fbpx
A megyei lapok térképen / illusztráció

Elbocsátások a Fidesz-közeli médiahálózatnál

A hvg.hu és a Media1 információi szerint a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks több megyei lapját is érintő elbocsátási hullám kezdődött. Ez még inkább a központi tartalmak felhasználásához és a helyi hírek csökkenéséhez vezet majd.

Nem áll meg a Mediaworks / KESMA azzal, hogy becsukta a választások után a Szöllősi György főszerkesztette FourFourTwo című focis magazint és a City7 nevű városi lapját, most a megyei napilapoknál kezdett elbocsátásokba. (A céghez tartozik Magyarország összes megyei napilapja.) A hvg.hu arról ír, hogy elbocsátás volt az 1910-ben alapított Délmagyar / Délmagyarország című Csongrád-Csanád megyei napilapnál. Mint ismert, ez a lap is a néhai Andy Vajna kormánybiztos érintésével került a Mészáros Lőrinc közeli és mintegy félezer márkát bekebelező KESMA / Mediaworks céghez – az ezzel kapcsolatos 2018 őszi ügyletet az Orbán-kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette egy rendelettel, így sem a versenyhatóság, sem a Médiatanács nem vizsgálhatta meg.

A hvg.hu szerint újságírókat, tördelőt és fotósokat is elbocsátottak a napokban a Délmagyartól, és a szerkesztőség fél lábon fogja mostantól kiállítani a napilap és az online tartalmakat, ugyanis a leépítés a szerkesztőség mintegy felét érinti. Igaz, a tartalom egy jelentős része már így is a Mediaworks központi szerkesztőségéből érkezett. Mint azt a Media1 megírta, nemrég az is előfordult, hogy értelmetlennek tűnő betűsort (sbfgjgkhgfdesss) vettek át a Mediaworks központtól hírként, és ez napokig fel sem tűnt ott senkinek.

Nem a Délmagyar az egyedüli

A hvg.hu most azt is írja, hogy úgy tudják, további két megyében is hasonló elbocsátás történt, de nem nevezték meg, mely megyékről van szó.

 Eközben a Media1 belső, de nem hivatalos forrásból azt az információt kapta, hogy elbocsátásra kerül sor a héten az ugyancsak KESMA-s Zalai Hírlap szerkesztőségében is. A Media1 informátora szerint Zalaegerszegen a nagyjából 8 újságíróból 4-5-öt bocsátanak el, és lesz két fő, akit gyakorlatilag „lefokoznak”. Erről a Zalai Hírlap munkatársait várhatóan ma, csütörtökön 9:30-kor tájékoztatja hivatalosan egy, a központból érkező Mediaworks-vezető.

Mediaworks
Mediaworks. Fotó: Szalay Dániel / Media1.hu

Átvizsgálják a médiumokat

A Media1-nek a KESMA / Mediaworks ügyeire rálátó forrásai arról beszéltek, hogy a leépítések mögött az áll, hogy a Mediaworksnél megvizsgálják, hogy mely lapok lennének életképesek állami hirdetések nélkül, tehát tisztán, piaci alapon. Azoknál a lapoknál, ahol az állam nélkül életképtelenek lennének, vagy komoly gondok adnák magukat, költségvágások vagy akár ennél súlyosabb lépések is lehetnek.

Egyik Mediaworksös forrásunk azt sem tartja kizártnak, hogy fájdalmas lépésekre nem is csak a megyei lapoknál kerül sor, pláne egy olyan helyzetben, amikor Magyarország költségvetésében akkora lyukak tátonganak, hogy különböző különadókat vet ki az Orbán-kormány. A Mediaworksnél úgy számolnak, hogy a következő időszakban kevesebb állami forráshoz jutnak hozzá, mint eddig.

Forrásaink már régóta beszéltek arról, hogy a megyei lapok körül súlyos gondok vannak, mivel a példányszámuk évek óta szabadesésben van. A kormányzó Fidesz olyannyira túlnyerte magát április 3-án, hogy a KESMA-nál úgy érzik, a mostani időpont a legalkalmasabb arra, hogy a fájdalmas leépítéseket végrehajtsák, szemben azzal, amikor április 3. előtt még attól lehetett tartani, hogy a Fidesz-közeli lap munkatársai esetleg a párttal szembe fordulnak egy ilyen lépés hatására.

Költségvágások a választások után

A Media1-en május elején arról is beszámoltunk, hogy megszűnik a szintén kormányközeli Pesti TV. Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy drasztikus intézkedés történt a 168 óra kiadójánál, a Michaeli, Schwartz & Brit Mediánál is, nem sokkal a választások után: a lap belső munkatársainak többségét elbocsátották, a Pesti Hírlapot pedig heti megjelenésűre állították át a korábbi napilapos konstrukció helyett.

Még több hír érhető el a Media1-en. Kérheti tartalmainkat Telegramon is. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások