fbpx

A Political Capital videója segít kiszűrni az álhíreket

Az orosz-ukrán háborúval és pár magyar oldallal példázva hívják fel a figyelmet a tudatos médiafogyasztásra.

Videót készített a Political Capital a korunkat egyre inkább meghatározó dezinformációkról. A HVG YouTube-csatornájára feltöltött videó megmutatja, miként működött az irányított dezinformáció Oroszország 2014-es, majd 2022-es Ukrajna elleni agressziója idején. Hasonló témában már megjelent egy kutatás is nemrég a Political Capitaltól, amiből többek közt az is kiderült, hogy a Magyarországra átszivárgó álhírek szinte kivétel nélkül külföldről kerültek át a magyar közbeszédbe, és jelentős részben orosz a forrásuk.

A videóból vizualizálva látta, hogy beláthatatlan számú internetes troll, propagandaoldalak százai terjesztik az álhíreket, megpróbálva az oroszok és az őket támogatók mellé állítani a közvélemény mind nagyobb részét. A videó arra is kitér, hogy közel sem csak a félreinformálás a cél: azokat pedig, akiknél ez nem sikerül átvinni az üzenetet, az elbizonytalanítás is elég.

A NATO támogatásával készült videó tippeket is ad arra, miként lehet elkerülni a netes információs csapdákat, ellenőrizni a képünkbe tolt állításokat, megőrizni az objektív értékítéletet, példaként pedig többek közt a magyar közmédia által terjesztett álhíreket is hozza.

Több műszakban gyártják és másolják az oroszbarát közösségi médiás kommenteket

Gulyás Gergely szerint nincs köze a kormánynak ahhoz, hogy Putyin üzeneteit szajkózza az Orbán Viktor által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített KESMA médiabirodalomhoz tartozó Origo

Még több hírt találhat a Media1-en! Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások