fbpx
A Manna FM stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Szalay Dániel, Media1

Elnémulhat a Rádió 88, Magyarország legrégebbi kereskedelmi rádiója a Médiatanács törvénytelensége miatt

Bizonytalanná vált Magyarország legrégebbi kereskedelmi rádiójának, az 1990 óta működő szegedi Rádió 88-nak a jövője, mert a Médiatanács megint törvénysértést követett el. A Media1 meglehetősen furcsa választ kapott a médiahatóságtól, miért nem tartja be a médiatörvényt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Augusztus 31-én, vagyis mindössze 8 hét múlva lejár Magyarország legrégebb óta működő kereskedelmi rádiójának, az 1990 óta működő szegedi Rádió 88 hét évvel ezelőtt pályázati úton elnyert médiaszolgáltatási jogosultsága a szegedi FM 95,4 MHz-en. A hatályos médiatörvény elvben lehetővé teszi a jogosultság további öt évvel történő meghosszabbítását, ha ezt a médiaszolgáltató megfelelő időpontban kérelmezi, a Médiatanács pedig ezt engedélyezi.

A magyar tulajdonban lévő, Tóth Géza vezette rádiót működtető szegedi vállalkozás a médiatörvény alapján természetesen kérelmezte is a Médiatanácsnál, hogy a grémium hosszabbítsa meg a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságát.

A médiatörvény azt is előírja, hogy egy lejáró médiaszolgáltatási jogosultság hosszabbítására vonatkozó kérelemről legkésőbb meddig kell a Médiatanácsnak döntenie, akár elutasító, akár engedélyező jellegű is az. Ebből a határidőből azonban mostanra a Médiatanács már kifutott.

A Media1 által megkérdezett szakértő szerint a Médiatanácsnak valamilyen határozatot mindenképp hoznia kellett volna, akár elutasítja a kérelmet, akár engedélyezi a hosszabbítást, de egyet semmiképp sem tehetne, hogy nem foglalkozik a beadvánnyal és nem dönt. Ez a közigazgatási eljárási törvény rendelkezéseiből és a médiatörvényből is fakad.

A Rádió 88 azonban semmilyen választ sem kapott a hosszabbításra vonatkozó kérelmére: sem elutasító, sem engedélyező határozat nem született.

Karas Monika legalább kétszer levetette a napirendről

Pedig a Media1 bennfentes informátorai szerint a Médiatanács már legalább kétszer azt tervezte, hogy napirendjére tűzi a kérdést, de Karas Monika, a Médiatanács elnöke ezt végül minden esetben levetette a napirendből.

Mindez azt jelenti, hogy a Rádió 88 sorsa jelenleg is teljesen bizonytalan. Mivel a rádióengedély augusztus 31-én lejár, az új rádióengedélyhez pedig a Médiatanáccsal már aláírt hosszabbító szerződésre is szükség lenne, napról napra nő az esélye, hogy a rádiót le kell kapcsolni, pláne, mivel augusztusban a testület elvonul nyári szabadságra. Emiatt a szegedi rádiósokat egyre inkább bizonytalanságban tartja a kérdés, sikerül-e valahogy túlélniük a jelen helyzetet.

Sokan politikai döntésnek tartják

A Media1 egyes forrásai úgy gondolják, a hosszabbításról vagy elutasításról szóló döntés elhúzódása valójában politikai döntés lehet. Többek szájából is hallottuk azt a véleményt, hogy az ügy mögött a közelgő, októberi önkormányzati választás is meghúzódhat, hiszen a Fidesz szeretné, ha fordulat lehetne Szegeden, márpedig a pártközpontban nem tartják a NER részének a Rádió 88-at, mert magántulajdonban, Tóth Géza érdekeltségében van.

A Media1 kereste a Rádió 88 vezetőjét is, de Tóth Géza nem kívánt nyilatkozni.

