fbpx
MTÁSZ

Kiparancsolták a Népszava és a Magyar Nemzet újságíróját a Magyar Táncsport Szakszövetség közgyűléséről

Nem engedték tudósítani az újságírókat a közpénzekből működő és a MOB-hoz tartozó sportszervezet, az MTáSz keddi tanácskozásáról. A hivatkozás szerint azért akadályozták meg a tudósítók munkavégzését, mert ha a Népszava munkatársa jelen van, az politikai nyomásgyakorlás.

A Népszava beszámolója szerint idejekorán, még vasárnap este írásban jelezte a Magyar Táncsport Szakszövetség (MTáSz) részére, hogy tudósítót küld a szervezet keddre, másodszor összehívott közgyűlésére. (Az első közgyűlés pár nappal korábban a kevés résztvevő miatt határozatképtelennek bizonyult.)

Zsámboki Marcell, az MTáSz elnöke azonban a kedden 9:30-kor kezdődő esemény előtt 18 perccel indoklás nélküli elutasító választ küldött a lapnak, amikor a Népszava munkatársa egyébként már a közgyűlés helyszínén tartózkodott. A vezető felszólította a tudósítót a terem elhagyására, azzal az indoklással, hogy amennyiben akár csak egy ember nem szeretné a sajtó jelenlétét, akkor attól kezdve nem sajtónyilványos a közgyűlés. Erre a Népszava arról tájékoztatta Zsámbokit, hogy

közpénzből működő szervezetek éves közgyűlése nyilvános eseménynek számít, amelynek zárttá nyilvánításáról a küldötteknek kell szavazni, és csak nyomós indok esetén van erre lehetőség.

Az MTáSz vezetője miután konzultált az MTáSz jogászával, a közgyűlés elkezdése előtt szavazást rendelt el arról, hogy legyen-e zárt az ülés. A voksolást megelőzően a Népszavát arra kötelezték, hogy indokolja meg, miért kíván részt venni a közpénzből működtetett olimpiai sportági szövetség közgyűlésén.

Politikai nyomásgyakorlás, ha a Népszava tudósíthat?

Zsámboki ezután kijelentette, hogy a Népszava jelenléte úgymond „politikai nyomásgyakorlás”, ettől szeretné megkímélni a szövetséget és a küldötteket, ezért kérte, szavazzák meg a jelenlévők az ülés zárttá nyilvánítását, ami azt jelenti, hogy a sajtó nem tudósíthat a helyszínről az eseményről, és csak azt az írásos közleményt használhatja fel, amit majd a közgyűlés után a szervezet ő maga kiad. Az indoklásban az is szerepelt, hogy a Népszava korábban az MtáSz-t negatív színben feltüntető cikkeket közölt, melyek az MtáSz állítása szerint többször nem a valóságot mutatták be.

Végül a Népszava mellett a kormánypárti Magyar Nemzet munkavégzését is megakadályozták

A résztvevőket megosztotta a kérdés, hogy hagyják-e az újságírókat, hogy végezhessék-e a munkájukat, vagy sem: 39 igen, 33 nem és 4 tartózkodás született a szavazáson, így végül eldőlt, hogy a sajtó nem tudósíthat az MTáSz közgyűléséről.

A döntés következtében nem csak a Népszavának, de a kormánypárti KESMA-hoz tartozó Magyar Nemzet újságírójának is el kellett hagynia a termet.

Egyébként az alábbi napirendekről esett szó a zárttá tett közgyűlésen: 1. Napirend előterjesztése, 2. Alapszabály – módosítási javaslatok, észrevételek tárgyalása, 3. Elnökségi tájékoztató.

A MOB utánanéz

A Népszava megkérdezte a Magyar Olimpiai Bizottság véleményét a történtekről, ugyanis ilyesmi botrány nem volt eddig jellemző az olimpiai szervezetek közgyűlésein. A MOB közölte, hogy utánanéz a történteknek.

„A sportági szövetségek önállóan, a saját alapszabályuk szerint működnek, és aszerint zajlanak a közgyűléseik is. A Magyar Olimpiai Bizottság ugyanakkor az újságírói megkeresésre reagálva a lehető leghamarabb hivatalos indoklást kér az üggyel kapcsolatban a Magyar TáncSport Szövetségtől” – írta a Népszavának a MOB.

Az EMMI hárít

A Népszava megkereste az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) is, ahonnan az állami támogatást kapják a különböző sportági szövetségek, beleértve a MTáSz-t is. A lap emlékeztette a minisztériumot, hogy a közpénzek felhasználásának transzparens elszámolását törvény írja elő, a szövetségek vezetősége az elvégzett munkáról a közgyűlésen számol be. Azt kérdezték, mit gondolnak arról, hogy kitiltották a sajtót a közgyűlésről azzal az indoklással, hogy az újságírók jelenléte politikai nyomásgyakorlást jelent az adott sportszervezet számára.

A minisztérium azzal hárította el a megkeresést, hogy „Magyarországon a sportszövetségek önálló szervezetek, akik a saját maguk által elfogadott alapszabály szerint működnek, és a közgyűléseik rendjét is önállóan határozzák meg” – reagált a tárca.

Azt még nem tudni, hogy a május 11-i újabb, tisztújító közgyűlésről is kizárják-e a sajtót

Május 11-én egyébként tisztújító közgyűlést is tart az MTáSz, melyen az új tisztségviselők megválasztása mellett szavaznak a résztvevők az ellenőrző testület beszámolójáról és a könyvvizsgálói jelentésről, a tavalyi közhasznúsági mérlegről, az elnökség szakmai beszámolójáról, a szakszövetség szervezeti egységeinek beszámolóiról, majd a végén következik a tisztségviselők megválasztása. Azt egyelőre nem tudni, hogy megint zárttá teszik-e a közgyűlést, hogy a sajtó munkavégzését megakadályozzák, vagy ezúttal nyílt ülés lesz-e.

Nem ez az első botrány a Táncsport Szakszövetség körül mostanában

A Magyar Táncsport Szakszövetség körül nem ez az első botrány mostanában. A Népszava szerint jövő csütörtökön dönt a bíróság a tavaly szeptember 20-án rendezett MTáSz-közgyűlésről, ugyanis a tanácskozás után Tóth Zoltán, a Magyar Break Tánc Szövetség elnöke bíróságon kérte a közgyűlés határozatainak érvénytelenítését, mert nem vehetett részt az eseményen, ahol döntöttek arról is, hogy az MTáSz kéri felvételét a MOB-ba. Ez a feltétele annak, hogy magyar táncosok indulhassanak a 2024-es párizsi nyári játékokon. Tóth szerint azért nem engedték be a közgyűlésre, mert ő is tagja annak a csoportnak, amely szeretné leváltatni Zsámboki Marcellt. Tóth ellen fegyelmi eljárás indult és egyéves eltiltást kapott, az MTáSz ezért nem engedte őt részt venni az eseményen. A vezető azzal érvel, hogy ha egy egyesület bízza meg a képviseletével, akkor ebben a minőségében ott lehetett volna a tanácskozáson. Ha a bíróság Tóthnak ad igazat, akkor érvénytelenítheti a tavalyi közgyűlési határozatokat – írja a Népszava.

További hírek találhatók a Media1-en. Ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Az MTáSZ weblapjának egy részlete
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások