A Rádió 88 főhadiszállása Szegeden

Már 11 ezren tiltakoznak a Rádió 88 megmentése érdekében

Kérdés, hogy ez meghatja-e majd a regnálása során sokadjára törvénytelenséget elkövető Médiatanácsot, mely a törvényes határidő elmúlta ellenére sem döntött a piacvezető szegedi rádió lejáró médiaszolgáltatási jogosultságáról. A Rádió 88 tulajdonosa eközben nyugtatni próbálja a közvéleményt, a Jobbik utcai demonstrációja pedig ennek nyomán elmaradt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Jókora visszhangot kapott a Media1 tegnapi cikke, melyben beszámoltunk róla, hogy az NMHH Médiatanács a Médiatörvény előírásaira fittyet hányva, e heti ülésén sem foglalkozott a szegedi piacvezető helyi rádió, az 1990 óta működő Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságának ügyével, holott a licenc augusztus 31-én lejár.

A médiaszolgáltatási jogosultság hosszabbításra irányuló, a médiaszolgáltató által benyújtott kérelem elfogadásáról vagy esetleges elutasításáról a médiatörvény értelmében legkésőbb a lejáratot megelőző 2 hónapig döntést kellett volna hoznia a Karas Monika vezette grémiumnak.

Az NMHH Médiatanács azonban hivatalosan még napirendre sem tűzte a kérdést, pedig informátoraink szerint már legalább kétszer úgy volt, hogy ez megtörténik. Amikor megkérdeztük a médiahatóságot, miért nem tartják be a médiatörvényt, és miért nem döntöttek, azt mondták, azért nem nyilatkozhatnak, mert még nem döntöttek az ügyben.

Szorongáskeltő Médiatanács

A Rádió 88 munkatársai és hallgatói eközben nagyon aggódnak munkahelyükért, illetve kedvenc rádiójukért, mivel a Médiatanács a tervek szerint augusztusban szabadságra megy, márpedig a rádióengedély meghosszabbításához már aláírt hatósági szerződésre lenne szükség. Ha ilyen nem lesz, a rádió analóg FM-frekvenciája nélkül marad, Szegeden pedig kizárólag olyan propagandarádiók maradnak mint például a Karc FM.

Facebook-tiltakozás

Cikkünk nyomán a Facebookon egy mára már több mint 11 ezer tagból álló csoport formálódott, melynek tagjai a Rádió 88 jövőjéért aggódnak, tiltakoznak.

Jó kérdés, hogy egy 11 ezer fős Facebook csoport, a szegediek felháborodása meghatja-e majd a Médiatanácsot, hiszen korábban például a Music FM-nek 700 ezres közösségi tábora volt a neten, de még ez sem tartotta vissza az NMHH-t attól, hogy elnémítsa a 89,5 MHz-en a Music FM-et, melynek frekvenciája egyébként azóta is kihasználatlanul hever, így Magyarország jelentős bevételtől esik el. A Music FM egyébként Magyarország 4. legnépszerűbb rádiója volt, mielőtt a Médiatanács kivégezte volna.

A Jobbik utcára ment volna, de a Rádió 88 tulajdonosának közleményére ettől visszalépett

Mára az egyik ellenzéki párt, a Jobbik demonstrációt is hirdetett a rádió székházához ma estére, de Tóth Géza, a rádió vezetője és tulajdonosa egy közleményt tett közzé, melyben elhatárolódik a pártoktól, a Jobbik pedig lefújta a demonstrációját.

„Nem szűntünk meg!”

A közleményt a Rádió 88 a médiapartnere, a szegedma.hu oldalon publikálták.

A közleményben azt hangsúlyozzák, hogy nem szűnt meg a rádió, de köszönik a Rádió 88 munkatársai nevében az aggódást és a támogatást, amit a szegediektől kaptak a tegnap megjelent hír után.

Tóth Géza azt írta:

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a Rádió 88 nem szűnt meg, ma is Szeged kedvenc zenéi szólnak a frekvencián és kollégáimmal azon dolgozunk, hogy rádiónk még hosszú ideig a szegediek életének része maradjon. A jövőnkkel kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékoztatást adunk hallgatóinknak. Szeretnénk megkérni a politikai pártokat és a politikai szereplőket, hogy ne sajátítsák ki a Rádió 88-at saját, politikai céljuk eléréséhez, egyúttal elhatárolódunk minden rendezvénytől, amit a politikai pártok szerveznek a napvilágot látott hírek és események okán.”

A Rádió 88 Magyarország legrégebb óta működő kereskedelmi rádiója.

Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnökének fizetését egyébként épp a héten emelték évi bruttó 48 millió forintra.

Kövessék rendszeresen a Media1.hu internetes oldalt, vagy lájkolják be Facebook-oldalunkat, ha kíváncsiak az ügy későbbi fejleményeire, illetve érdeklődnek a média világa iránt! A rádiózás világával kapcsolatos további híreinket, cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Borítókép: A Rádió 88 stúdiójának bejárata Szegeden. Fotó: Google Utcakép

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!