fbpx
rádió stúdió, keverőpult

Döntött a Médiatanács a Budapest 92,9 MHz, az egykori klubrádiós, most Spirit FM-es frekvencia végleges sorsáról

Eldőlt, a Spirit FM használhatja a kalandos történetű Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát végleges jelleggel a következő 10 évben.

A Közösségi Rádiózásért Egyesület (Spirit FM) által megszerzett jogosultság megfelelő feltételek megléte esetén további  7 évvel meghosszabbítható. A frekvencia győztesére vonatkozó döntést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa  még kedden hozta meg, de csak most hozták nyilvánosságra.

Több pontot kapott a Spirit FM

Mint írták:

A pályázati kiírásra két, hosszú rádiós tapasztalattal rendelkező pályázó jelentkezett: a Kontakt Rádiót, majd a Spirit FM-et korábban működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület, valamint a Klubrádiót üzemeltető Klubrádió Zrt.  A testület a pályázati kiírásban meghatározott szempontok alapján döntött. Pontozta többek között a kulturális- és hírműsorok arányát, a zenei kínálatra vonatkozó vállalásokat, valamint értékelte a pályázók médiaszolgáltatási tapasztalatát. A műsortervek értékelése során kiemelten fontosnak tekintette, hogy a pályázók mennyi új, eredeti műsorszám készítését vállalják annak érdekében, hogy a hallgatók minél több új tartalommal és kevesebb ismétléssel találkozzanak a rádió műsorában. A magas szakmai színvonalú pályázatokat a Médiatanács szinte valamennyi értékelési kategóriában maximális pontszámmal jutalmazta. A Közösségi Rádiózásért Egyesület a kevesebb műsorismétlésnek köszönhetően végül előnybe került versenytársával szemben és összesen 48 pontot szerezve – a Klubrádió Zrt. 47 pontja ellenében – tíz évre elnyerte a frekvencia használati jogát.

Frissítés

Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke nyilatkozott a végeredményről a Media1-nek. Hogy miket mondott, az különálló írásunkban, ITT érhető el.

A Spirit FM-et is kerestük, reagálásuk a Médiatanács döntésére itt érhető el. A reagálásban a rádió bejelentést is tett.

A 92,9 frekvencia története

A Budapest FM 92,9 MHz tavaly, 2021 februárban üresedett meg azt követően, hogy a frekvenciát addig használó Klubrádióval – a médiaszolgáltató által a megelőző időszakban elkövetett korábbi jogsértésekre hivatkozva – nem hosszabbította meg a jogosultságot a Médiatanács, valamint az ezután a pályázat hasznosítására kiírt pályázaton a Klubrádió által benyújtott rádiós pályázati ajánlat többszörösen is hibásnak bizonyult.

A tavalyi frekvenciapályázaton a Klubrádió mellett a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület is elindult, de őket a Klubrádióhoz hasonlóan szintén kizárta a grémium a pályázatból.  Ugyancsak pályázott egy kormányközeli vállalkozás, az újonnan alapított LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft is, de őket is kizárta a grémium.

A Klubrádió megpróbálta megtámadni a tavalyi érvénytelen FM 92,9 MHz pályázat végeredményét bíróságon, valamint a médiaszolgáltatási jogosultsága meghosszabbításának elutasítását is bíróságra vitte, de a Fővárosi Törvényszék, majd a Kúria és az Alkotmánybíróság is jogszerűnek találta a Médiatanács döntéseit, ezért a Klubrádió a strasbourgi nemzetközi bíróságra ment el, mivel szerinte a magyar Állam járt el jogszerűtlenül. A strasbourgi bíróság egyelőre nem döntött az ügyben, de mivel Magyarországon kimerültek a Klubrádió fellebbezési lehetőségei, így a Médiatanács idén év elején megkezdte az újbóli pályáztatást a frekvenciára.

Klubrádió riportszoba

Színre lépett a Spirit FM

Még tavaly a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület annak érdekében, hogy a korábbi, kizárólag Budapest egyes belső kerületeire korlátozott korábbi frekvenciáját kiváltsa nagyobb méretűre, ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kért az akkor már egy ideje kihasználatlan Budapest FM 92,9-re, ugyanis a médiatörvény szerint mindenkinek évi egyszeri, 6 hónapos időtartamra ideiglenes jogosultságot kell biztosítani, amennyiben ezt kéri.

A Spirit FM arra hivatkozott, hogy a frekvencia üresen állt, és egy törvényes lehetőséggel élt. Hangsúlyozták továbbá, hogy a Klubrádió nehéz helyzetét nem ők okozták, mivel a frekvencia akkor is néma lett volna, ha ők nem kérik az ideiglenes jogosultságot.

L. Dézsi Zoltán, a Spirit FM egyik műsorvezetője a Bistro című műsor készítése közben
L. Dézsi Zoltán, a Spirit FM egyik műsorvezetője a Bistro című műsor készítése közben. Fotó: Sunhill Media

Miután a 6 hónapos frekvenciaengedély lejárt, a Közösségi Rádiózásért Egyesülethez hasonlóan szintén Németh S. Szilárdhoz köthető X&A Kft. adott be újabb kérelmet a frekvencia ideiglenes használatára sikeresen. Ez a második 180 napos ideiglenes jogosultság most május végén lejárt, de Németh S. Szilárd ezúttal a Németh Média Kft.-n keresztül adott be kérelmet ideiglenes jogosultságra, amit a Médiatanács elfogadott, így a Spirit FM idén július 26-ig rendelkezik ideiglenes jogosultsággal.

A frekvencia végleges hasznosítására tavaly decemberben írt ki pályázatot a Médiatanács, ez zárult le ma.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Keverőpult a Spirit FM-ben. Fotó: Media1
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások