fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség honlapján.

Kúria: a közmédia jogszerűen utasította vissza a DK közleményét

A Kúria ítélete szerint a közmédiához tartozó MTI Országos Sajtószolgálat (OS) munkatársainak joga van minden olyan közlemény kiadását megtagadni, amelyről úgy gondolják, hogy az alkalmas lehet más személy személyiségi jogainak megsértésére.

Jogerősen hét pert veszített a Demokratikus Koalíció (ahogy a közmédia írja: „a Gyurcsány-párt”) a közmédiával szemben – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtó- és marketingirodája az MTI-vel, azt is hangsúlyozva, hogy szerintük precedensértékű ítéletet hozott a Kúria.

A közlemény szerint a Demokratikus Koalíció a közmédiával szembeni valamennyi perét jogerősen elvesztette, amelyet a közmédiához (Duna Médiaszolgáltató Zrt.) tartozó MTI Országos Sajtószolgálat (OS) közleménykiadási gyakorlata ellen indított. Hozzátette az állami médiaszolgáltató, hogy a DK úgymond „pártállami időket idéző módon” igyekezett nyomást gyakorolni a független MTI működésére.

„A gyakorlattal kénytelenek lesznek felhagyni, mert döntésével a Kúria megerősítette, hogy az Országos Sajtószolgálatnak joga van minden olyan közlemény kiadását megtagadni, amelyről feltételezhető, hogy az alkalmas lehet más személy személyiségi jogainak megsértésére, valamint azt is kimondta, hogy az MTI-t megilleti a szerkesztői szabadság”

– írták. Az MTVA beszámolt arról, hogy az öttagú bírói tanács részvételével folytatott felülvizsgálati eljárást lezáró ítéletében a Kúria kimondta: jogosan utasította vissza az Országos Sajtószolgálat a Demokratikus Koalíció közleményeinek kiadását.

Az MTI annak a mai közleménynek a publikálását is megtagadta, ami arról szól, hogy pert nyert a DK az MTI ellen, mert az állami hírügynökség nem adta ki az arról szóló közleményt, hogy pert nyert a DK az MTI ellen

A bíróság döntése szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény nemzeti hírügynökségre vonatkozó rendelkezéseiből nem következik, hogy az OS-szolgáltatás keretében bárkinek joga lenne követelni egy konkrét közlemény közzétételét – írták.

Felidézték, hogy a párt előzőleg hat esetben fordult bírósághoz, kifogásolva az MTI közleménykiadási gyakorlatát, noha az Országos Sajtószolgálat szolgáltatásának igénybevételekor a közszolgálati médiaszolgáltató közleménymérlegelési jogosultságát írásbeli szerződésben elismerte, amelyről korábban a Kúria – szintén a DK által indított perben – kimondta, hogy a szerződéses feltételek jogszerűek.

A most meghozott végleges bírósági döntés értelmében a Demokratikus Koalíció mint felperes köteles megfizetni a teljes perköltséget, vagyis az első-, a másodfokú és a felülvizsgálati eljárás költségét is az alperes Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. számára – áll a közleményben.

Újabb cenzúra történt a Közmédiánál

Nem hajlandó közölni az MTI a MÚOSZ állásfoglalását a Szabad Európa cikkében feltártakról a közmédiás szerkesztői felelősség hiányáról

KGB-t emlegető lejárató anyaggal ünnepli a Közmédia, hogy dupla győzelmet ért el a bíróságon és folytathatja a cenzúrákat

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: MTI. Fotó: Kasza János / Media1-archívum
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások