fbpx
A Metához tartozó különböző online platformok: Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp.

Kiderült, mennyi bejegyzést törölt Magyarországon a Facebook, a Tiktok és a Google a dezinformáció elleni harc jegyében

A négyből három techóriás dezinformáció elleni harcáról szóló adatai közül sikerült kinyerni a magyarokra vonatkozó részeket.

A Lakmusz.hu átnézte a Magyarországra vonatkozó, nagy techcégektől származó adatokat arról, hogy mennyi és milyen tartalmat töröltek a dezinformáció, az álhírek elleni küzdelem jegyében. A Twitter jelentését nem tudták értékelni, vannak viszont magyar számok a Facebooktól, a TikToktól és a Google-től is.

A Facebook adatai

A Meta jelentése szerint 2022 utolsó negyedévében, 2022. október 1. és december 31. között több mint 106.000 Facebook-tartalmat és több mint 5.900 Instagram-posztot töröltek dezinformáció terjesztése miatt az Európai Unióban, és ebből Magyarországon kevesebb mint 500 Facebook-poszt és kevesebb mint 100 Instagram-tartalom vált elérhetetlenné így.

Magyarországon több mint 450 ezer Facebook-, és több mint 21 ezer Instagram-tartalmat jelöltek meg tényellenőrző címkével, ez pedig kevesebb mint ami az ország méretéből következne, de Magyarország felfelé lóg ki az uniós átlagból a politikai hirdetések számában.

Magyarországon 2022. november 15. és december 31. között több mint 9.100 ilyen hirdetést adtak fel (a Facebookon és az Instagramon együttesen), ami az EU-ban feladott összes politikai hirdetés 6,1 százaléka. 2022 utolsó negyedévében több mint 7200 politikai hirdetést utasított vissza Magyarországon a Facebookot és az Instagramot működtető Meta, amiért a hirdető nem tudta megfelelő módon igazolni a személyazonosságát. Ez az összes elutasított hirdetés 2,8 százalékának felelt meg.

A Google adatai

A Google jelentésében az adatok 2022 harmadik negyedévére, a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkoznak. Ekkor több mint 110 videót töröltek Magyarországon a YouTube-ról, ami az egész EU-ban törölt videók egy százalékát jelenti.

Ezen felül közel 30 ezer URL-en tiltották le a Google-hirdetéseket azért, mert megbízhatatlan állítások, másoktól lopott tartalmak, manipulatív médiatartalmak vagy gyűlöletet szító tartalmak mellé kerültek volna.

YouTube.
YouTube. Fotó: stock / Depositphotos.

A TikTokon történt törlések

A TikTok Magyarországon 2022 negyedik negyedévében 202 videót törölt, ezeket az eltávolítás pillanatáig több mint 5,5 millióan nézték meg. A TikTok jelentéséből az is kiderül, hogy Magyarországon mindössze 5 videót vetettek alá külső tényellenőrzésnek, és a 202-ből csak 3 törlés volt tényellenőrzés eredménye.

Megszereztük a levelet: eltávolítják a TikTokot az Európai Parlament összes eszközéről és tartalomblokkolást is bevezetnek

Hatalmas büntetést kapott a Meta

Orbán Viktor újra elkezdett Facebook-hirdetésekre költeni

Dezinformációval foglalkozókat rúgott ki a Twittertől Elon Musk

A Political Capital videója segít kiszűrni az álhíreket

A Google egyedül Magyarországon nem indítja el a félretájékoztatás elleni kampányát a V4-es országok közül

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások