fbpx
Részlet az M1 Híradó április 11-i adásából.

Egy év alatt az egész világon romlott a közmédia helyzete, magyar magáncégek egy része is „foglyul esett”

Egy friss jelentés több magyar médiumot is a foglyul ejtett magántulajdonú média csoportjába sorolt, de a magyar közmédia is állami ellenőrzés alatt áll a vizsgálat szerint.

Az egész világon romlott a közmédia helyzete – erre a megállapításra jutott a The State of State Media című jelentés, melyet a 444 vett észre elsőként.

A Marius Dragomir szerző által jegyzett jelentésben először azt nézték meg, hogy az adott orgánumra igaz-e a következő három faktor: alapvetően állami finanszírozású, ellenőrzött az irányítása vagy a tulajdonosi háttere, illetve ellenőrzi-e az állam a szerkesztőségi munkát. Aszerint, hogy a felsoroltak közül mennyi igaz rájuk, hét kategóriába sorolják őket:

  1. államilag ellenőrzött média
  2. foglyul ejtett közmédia
  3. foglyul ejtett magántulajdonú média
  4. független állami finanszírozású és vezetésű média
  5. független állami finanszírozású média
  6. független állami vezetésű média
  7. független közmédia

157 ország 575 állami irányítású vagy ellenőrzésű médiaorgánumát vizsgálták.

Arra jutottak, hogy 84 százalékuknál nem valósul meg a szerkesztőségi függetlenség elve, ami 4 százalékkal magasabb érték a tavalyinál.

Globálisan a 84-ből 65 százalékot tesz ki az államilag ellenőrzött média, 10-et a foglyul ejtett közmédia, 9-et a foglyul ejtett kereskedelmi média. Két területen nagyon rossz a helyzet: a bármiféle autonómiát nélkülöző állami média aránya a szubszaharai Afrikában 98 százalék, Eurázsiában pedig 97 százalék.

Újabb helyeken vesztette el függetlenségét a közmédia

Az elmúlt egy évben továbbra is erős maradt a kormányzati kontroll világszerte. Egyetlen közmédia-orgánum sem nyerte vissza szerkesztőségi függetlenségét tavaly óta, 2021-hez képest viszont kilenc újabb vesztette el azt, többek közt Tunéziában és Örményországban.

Több helyen, ahol eddig is szoros volt a kontroll, még jobban romlott a helyzet. A vizsgált szerkesztőségek ötöde, 102 tekinthető függetlennek, ebből csak 19 közmédium, főleg Nyugat-Európában.

Európában az állami ellenőrzésű média 21 százalékot tesz ki, a foglyul ejtett közszolgálati média 10 százalékot, míg a foglyul ejtett kereskedelmi média 19 százalékot. Az államtól teljesen független közmédia aránya a kontinensen 11 százalék, a legmagasabb itt a független, de állami finanszírozású és vezetésű közmédia aránya, ami 26 százalék – írta a 444 a jelentés adatai nyomán.

Magyarországon a magántulajdonú szektor is problémás a jelentés szerint

A lengyel, a magyar és a török közmédiát is az államilag ellenőrzött kategóriába sorolták. Ezekben az országokban az is szembetűnő, hogy milyen extrém mértékben ejtette foglyul az állam a közmédia mellett a magántulajdonú kereskedelmi szektort is. A jelentésben Magyarországról a hét vizsgált orgánum közül az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) és az About Hungary az állami ellenőrzésű kategóriába kerültek, a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány), a TV2, a Magyar Hírlap, a Demokrata és az Index a foglyul ejtett magántulajdonú csoportba.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a közmédia óbudai székházában tartott díjátadó ünnepségen 2022. március 11-én.
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a közmédia óbudai székházában tartott díjátadó ünnepségen 2022. március 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Európai tekintetben főleg a nyugati és keleti országok közmédiája között egyre szélesebb szakadék. Ettől függetlenül Nyugat-Európában is leselkednek veszélyek a közmédiára: Dragomir a tanulmányában megemlíti Dánia példáját, ahol jobboldali pártok próbálják megnyirbálni a közmédia büdzséjét, ami a politikai ellenőrzés kockázatával jár.

Ugyanakkor Közép- és Kelet-Európában, illetve Törökországban a közmédia gyakorlatilag a kormányok szócsöve: ezekben a régiókban működik az államilag ellenőrzött és az állam által foglyul ejtett európai közmédia 86 százaléka.

Négy országban, Magyarországon, Szerbiában, Lengyelországban és Törökországban koncentrálódnak az állam által foglyul ejtett médiumok

A jelentés szerint aggasztó tendencia a térségben a magánkézben lévő, de az állam által foglyul ejtett média terjedése. Az a 21 médium, ami ebbe a kategóriába esik, négy országban koncentrálódik: Magyarországon, Szerbiában, Lengyelországban és Törökországban. Ezek egy része ráadásul konglomerátum, amelyek hatalmas piacot fednek le. Ilyen a KESMA Magyarországon, ami ugyan egy névként szerepel a jelentés listáján, valójában viszont mintegy 500 nyomtatott és online kiadványt takar. Ebben a négy országban a nemzeti közmédia is teljességgel a kormány kontrollja alatt áll – írta a 444 a jelentés alapján.

A teljes jelentés ide kattintva érhető el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Részlet az M1 Híradó 2022. április 11-i adásából. Fotó: adáskép.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások