Pesti Hírlap

Új részletek derültek ki az induló Pesti Hírlapról

Nyilvánossá vált a főszerkesztő-helyettesek személye, és az is, hány oldalas lesz az új napilap. Kerényi György főszerkesztő szólt arról is, hogy őket nem zavarná, ha mellettük ott maradna a Lokál, mert versenypártiak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ahogyan arról már beszámoltunk, Pesti Hírlap néven új napilap indul hamarosan, a lapot rikkancsok terjesztik majd, ehhez már a Fővárosi Önkormányzat közterület-használati engedélyét várják. A tervezett első hivatalos megjelenés, ha hamar sikerül engedélyt szerezniük, már novemberben meglehet, ha nem, akkor csak 2020 januárjában tudnak indulni, de a jövő héten már kinyomtatják a 0. számot, azaz a próbaszámot. Megírtuk azt is, hogy a védjegy-regisztrációt már elintézték.

Beszámoltunk már arról is, hogy az ingyenes lap főszerkesztője Kerényi György lesz, akinek neve sokak számára lehet ismerős, hiszen Kerényi 2006 és 2010 között a Kossuth Rádió főszerkesztője volt, később a vs.hu-nál volt alapító-főszerkesztő, majd 2015-től a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál dolgozott tanácsadóként és műsorkészítőként, azután 2017 tavaszán Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt és szegedi polgármester invitálására Botka jelöltségének időszakában az MSZP-nél volt kommunikációs igazgató, majd fél éven át a szegedi városházán volt kommunikációs vezető, de ezután Kerényi visszatért Szlovákiába a Pátria Rádióhoz. A lap tulajdonosa pedig az a Milkovics Pál, aki a kormánykritikus Magyar Nemzet tavaly áprilisi bezárásakor megjelent hírek után azonnal megkereste Simicska Lajos nagyvállalkozót, a lap akkori tulajdonosát, hogy szeretné megvásárolni tőle a napilapot, de mivel Milkovics nem kapott választ Simicskáéktól, ezért visszavonta az ajánlatát. Milkovics Pál főleg Csehországban aktív, ahol övé volt az S&P Brodcasting tévétársaság is. Milkovics tavaly februári hírek alapján cicás-kutyás és gasztro tévécsatornái (Vau TV és Nyamm TV) Magyarországra történő bevezetését is tervezi, bár ezek körül egyelőre nagy mostanában a csend, pedig tavaly nyilatkozott az indulásáról. Milkovics már egy tavaly áprilisi interjúban beszélt arról, hogy mivel Simicskával nem született megegyezés, egy ingyenes lap elindítását  tervezi. Milkovics Pál egyébként a Schwartz Capital Group nevű cégén, illetve egy új magyar vállalkozáson, a Global Post Hun Kft.-n keresztül indítja el a lapot.

Kerényi először nem, később viszont nyilatkozott is pár napja portálunknak, míg Milkovics Pál egyelőre türelmet kért. A friss fejlemény most az, hogy Milkovics és Kerényi tegnap a Kreatívnak elmondott néhány további információt az induló Pesti Hírlapról.

16 oldalas tabloid, 20 újságíróval

A tulajdonos többek között arról beszélt, hogy az induló napilap hirdetéseit külső partneren keresztül értékesíti majd a Pesti Hírlap, ebben az ügyben Milkovics szerint már a tárgyalások utolsó szakaszában járnak.

Azt is elmesélte, hogy most épp Belgiumban él, és a visszaesés után tavaly 15 százalékkal nőtt a flamand printlapok olvasótábora, ami szerint azt jelzi, hogy az olvasók jobban bíznak a kedvenc nyomtatott napilapjukban, mivel online ma már bármi megjelenhet, de egy print lap összerakása ennél összetettebb feladat.

Kerényi György pedig azt árulta el a Media1-en már megjelent információk megismétlése mellett, hogy a pestihirlap.hu domén is megvan már, és hogy a tervek szerint körülbelül 20 újságíró dolgozik majd a print lap szöveges tartalmain, további 8 munkatárs pedig a fotókon, tördelésen.

Kerényi két főszerkesztő-helyettese is megvan már: a közéleti tartalmakért a korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megforduló Makai József felel, mellette a napi szerkesztői feladatokat Szekeres Tamás, a Bors egykori főszerkesztője látja el. Megismételte, amit már a Media1-nek is elmondott, hogy a stáb kétharmada megvan már, de többeket csak a közterület-használati engedély megszerzését követően fognak felvenni.

Kerényi azt is mondta a szaklapnak, hogy az újság tabloidos formátumú lesz és 16 oldalból áll majd, melynek tartalmai „az értelem-érzelem skálán inkább előbbi felé billennek, közéleti témákkal, és a bulvárra jellemző celebtartalmak nélkül.”

Érdekesség, hogy a kreativ.hu-n megjelent a Pesti Hírlap tervezett fejléce is. Ez némiképpen eltér a levédett ábrás védjegytől.

A Pesti Hírlap fejléce
A Pesti Hírlap fejléce. Forrás: Kreatív

Online kezdetben csak a print lap tartalmát tennék fel

Hozzátette, hogy külön online szerkesztőcsapata nem lesz a Pesti Hírlapnak, az online lábat csak azért tartják fenn, hogy a lapban megjelenő cikkeknek legyen a közösségi médiában is megosztható verziója.

Az online oldalon nem lesznek rovatok sem. Legalábbis egyelőre, Kerényi szerint ugyanis a nyomtatott lap beindítása most a prioritás, és csak a kezdeti tapasztalatok után érdemes átgondolni a Pesti Hírlap online jövőjét.

Már a választások előtt beadták a kérelmet

Kerényi szólt arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz még a most vasárnapi önkormányzati választások eredményét megelőző időszakban nyújtották be a kérelmet a közterület-használatra.

Hozzátette, hogy a Pesti Hírlap minden regnáló vezetést – a kormányt és a fővárost is – kritikusan, de méltányosan kíván cikkeiben kezelni. „Mindkettőjüktől azt várjuk, hogy nyilatkozzanak, kérdéseinkre válaszoljanak, tájékoztassák általunk is a fővárosiakat.”

Karácsony épp most űzné ki a Lokált

Épp szerdán jelentek meg hírek arról, hogy Karácsony Gergely leendő főpolgármester szeretné, ha eltűnne Budapestről a kesmás Lokál, ezért a BKV-t utasítani fogja a szerződés felbontására.

Kerényi György erről azt nyilatkozta most, őket egyébként nem zavarná, ha lenne piactársuk, hisznek a versenyben:

„Mi csak a Lokállal egyenlő elbírálást kérünk. Hiszünk a versenyben, nem kívánjuk versenytársaink megszüntetését, kiseprűzését.”

A Pesti Hírlappal kapcsolatos korábbi cikkeink itt érhetők el, a Lokálról szóló írásaink pedig itt. Egyéb sajtópiaci hírek is találhatók a Media1-en. Épp tegnap számoltunk be például arról a – Nyomtass te! is Mozgalom és a MÚOSZ által – közzétett felhívásról, mely azt kezdeményezi, hogy a helyi sajtószabadság érdekében álljanak össze a különböző önkormányzatok, hozzanak létre országos pénzügyi alapot, annak kezelését bízzák a MÚOSZ kuratóriumára, és ezzel támogassák a helyi médiumok, a független nyilvánosság működését.

Borítókép: A Pesti Hírlap ábrás védjegy. Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szóljon hozzá!