Az NMHH azért nem mondja el, miért nem döntött, mert nem döntött

Kerestük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát is, hogy miért nem döntöttek a médiatörvény előírása szerint határidő elmúlta ellenére a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságáról. A grémium helyett az NMHH Kommunikációs Igazgatóságától egy két mondatból álló válasz érkezett.

Az NMHH azt írta: „a Médiatanács csak a meghozott döntéseiről adhat tájékoztatást. Ha a testület egy ügyben még nem döntött, vagyis az ügy folyamatban van, arról a jogszabályoknak megfelelően csak az ügyfél vagy érdekelt tájékozódhat”.

Az NMHH válasza több szempontból is furcsa. Egyrészt azért, mert arra hivatkozva nem válaszolnak, hogy miért nem jártak el a médiatörvény alapján és miért nem hoztak döntést határidőre, mert a Médiatanács csak meghozott döntésekről adhat tájékoztatást.

A probléma azonban éppen az, hogy a döntést nem hozták meg. Az NMHH tehát voltaképpen ezzel azt írta: azért nem válaszol arra, hogy miért nem tartotta be a törvényt, mert nem tartotta be a törvényt.

Ráadásul az „ügyfél”, vagyis a Rádió 88 sem kapott tájékoztatást a saját jövőjéről.

A tét: lesz-e még nem Fidesz-propagandát szajkózó rádió Szegeden október előtt

A Médiatanács törvénytelensége miatt most nem csak szegedi rádiós családok jövője, megélhetése vált bizonytalanná, de kérdéses az is, hogy az októberi önkormányzati választások előtt lesz-e még olyan helyi rádió Szegeden, mely nem a kormány propagandáját visszhangozza, hanem korrekt és független tud maradni.

Így szól a Médiatörvény idevágó része

A Médiatörvény alapján az állami tulajdonban lévő, korlátos erőforrásokat igénybe vevő analóg lineáris médiaszolgáltatási jogosultság rádió esetén a 7 éves jogosultság lejártakor a médiaszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egy ízben legfeljebb 5 évre újítható meg azzal, hogy a megjelölt időpontban az audiovizuális médiaszolgáltatási szerződések lejárnak. A megújításra vonatkozó igényt a lejárat előtt 14 hónappal kell a Médiatanácshoz benyújtani. E határidő elmulasztása esetén a megújításnak nincs helye.

A Médiatanács a jogosultság megújításáról a jogosultság lejárta előtt legkorábban 4 hónappal, legkésőbb 2 hónappal dönt.

Eközben a héten kiderült, hogy Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnökének éves fizetése bruttó 48 millió forintra nő. Karas ezzel a legjobban fizetett magyar hivatalnokok egyikévé válik. Karas fizetésének megtöbbszörözését annak ellenére (vagy épp azért) szorgalmazta a Fidesz az Országgyűlésben, hogy a Karas vezette Médiatanács számos törvénytelenséget követett el az elmúlt években. A Fidesz a béremelést azzal indokolta, hogy „időszerűvé vált”.

A törvényeket gyakorta figyelmen kívül hagyó Médiatanácsnak Karas Monikán kívül egyébként a következő személyek a tagjai:

  • Koltay András
  • Kollarik Tamás
  • Auer János
  • Vass Ágnes

Az ő mandátumuk, Karas kivételével hamarosan lejár.

A Media1 további, a rádiós piaccal kapcsolatos híreit, cikkeit ide kattintva olvashatják. Akit érdekel, a Rádió 88 történetéről a rádió honlapján részletesen is olvashat.

Frissítés 2019. júl 4. 19:49

Cikkünk nyomán, másnapra több mint 11 ezren tiltakoznak a Rádió 88 ügyében a Facebookon létrejött csoportban.

A Jobbik utcai demonstrációt is szervezett, de a Rádió 88 tulajdonosa, megköszönve az aggódó hangokat, azt kérte, a pártok ne sajátítsák ki az ügyet. Ezért a párt lefújta a demonstrációt. A rádió vezetője nyugtatni próbálja a közvéleményt. Pedig a helyzet továbbra is aggasztónak tűnik a Rádió 88 szempontjából.

Szóljon hozzá!