fbpx
A Spirit FM stúdiója

Megkezdte a Spirit FM sugárzását az új, pályázaton elnyert állandó jogosultságával a Budapest FM 92,9 MHz-en a Közösségi Rádiózásért Egyesület

Újra üzemel a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia, amely közel egy héten át volt néma az új, állandó médiaszolgáltatási jogosultságra való átállással összefüggésben.

Ahogy arról a Media1 beszámolt, némává vált múlt héten szerdától a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia, amelyet 2022. május 28. és július 26. között, vagyis mintegy 2 hónapot felölelő ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság keretében a Németh Média Kft. (Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatójának vállalkozása) használt. A frekvencia végleges hasznosítására kiírt újbóli médiatanácsi pályázatot időközben az ATV-közeli Közösségi Rádiózásért Egyesület (KRE) megnyerte, egy ponttal megelőzve a hullámhosszért szintén versenyző Klubrádiót. (Mint azt megírtuk, a vesztesnek nyilvánított, 1 ponttal alulmaradó „zebrás” pályázó a Médiatanács határozatát bíróságon támadja meg.)

A Spirit FM-et a megelőző 2 hónapban átmenetileg üzemeltető kft. ideiglenes jogosultsága vége miatt július 27-én le kellett kapcsolni az adást. A 92,9-es új frekvenciapályázaton győztes egyesület azonban ezt követően még néhány napig nem kezdhette meg a médiaszolgáltatást az elnyert frekvencián, ennek ugyanis előfeltétele volt, hogy aláírják a vonatkozó hatósági szerződést, továbbá egy rádiósugárzási engedélyre is szüksége volt, ami a vártnál tovább elhúzódott a hatóságnál lévő nyári szabadságolások miatt. Végül a plusz engedély ma, augusztus 2-án érkezett meg a Spirit FM-et ezután működtető egyesülethez, amely nem sokkal ezelőtt, kedden délután végül megkezdte a végleges médiaszolgáltatási jogosultsága használatát a 92,9 MHz-en, immáron közösségi rádiós jelleggel.

2032-ig, vagy 2039-ig szól majd a Spirit FM adása a végleges jogosultságon

A jogosultságot az egyesület a pályázati kiírás értelmében 10+7 évre nyerte el, ami annyit jelent, hogy 10 év múlva, a lejáratot megelőzően a médiaszolgáltató kezdeményezheti médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a médiaszabályozó szervnél, és amennyiben a Médiatanács úgy ítéli meg, hogy a rádió megfelelt a vonatkozó jogszabályoknak, akkor további 7 évre meghosszabbíthatja a jogosultságát. 2032 nyaráig tehát biztosan szól majd az adás, de egy esetleges hosszabbítási kérelem és annak elfogadása esetén ez 2039-ig is kitolódhat.

Csata a frekvenciáért

A Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát 2021 februárjáig a Klubrádió használta, mely azonban arra hivatkozva, hogy működése során több azonos jogsértést is megvalósított, a médiatörvény kizáró feltételei miatt nem kapott hosszabbítást a Médiatanácstól. A Médiatanács ezt követően pályázatot írt ki, de az első pályázaton résztvevő mindhárom pályázó, a Klubrádió, a Spirit FM mögött lévő egyesület, valamint a kormányközeli pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is kiesett, így a rádiós tender akkor eredménytelen lett. A Klubrádió mind a médiaszolgáltatási jogosultsága hosszabbításával kapcsolatos kérelmének elutasító döntést, mind pedig az első körös pályázatból való kizárását vitatta, a magyarországi bíróságok (Fővárosi Törvényszék, Kúria, Alkotmánybíróság) azonban érveit nem tartották megalapozottnak, ezért a zebrás rádió tavaly novemberben a strasbourgi nemzetközi bíróságon vitatta a folyamat jogszerűségét, de az ügy akár évekig is elhúzódhat. Eközben az Európai Bizottság először kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, majd az EU Bíróságához fordult, mivel a Bizottság szerint a magyarországi médiatörvény ellentétes az uniós joggal.

Mivel a frekvencia 2021 februárjától üresen állt, tavaly az ATV-csoporthoz közeli Közösségi Rádiózásért Egyesület ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kért a médiatörvény alapján, ami alapján ezután fél éven át ideiglenes jogosultsággal birtokba vehette a frekvenciát. A féléves jogosultság lejárata után átmenetileg a X&A Kft. kért 6 hónapos, kereskedelmi rádiós jogosultságot, majd a Németh Média Kft.

Időközben azonban eredményesen lezajlott a Médiatanács megismételt, 2. frekvenciapályázata, amelyen ezúttal csak két pályázó vett részt, a Közösségi Rádiózásért Egyesület és a Klubrádió. Mindkét pályázó ajánlatát ezúttal alaki és tartalmi szempontból megfelelőnek találta a grémium, azonban a KRE a Médiatanács szerint jobb vállalási feltételt tett azzal, hogy kevesebb ismétlésre tett vállalást, mint a Klubrádió, így 1 ponttal többet kapott a pályázat kiértékelésekor, így végül ő szerezte meg a jogosultságot.

Frissítés

Hírünk megjelenése után néhány olvasónk jelezte, hogy a www.spritfm.hu oldalon jelenleg nem tudják hallgatni az adást élő streaming segítségével. A rádió Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban egy közleményt találtunk, melyben arról írnak, hogy a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián megkezdett állandó műsorszolgáltatás után most az internetes adás átállításán dolgoznak, ezért átmenetileg szünetel ott a szolgáltatás:

„Tisztelt Hallgatóink!
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Spirit FM a 92.9-es frekvencián megkezdte állandó műsorszolgáltatását. Az ehhez szükséges technikai átállás miatt az élő online közvetítés szünetel, de műsorainkat továbbra is vissza tudják hallgatni a már megszokott felületeken. Szíves megértésüket, és türelmüket köszönjük!”

További hírek találhatók a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A Spirit FM stúdiója. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások