fbpx
Rádió 88, Szeged

Bejelentették: Elnémul a szegedi Rádió 88, harminc munkatárs állását veszti

A Media1 információi szerint ma rendkívüli stábértekezleten jelentették be Szeged legnagyobb hallgatottságú és legrégebbi múltú helyi rádiójánál a döntést. A Rádió 88 augusztus végén befejezi működését, a Médiatanács ugyanis válaszra sem méltatta a lejáró jogosultságú rádió hosszabbítást kérő beadványát, ezzel egyébként súlyos jogsértést elkötve.

A Media1 nem hivatalos, de több belső forrásból is ellenőrzött bennfentes információi szerint a szegedi Rádió 88 vezetősége ma rendkívüli stábértekezletet tartott, ahol közölték a rádió munkatársaival, hogy a rádió megválik belső munkavállalóitól és külsős, vállalkozói szerződés keretében közreműködő embereitől.

 Úgy tudjuk, az elbocsátás 30 embert érint legalább.

A felmondások indokaként azt mondták, hogy a rádió ellehetetlenült, működését a Rádió 88 augusztus 31. után nem tudja folytatni a Médiatanács miatt, mely elvonult több mint egy hónapos, szeptember 3-ig tartó szabadságra anélkül, hogy elbírálta volna a rádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló, hónapok óta a testület asztalán fekvő kérelmét.

Mint arról a Media1 elsőként még július 3-án beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a médiatörvény és a közigazgatási eljárási szabályok súlyos megsértésével nem adott választ a médiaszolgáltató kérelmére, melyben a jogszabálynak megfelelően kezdeményezte a 7 évvel ezelőtt pályázati úton megszerzett médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítását a Szeged FM 95,4 MHz-re.

A médiatörvény alapján az NMHH Médiatanácsának legkésőbb június végéig kellett volna elfogadó vagy elutasító határozatot hoznia, de a Médiatanács még csak napirendjére sem vette a beadványt, így nem jutott el határozatig az ügy. A Media1 úgy tudja, Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács immáron bruttó 48 millió forintot kereső elnöke korábban legalább kétszer levetette a grémium napirendjéről a témát.

Az NMHH július elején azt közölte a Media1 érdeklődésére, azért nem mondja el, miért nem döntött, mert meg nem született döntésről nem kommunikálhat.

Az ország legrégebbi kereskedelmi rádiója némul el

A Rádió 88 összesen 29 éven át volt hallható Szegeden és térségében, valamint az interneten, ezzel Magyarország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi rádiójának számít.

A Rádió 88 Szeged legnépszerűbb helyi rádiója, sok szegedi érezte sajátjának pártállástól is függetlenül.

A Media1 több iparági forrásból úgy értesült, korábban Tóth Géza, a tulajdonos vételi ajánlatot kaphatott a rádió megvásárlására kormányközelből. Ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, de vélhetően nem sikerült megegyezésre jutni a vételárról.

A Rádió 88 médiapartnere is hallott az értekezletről

A Media1 a Rádió 88 rendkívüli értekezletével kapcsolatos információjával összhangban egyébként a Rádió88 médiapartnere, a Fidesz-közeli KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó szegedma.hu is egy rendkívüli értekezletről számolt be.

A Fidesz-közeli szegedi médium is úgy tudja, hogy az értekezleten az hangzott el, hogy a rádió nem tudja tovább folytatni tevékenységét.

A szegedma.hu azt írja, kereste Tóth Gézát, de egyelőre nem kapott választ.

A Media1 is kereste Tóth Gézát, de a rádió tulajdonosa megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni.

Tóth Géza egyébként július elején még éppen a szegedma.hu oldalon közzétett közleménnyel igyekezett megnyugtatni a közvéleményt a rádióval kapcsolatban. A közlemény hatására mondta le utcai demonstrációját a Jobbik, mely a sajtószabadságért tüntetett volna a rádió épülete előtt.

A Rádió 88 augusztus 31-én fejezi be 29 éves működését. Várható megszűnése miatt az elmúlt hetekben több mint 13 ezres taglétszámra felfejlődött Facebook-csoport jött létre.

A Media1 egyébként éppen ma számolt be az NMHH kétértelmű válaszáról, mely egy esetleges rendkívüli médiatanácsi ülésre vonatkozó kérdésre érkezett.

Frissítés 16:41

Opciósan bontják fel a szerződéseket

A Media1 egyik informátora elmondta: azt mondták a rádiósoknak, opciósan bontják fel a szerződéseiket, vagyis ha a Médiatanács mégis meggondolná magát, és mégis megadná az engedélyt, akkor a felmondás érvényét veszti, és várják őket dolgozni szeptemberben is.

Frissítés 2019.07.28.

Megilletődött a programigazgató

Megszólalt Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója. Erről külön cikkben számoltunk be.

Az üggyel kapcsolatos korábbi cikkeink ide kattintva érhetők el. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál történt korábbi jogsértésekről és más NMHH-s ügyekről ide kattintva olvashatnak.

További rádiós hírek, cikkek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások