fbpx
Rádió stúdió.

Több millió forintos bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2-re, és hosszabbítást adott a Trend FM-nek és a Klasszik Rádiónak

A Médiatanács e heti ülésén főleg rádiós ügyekkel, a Trend FM és a Klasszik Rádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbításával és a Tilos Rádió hamarosan megüresedő frekvenciájának újbóli hasznosításának kérdésével foglalkozott, de emellett bírságolta TV2-t, valamint elfogadott egy kutatást a legnépszerűbb magyar portálokról és a magyarok internetezési szokásairól.

Az NMHH Médiatanácsa e heti ülésén megállapította, hogy a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Mátra Média Kulturális Egyesület.

A médiaszolgáltatók kezdeményezésére a testület hét-hét évvel megújította a Trend FM Budapest 94,2 MHz és a Klasszik Rádió Budapest 92,1 MHz médiaszolgáltatóinak jogosultságait. A testület a pályázati eljárás előkészítése érdekében felkérte az NMHH-t, hogy dolgozza ki a – törvényi kizáró okokra hivatkozva nem megújított, a Tilos Rádió által használt – Budapest 90,3 MHz médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét. (A Media1 interjúja Csabai Gábor Papóval, a Tilos Rádió ügyvezetőjével itt érhető el a témáról.)

5 milliós bírság a TV2-nek

A TV2 Média Csoport Zrt.-re a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt összesen közel 5 millió forintos bírságot szabott ki a grémium.

Az NMHH Médiatanácsa megállapította, hogy a Halálos iramban: Hobbs & Shaw című film 16-os korhatár-besorolás helyett 12-essel került adásba december végén a TV2 képernyőjén, a 21 és 5 óra közötti idősáv helyett este 7 órától. Emellett a műsorszám előzeteseit 43 alkalommal nem a korhatári kategóriának megfelelő időszakban adta le a csatorna.

tv2
tv2. Fotó: Ladányi András, Media1

A Nagy Ő című műsorszám megfelelő időpontban, de a 16-os helyett ugyancsak 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári besorolással került adásba decemberben. Előbbiben az erőszakos jelenetek és trágár kifejezések, utóbbiban a szexualitás és a testiség eszközként történő használata, követendő, pozitív példaként való bemutatása jelentettek problémát, melyek negatív hatást gyakorolhatnak a védett korosztály kialakulóban lévő értékrendjére.

Négyből három magyar már netezik

A hatóság elfogadott egy új vizsgálatot az online médiumok piacáról és felhasználóiról 2021 negyedik negyedévéről, amit a Digitális Közönségmérési Tanács megbízásából készített a Gemius Hungary. A kutatásból kiderül, hogy a 15 év feletti magyar lakosok több mint háromnegyede – 77,65 százaléka – internetezik, ami több mint 6,4 millió embert jelent.

gyerek egy táblagép előtt, internetezés közben
Gyerek egy táblagép előtt, internetezés közben. Fotó: Depositphotos (stock)

Leginkább magazinokat és híroldalakat olvasnak a felhasználók – mindkettőt több mint öt millióan látogatták –, de utóbbin közel 5 percet töltenek el, míg előbbin csak 2 percet. Ezek közel 100 százalékát követik mobilról az emberek. A magazinokat többen olvassák otthoni számítógépekről (85%), mint a híroldalakat (75%), utóbbiakat inkább munkahelyi PC-kről érik el az emberek (80%). A híroldalak hétköznap népszerűbbek 3 millió felhasználóval a hétvégi 2,8 millióval szemben, míg a magazinoknál 2,6 millió körüli a látogatottság a hét minden napján.

A legnépszerűbb portálok

A vizsgált negyedévben a legnépszerűbb weboldalak a 24.hu, az origo.hu és a blikk.hu voltak, amik a felhasználók 68,7 százalékát, 67,4 százalékát és 66,3 százalékát érték el. A napi elérést vizsgálva viszont kiderül, hogy a blikk.hu-t látogatják a legtöbben: több mint egymillióan, ami a netezők 15,5 százaléka. Átlagban mindhárom felületen körülbelül 23 percet töltenek az olvasók, a legtöbbet azonban az index.hu-n időznek: majdnem 1 órát.

A férfiak a három legnépszerűbb weboldalt olvassák, míg a nők a blikk.hu-t, a 24.hu-t és a femina.hu-t. A 15-és 59 közötti korosztályok körében a legnépszerűbb weboldalak a 24.hu és az origo.hu, míg a 60 év felettieknél a blikk.hu megelőzi a 24.hu-t és a harmadik helyen álló origo.hu-t.

A Médiatanács üléséről készített jegyzőkönyvet csak később hozzák nyilvánosságra, ezért elképzelhető, hogy ahogy korábban számos esetben, úgy most sem hoztak nyilvánosságra egyes fontos döntéseket. (Frissítés 12:13: a Media1 megtudta, hogy a Médiatanács e heti ülésén a Budapest FM 92,9 MHz, az egykori klubrádiós, jelenleg ideiglenesen Spirit FM-es frekvenciával is foglalkozott. Hogy mik a fejlemények, amit eltitkolt a médiahatóság közleményében, arról különálló hírünkben olvashatnak.)

További hírek érhetők el a Media1 portálon.

Borító: stock / Depositphotos.com

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások