fbpx
Márki-Zay Péter és Szabó János.

Közel 20 ezer szórólapon kell elmondania a fideszes lapnak, hogy hazudott Márki-Zay helyetteséről

A Media1 megszerezte a jogvita dokumentumait.

Egyedülálló döntést hozott a Szegedi Ítélőtábla annak a pernek a másodfokú, azaz immár jogerős ítéletében, melyet Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék tavalyi közös miniszterelnök-jelöltjének helyettese, Szabó János alpolgármester és családja indított a Fideszhez közel álló, Lázár Jánost támogató választókerületi online lap, a Promenad24 ellen.

Bár a kérdéses cikk már sem az Promenad24 oldalon, sem a különféle internetes archívumokban nem elérhető, annak tartalmát a bírósági per irataiból sikerült rekonstruálnunk. A fideszes lap írása már címében is minősített, azt állítva, hogy az akkor még nem városvezető később alpolgármester (Szabó János 2021. június 22-től 2023. január 20-ig volt Márki-Zay helyettese, azt megelőzően pedig tanácsadóként dolgozott a hódmezővásárhelyi városházán) családja a „rejtőzködő vásárhelyi milliomosok” közé tartozik. Egy későbbi helyreigazítás során közölniük kellett, hogy

  • valótlanul állították, hogy a polgármester egyik közeli rokona Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik, és hogy
  • valótlanul híresztelték, hogy a földek összértéke 1 milliárd forint körül mozog és évente minimum 50-70 millió forint bevételt hoznak a konyhára.

Szabó és családja nem elégedett meg a sajtó-helyreigazítással, személyiségi jogai megsértése miatt bíróság elé idéztette a fideszes lapot.

Jogerős ítélet most, közel öt évvel a cikk megjelenése után, 2023 januárjában született. Ebben a Szegedi Ítélőtábla megállapította, hogy a Promenad24 megsértette a felperesek magánélet tiszteletben tartásához fűződő-, valamint a képmáshoz való jogait, míg Szabó alpolgármester vonatkozásában az otthon tiszteletben tartásához és jóhírnévhez való jogát sértette a Fidesz-közeli lap cikke.

A bíróság talán legérdekesebb kitétele, hogy a Promenad24 azzal kapcsolatos cikkbeli közlése, hogy az „ilyen összefonódások jelentik a korrupció melegágyát” azt a hamis látszatot kelti, hogy az alpolgármester és családtagjai korrupcióban volnának érintettek.

A felperesek képmáshoz való jogát azzal sértették meg, hogy a cikket nem csak online jelentették meg, hanem kimásolták, és Hódmezővásárhelyen szórólapon terjesztették és azon róluk fényképfelvételeket is használtak, Márki-Zay helyettese és családja engedélye nélkül.

Ezért a háromtagú bírói tanács szokatlan elégtétel adásra kötelezte az ítéletben a kormánypárti lapot. A Promenad24-nek 15 napon belül saját költségén az eredeti, hazugságot tartalmazóval azonos méretű, nem kevesebb mint 19.600 (tizenkilencezer-hatszáz) darab az ítéletet tartalmazó szórólapot kell eljuttatnia a hódmezővásárhelyi háztartásokba.

Ezen felül különböző jogcímeken a kiadóvállalatot kötelezte a bíróság, hogy több mint 2 millió forintot fizessen meg Szabó alpolgármesternek és családjának a jogsértések miatt.

Az ügyben hozott ítélet az alábbiakban böngészhető.

Szabó család vs. Promenad24… by Media1

Elbocsátották a kormánypárti Promenad24 szerkesztőségének egy részét

Helyreigazítást közölt Márki-Zay Péterről a Ripost

Ezt válaszolták az ellenzéki pártok arra, miért nem fogadják el az állami média meghívását, amikor az MTVA most már beengedné őket

Borítókép: Márki-Zay Péter és Szabó János. Forrás: Facebook.

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások