi György erről azt nyilatkozta most, őket egyébként nem zavarná, ha lenne piactársuk, hisznek a versenyben:

„Mi csak a Lokállal egyenlő elbírálást kérünk. Hiszünk a versenyben, nem kívánjuk versenytársaink megszüntetését, kiseprűzését.”

A Pesti Hírlappal kapcsolatos korábbi cikkeink itt érhetők el, a Lokálról szóló írásaink pedig itt. Egyéb sajtópiaci hírek is találhatók a Media1-en. Épp tegnap számoltunk be például arról a – Nyomtass te! is Mozgalom és a MÚOSZ által – közzétett felhívásról, mely azt kezdeményezi, hogy a helyi sajtószabadság érdekében álljanak össze a különböző önkormányzatok, hozzanak létre országos pénzügyi alapot, annak kezelését bízzák a MÚOSZ kuratóriumára, és ezzel támogassák a helyi médiumok, a független nyilvánosság működését.

Borítókép: A Pesti Hírlap ábrás védjegy. Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások