fbpx
Az Origo közterületi plakátja Budapesten

Pert bukott az Origo a Datadat ellen elsőfokon

Az egyelőre nem jogerős ítélet szerint a kormánypárti lap kiadójának milliós sérelemdíjat kell fizetnie, amiért több valótlan állítást is megfogalmazott a Bajnai Gordonhoz köthető cégről. A Datadat szerint ez még csak a kezdet.

A bíróság szerint valótlanul állította az Origo, hogy a Datadat a választási kampányban álprofilokat és bérkommentelőket használt, illetve közel egymillió sms-t küldött ki.

„Társaságunk megnyerte első perét a fideszes médiabirodalom ellen a bennünket érintő, hazug, lejárató kampány ügyében”

– közölte a felperes vállalat a hvg.hu szerint. A Datadat hozzátette, a mostani elsőfokú bírósági döntést további, már folyamatban levő bírósági eljárás fogja követni az elkövetkező hónapokban.

A cég azt írja:

„A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében megállapította, hogy az origo.hu-n a 2022. március 28-án, március 29-én, március 31-én és április 2-án megjelent cikkekben valótlanul állította az alperes, a New Wave Media Group Kft., hogy Bajnai Gordon és Ficsor Ádám adathalász cégek tulajdonosai lennének; a Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH adathalászcégek lennének; Bajnai Gordon, Ficsor Ádám, Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH álprofilokat és bérkommentelőket alkalmazna; 2022. március 29-én közel egymillió sms-t küldtek ki.”

A törvényszék arra kötelezte a kormányközeli KESMA-hoz (Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány) New Wave Media Group Kft.-t, hogy fizessen meg a felpereseknek fejenként 1.000.000 forint sérelemdíjat és 254.000 forint perköltséget, valamint a Magyar Államnak 480.000 forint illetéket.

Az egykori miniszterelnök, Bajnai Gordon érdekeltségéhez tartozó Datadat ellen már korábban nyomozást indított a NAV is. A hatóság jogszabálysértésekkel, a nyomozás akadályozásával, valótlan nyilatkozatokkal és eltitkolt bevételekkel gyanúsítja a vállalkozást, a vádakat viszont Bajnai visszautasította.

A Datadat még májusban jelentette be, hogy rágalmazás miatt összesen 29 portál és két tévécsatorna állításai miatt tesz büntetőfeljelentést. A jogi eljárás közel száz sajtóhírt érint, a cég szerint ezek továbbra is folyamatban vannak.

Büntetőfeljelentést tesz 29 portál és 2 tévécsatorna állításai kapcsán a Datadat

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Origót reklámoz egy plakát Budapesten. Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások