fbpx
Ceremony for the naming of the press room Daphne CARUANA GALIZIA - A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem ceremóniája.

„Hiányzik az elszámoltatás és a reform Máltán Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásának ügyében”

Az Európai Parlament (EP) a napokban 564 szavazattal, 10 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában elismerte ugyan a Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatban folyamatban lévő bírósági eljárásokban elért eredményeket és hogy Málta jelenlegi miniszterelnöke nyilvánosan bocsánatot kért azokért az állami hiányosságokért, amelyek hozzájárulhattak az újságíró meggyilkolásához, azonban a képviselők mély sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a bírósági eljárás eddig csupán három, a gyilkosság végrehajtásához kapcsolódó ítélet meghozatalához vezetett. Hangsúlyozták: mindenkit bíróság elé kell állítani, aki a gyilkosságban bármilyen szinten is részt vett, és az Europolt teljeskörűen és folyamatosan be kell vonni a nyomozásokba.

A képviselők aggasztónak találták, hogy egy évvel a Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatos vizsgálatról szóló jelentés közzététele után az ajánlások végrehajtása még mindig hiányos, annak ellenére, hogy a kormány számos reformjavaslattal állt elő.

Megdöbbentőnek nevezték, hogy nem történt semmilyen előrelépés azokban a korrupcióval és pénzmosással kapcsolatos büntetőeljárásokban, amelyeket Caruana Galizia a meggyilkolása idején vizsgált.

Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki „a máltai bűnüldözés és igazságszolgáltatás intézményi kudarca” és többek között azon, a közelmúltban napvilágra került információk miatt, amelyek szerint a magas rangú politikai tisztviselőkkel kapcsolatban álló személyekkel szemben rendre nem hajtják végre az európai elfogatóparancsokat.

Az EP egy sor egyéb problémát is felvetett, többek között a média szabadsága és sokszínűsége útjában álló akadályokat is.

Üdvözölték azonban, hogy Máltán javaslatot terjesztettek be a média szabadságának növelésére.

Az oknyomozó újságírónő meggyilkolásával kapcsolatos korábbi írásainkat ide kattintva olvashatja el.

A média helyzetét is tanulmányozó uniós küldöttség jön Magyarországra

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A meggyilkolt máltai újságíróról elnevezett sajtóterem  névadó ceremóniája korábban. Fotó: Európai Parlament sajtófotó.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások