fbpx
Márki-Zay Péter és Föőr Gábor korábban, még a kampányban

Visszautasítják Márki-Zay Péterék a Frisshirek.hu hírportál finanszírozásával kapcsolatban megjelent állításokat

Az idén indult új hírportál, a Frisshirek.hu tulajdonosa, Föőr Gábor és a Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is közleményt adott ki az Origón, az M1 Híradóban és a HírTV adásában közölt állítások ügyében.

„A fideszes propagandasajtó hazugságaival szemben a Mindenki Magyarországa Mozgalom semmilyen formában nem támogatta és nem is támogatja a frisshirek.hu-t. A kormányoldal tehát valótlanságokat állít, miszerint mozgalmunk fizette a portál hirdetéseit és így próbálna országos médiabirodalmat kiépíteni. A Frisshírek kiadója a Genesis Médiacsoport Kft, amelynek tulajdonosa Föőr Gábor, aki korábban az MMM jelöltje volt az előválasztáson, de sikertelen szereplése óta nincs kapcsolata a mozgalmunkkal. Vállalhatatlan megnyilvánulásai miatt a Mindenki Magyarországa Mozgalom közleményben határolódott el személyétől”*

– állt a Márki-Zay Péter vezette mozgalom a Media1-nek megküldött közleményében, melyet később az MMM honlapján frissített, és ebben már nem szerepel, hogy vállalhatatlan megnyilvánulásai miatt elhatárolódtak Föőr Gábortól, ezért ezt áthúzással jelöljük. Az új, frissített közlemény már úgy fogalmaz, hogy Föőr szereplése óta nincs kapcsolata az MMM-mel.

Az MMM közleményében hozzátette:

„Ezzel szemben a fideszes pártállam az adófizetői forintokból vásárolt meg korábbi független médiumokat, hogy azokat saját szócsövévé tegye, emellett pedig olyan propagandagépezetet hozott létre hírportálok és a közösségi médián keresztül, amelyeket uszításra, lejáratásra, dezinformálásra és a hazugságok terjesztésére használ. A Fidesz-kormány az, amelynek még a közszolgálati média kiegyensúlyozottsága sem szent, amelyet többek között kormányzati és orosz propaganda terjesztésére használja fel, megfosztva ezzel az állampolgárokat a hiteles tájékoztatástól. A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja a független sajtót, de azt nem közvetlen anyagi támogatással teszi. Biztatjuk támogatóinkat és szimpatizánsainkat, hogy tájékozódjanak a kormányhoz nem köthető médiumokból és ha tehetik, fizessenek elő ezekre a sajtótermékekre.”

Föőr Gábor is megszólalt: örülne, ha érkezne támogatás bárkitől is, de ilyen nem történt

Föőr Gábor, a Frisshirek.hu (Genesis Médiacsoport Kft.) tulajdonosa a portálra tett ki egy közleményt. Ebben a portál tulajdonosa (borítóképünkön jobbra) hangsúlyozza, hogy „alaptalanul jelentettek meg cikket a Genesis Médiacsoport és Márki-Zay Péter nem létező összefonodásairól”, ami mögött Föőr szerint az áll, hogy

„a propaganda tart a Frisshirek.hu-tól”.

A Genesis Médiacsoport közleményében visszautasítja a november 12-én az Origo.hu honlapján megjelent „A dollárbaloldal pénzelheti a Márki-Zay-féle újság töménytelen hirdetéseit a Facebookon” című írásában szereplő állításokat a Frisshirek.hu oldalának finanszírozásáról, melyet az M1 Híradó és a Hírtv.hu is átvett. Az Origo felvetésére reagálva, hogy „az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltjét támogató média létrehozására költöttek volna abból a közel kétmilliárd forintból, amit Amerikából adományozók révén a baloldal idei választási kampányára kaptak” , amit a kormánysajtó egyszerűen csak guruló dollároknak nevez, Föőr Gábor laptulajdonos közölte, visszautasítja az állítást, és rendkívül örülne, ha akár kormányközeli, akár ellenzéki oldal bármilyen támogatást ajánlanának fel a médiacsoport számára, hogy ezzel támogassák a független, szabad újságírást, azonban ilyen nem történt.

Föőr Gábor úgy fogalmazott, amennyiben Márki-Zay Pétert titkosszolgálati módszerekkel figyelték meg, úgy valószínűsíthető, hogy a megfigyelés személyére is kiterjedt, amit elfogadhatatlannak tart egy demokratikus országban.

A Frisshirek.hu tulajdonosa közölte, szerinte „az ilyen jellegű, hamis információkat tartalmazó koholmányok miatt szükséges az általa létrehozott médium is, amelynek működtetéséhez a független médiát támogató olvasóközönség pénzbeli támogatását várja.”

Pártatlanul kívánnak működni, nem tagadják a múltbeli személyi kapcsolódást

A Frisshirek.hu laptulajdonosa nem tagadta közleményében sem, hogy valóban indult az előválasztáson független jelöltként az MMM támogatásával, és Márki-Zay Péter minden MMM-jelöltet személyes jelenlétével tisztelt meg az előválasztáson, így Föőr Gábor kampányának egyik eseményének is résztvevője volt, kampányolt mellette, azonban a portál azért jött létre, hogy az függetlenül és pártatlanul beszámoljon mind a kormányoldal, mind az ellenzéki oldalon szereplő összes pártról.

„A Mediaworks médiabirodalma által birtokolt összes megyei lap teremtette fideszes médiafölény ellensúlyozására célként tűzte ki, hogy minden megyében tudósítói hálózatot épít ki, a Frisshirek oldalát, ahol mai nappal már sikerült elérni azt, hogy az összes megyében helyi újságírók függetlenül követik a közélet, a politika eseményeit, arról pártállástól függetlenül tudósítanak. Emellett országos szemléjük is arra törekszik, hogy bemutassa akár a kormány, akár az ellenzék körüli eseményeket, híreket.”

A Frisshirek.hu indulásáról és hátteréről a Media1.hu portálon az ide kattintva megnyíló hírben számoltunk be. A portálról legutóbb akkor írtunk, amikor a felületen tért vissza a Szabadsajtó Klub.

Újraindul a Szabadsajtó Klub

Új hírportál indult Frisshírek.hu néven

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Márki-Zay Péter és Föőr Gábor korábban, még a tavaszi országgyűlési kampány idején. Fotó forrása: Frisshirek.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások