fbpx
A Rádió 88 főhadiszállása Szegeden

Már 11 ezren tiltakoznak a Rádió 88 megmentése érdekében

Kérdés, hogy ez meghatja-e majd a regnálása során sokadjára törvénytelenséget elkövető Médiatanácsot, mely a törvényes határidő elmúlta ellenére sem döntött a piacvezető szegedi rádió lejáró médiaszolgáltatási jogosultságáról. A Rádió 88 tulajdonosa eközben nyugtatni próbálja a közvéleményt, a Jobbik utcai demonstrációja pedig ennek nyomán elmaradt.

Jókora visszhangot kapott a Media1 tegnapi cikke, melyben beszámoltunk róla, hogy az NMHH Médiatanács a Médiatörvény előírásaira fittyet hányva, e heti ülésén sem foglalkozott a szegedi piacvezető helyi rádió, az 1990 óta működő Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságának ügyével, holott a licenc augusztus 31-én lejár.

A médiaszolgáltatási jogosultság hosszabbításra irányuló, a médiaszolgáltató által benyújtott kérelem elfogadásáról vagy esetleges elutasításáról a médiatörvény értelmében legkésőbb a lejáratot megelőző 2 hónapig döntést kellett volna hoznia a Karas Monika vezette grémiumnak.

Az NMHH Médiatanács azonban hivatalosan még napirendre sem tűzte a kérdést, pedig informátoraink szerint már legalább kétszer úgy volt, hogy ez megtörténik. Amikor megkérdeztük a médiahatóságot, miért nem tartják be a médiatörvényt, és miért nem döntöttek, azt mondták, azért nem nyilatkozhatnak, mert még nem döntöttek az ügyben.

Szorongáskeltő Médiatanács

A Rádió 88 munkatársai és hallgatói eközben nagyon aggódnak munkahelyükért, illetve kedvenc rádiójukért, mivel a Médiatanács a tervek szerint augusztusban szabadságra megy, márpedig a rádióengedély meghosszabbításához már aláírt hatósági szerződésre lenne szükség. Ha ilyen nem lesz, a rádió analóg FM-frekvenciája nélkül marad, Szegeden pedig kizárólag olyan propagandarádiók maradnak mint például a Karc FM.

Facebook-tiltakozás

Cikkünk nyomán a Facebookon egy mára már több mint 11 ezer tagból álló csoport formálódott, melynek tagjai a Rádió 88 jövőjéért aggódnak, tiltakoznak.

Jó kérdés, hogy egy 11 ezer fős Facebook csoport, a szegediek felháborodása meghatja-e majd a Médiatanácsot, hiszen korábban például a Music FM-nek 700 ezres közösségi tábora volt a neten, de még ez sem tartotta vissza az NMHH-t attól, hogy elnémítsa a 89,5 MHz-en a Music FM-et, melynek frekvenciája egyébként azóta is kihasználatlanul hever, így Magyarország jelentős bevételtől esik el. A Music FM egyébként Magyarország 4. legnépszerűbb rádiója volt, mielőtt a Médiatanács kivégezte volna.

A Jobbik utcára ment volna, de a Rádió 88 tulajdonosának közleményére ettől visszalépett

Mára az egyik ellenzéki párt, a Jobbik demonstrációt is hirdetett a rádió székházához ma estére, de Tóth Géza, a rádió vezetője és tulajdonosa egy közleményt tett közzé, melyben elhatárolódik a pártoktól, a Jobbik pedig lefújta a demonstrációját.

„Nem szűntünk meg!”

A közleményt a Rádió 88 a médiapartnere, a szegedma.hu oldalon publikálták.

A közleményben azt hangsúlyozzák, hogy nem szűnt meg a rádió, de köszönik a Rádió 88 munkatársai nevében az aggódást és a támogatást, amit a szegediektől kaptak a tegnap megjelent hír után.

Tóth Géza azt írta:

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a Rádió 88 nem szűnt meg, ma is Szeged kedvenc zenéi szólnak a frekvencián és kollégáimmal azon dolgozunk, hogy rádiónk még hosszú ideig a szegediek életének része maradjon. A jövőnkkel kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékoztatást adunk hallgatóinknak. Szeretnénk megkérni a politikai pártokat és a politikai szereplőket, hogy ne sajátítsák ki a Rádió 88-at saját, politikai céljuk eléréséhez, egyúttal elhatárolódunk minden rendezvénytől, amit a politikai pártok szerveznek a napvilágot látott hírek és események okán.”

A Rádió 88 Magyarország legrégebb óta működő kereskedelmi rádiója.

Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnökének fizetését egyébként épp a héten emelték évi bruttó 48 millió forintra.

Kövessék rendszeresen a Media1.hu internetes oldalt, vagy lájkolják be Facebook-oldalunkat, ha kíváncsiak az ügy későbbi fejleményeire, illetve érdeklődnek a média világa iránt! A rádiózás világával kapcsolatos további híreinket, cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Borítókép: A Rádió 88 stúdiójának bejárata Szegeden. Fotó: Google Utcakép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások