fbpx
Sebestyén Balázs és Vadon János az RTL Celeb vagyok, ments ki innen című műsorában

Fellebbez az RTL a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen a kolumbiai kisfiú ügyében

A Media1 információi szerint az RTL a Fővárosi Törvényszék ítélete után is kitart amellett, hogy az NMHH Médiatanácsa jogsértő módon bírságolta meg a televíziót a Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungelreality tavaly októberi adásában Vadon János egy kolumbiai kisfiúval folytatott párbeszédével kapcsolatban, ezért fellebbezést nyújtanak be ellene.

A Media1 érdeklődésére az RTL Marketing és Kommunikációs Osztályától azt a választ kaptuk ma, pénteken, hogy fellebbezést nyújtanak be a Fővárosi Ítélőtáblára az ellen az ítélet ellen, amelyről az NMHH csütörtökön közleményben számolt be.

Mint arról a közlemény nyomán hírt adtunk, a Fővárosi Törvényszék az NMHH közleménye szerint helybenhagyta azt a 2 milliós bírságot, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa vetett ki idén év elején az M-RTL Zrt.-re a Celeb vagyok, ments ki innen! adásában elhangzott párbeszéd miatt.

Az RTL azonban ezek szerint úgy ítéli meg, hogy a Médiatanács határozata jogsértő és a Fővárosi Törvényszék nem a jogszabályokkal összhangban lévő, hibás ítéletet hozott, amikor jogszerűnek minősítette a bírságról szóló határozatot, és bíznak abban, hogy a Fővárosi Ítélőtábla az ítéletet kijavítja.

Mint emlékezetes: az akkor még RTL Klub néven működő médiaszolgáltatás tavaly októberi adását megelőzően arra kért a stáb egy Pedrito nevű kolumbiai kisfiút, hogy csak vágja rá a műsorvezetők minden egyes kérdésére azt, hogy „Si señor!” („Igen, uram!”). A gegnek szánt párbeszédben a kisfiú olyan kérdésekre is igennel felelt, amire ha értette volna a kérdést (és ha a műsorbeli szereplésért nem kap pénzt), valószínűleg nem ezt tette volna. Később Sebestyén Balázs meg is jegyezte, hogy „szegény, abúzáltuk”, miután  Vadon János például a fiú testalkatával és szüleivel kapcsolatban is kínos kérdést tett fel.

Ez a párbeszéd került képernyőre:

– Jani: „Pedrito, figyelsz rám?”

– Pedrito: „Sí Senor!” (Igen, uram!)

– Jani: „Balázs egy senki, ugye?”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „Jól van akkor”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „Anyád megmondta, hogy én vagyok az apád?”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „És hogy a többieké is?”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „Szereted még mindig a Chokitót?”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „Tudod, hogy ha mondjuk tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor 150 kiló leszel 16 éves korodra, ugye?”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „Tudod, hogy a tequila öl, butít és nyomorba dönt, ugye?”

– Pedrito: „Sí Senor!”

– Jani: „Jól van akkor.”

Sebestyén Balázs ezután mondta azt, hogy „szegény, abuzáltuk”.

Később civil jogvédők tiltakoztak az adásban történtek után és bejelentést tettek a Médiatanácsnál. Az RTL bocsánatot kért és Vadon Jánost a műsorban WC-pucolással szankcionálták. A Médiatanács szerint a műsorban megalázó helyzetbe hozták a kiskorú és kiszolgáltatott helyzetben lévő, magyarul nem beszélő fiút, erre hivatkozva sújtották a televíziót a 2 milliós büntetéssel.

Elnézést kér az RTL Magyarország

A Media1 természetesen beszámol majd a Médiatanács és az RTL közötti pereskedés további szakaszának alakulásáról is.

Jogerős, hogy újabb félmilliós bírságot kap a TV2

Vodafone TV mediaboxról is elérhetővé vált az RTL+

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Követhet minket Facebookon is.

Borító: Sebestyén Balázs és Vadon János az RTL Celeb vagyok, ments ki innen című műsorában. Fotó:RTL-sajtószobában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások