fbpx
„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” című hír az Origo.hu címlapján.

Azt terjesztette az Origo, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot – álhír volt

Néhány hónapja a lap már a harmadik világháború kirobbanását is tényként jelentette be, hasonlóan megalapozatlanul.

„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” – ez jelent meg a kormánypárti KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) ernyője alatt működő Origo címlapjának tetején, kiemelt, vörös keretben, „rendkívüli hírként” ma, csütörtökön.

Az esetre a 444 figyelt fel, mely szerint erről egyébként szó sincs, Ukrajna nem támadta meg Oroszországot. A hír arról szól, hogy ukrán hadsereg egyre közelebb kerül Herszon megye központjához. Ahhoz a területhez, amit az oroszok foglaltak el Ukrajnában, miután február 24-én megtámadták az országot.

Ezzel a kormánypárti portál Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetét közvetíti, mivel ezeket a megszállt ukrán területeket Oroszország a saját részének tekinti, amit egy „népszavazással” is „megerősítettek”.

Az Origo cikkében két dologról nem esett szó: hogy Herszon megye Ukrajnában van, és hogy mégis mit keresnek ott az orosz katonák. Az Origo névtelen szerzője egyébként „orosz sajtóértesülésekre” támaszkodott a hírben.

A kormánypárti portál júniusban a harmadik világháború kirobbanásáról szóló álhírt emelt ki rendkívüli hírként tálalva mindezt.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: „Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” című hír az Origo.hu címlapján. Fotó: Kasza János / Media1.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások