fbpx
Kubatov Gábor a HírTV Bayer Show című műsorában.

Ítéletet hozott a bíróság a 24.hu vs Kubatov Gábor perben

Két év után lezárult az a per, amelyet Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke, országgyűlési képviselő, az FTC elnöke kezdeményezett jó hírnevének megsértése miatt a 24.hu kiadója, a Central Médiacsoport ellen.

A 24.hu erről beszámoló híre szerint a portál számára kedvező ítéletet hozott a bíróság, amikor is kimondta, hogy nem sértették meg Kubatov Gábor jó hírnevét.

Felidézték: a 24.hu még 2020 februárjában közölt egy cikket a korábban hadiipari cégként működő Borsodi Általános Gépgyár Kft. tulajdonlása körül kialakult, a cikk szerint egészen a titkosszolgálatokig érő viszálykodásról. A cikkben a portál azt írta, hogy a céget Mikó István akarta megszerezni, akit a sajtóban korábban a futballvilág, közelebbről az FTC őrző-védő bizniszével hoztak kapcsolatba, később a szexbotrányba belebukó győri expolgármester, Borkai Zsolt ügye kapcsán is előkerült a neve. Mikó tagadta, hogy köze lenne Kubatovhoz és az ügyeihez.

Kubatov Gábor azzal fordult a bírósághoz, hogy valótlan és sértő állítás, miszerint Mikó István az ő embere volna, illetve Tóth Csabával együtt a holdudvarához tartozna, mivel egyikükhöz sincs köze. Az elsőfokú bíróság igazat adott a fideszes politikusnak és úgy ítélte meg, hogy a cikkekben szereplő holdudvarozás és „embere” megjelölés elegendő volt ahhoz, hogy megsértsük Kubatov jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. A Central Médiacsoport fellebbezett, és másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már elutasította Kubatov keresetét, ám ezt követően a fideszes politikus a jogerős ítélet felülvizsgálatát és az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte a Kúriától.

A Kúria már nem talált kivetnivalót a másodfokú ítéletben, és megállapította, hogy

  • közérdekű ügyhöz kapcsolódtak a 24.hu cikkei, hiszen egy valaha hadiipari engedéllyel rendelkező cég tulajdonviszonyaival foglalkoznak;
  • a bizonyítékként csatolt cikkek és Papp Csaba meg nem cáfolt tanúvallomása alapján van olyan kapcsolat Kubatov Gábor és a cikkekben főszereplő Mikó István között, ami legalábbis a vélemény megfogalmazásához elegendő ténybeli alap;
  • és mivel a jóhírnévsértés megállapításának együttes feltétele a valótlan tényállítás, és az, hogy az az adott személyre nézve sértő legyen, általános publicisztikai kifejezések használata pedig közéleti szereplők esetében véleménynyilvánításként értékelhető, így az Ítélőtábla helytállóan utasította el Kubatov keresetét.
Kubatov Gábor a PestiTV Beugró Hobbista című műsorában.
Kubatov Gábor a PestiTV Beugró Hobbista című műsorában. Fotó: adáskép

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Kubatov Gábor a HírTV Bayer Show című műsorában. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások