fbpx
A Vodafone Magyarország üzlete a Duna Plázában

A Vodafone Magyarország bejelentette, hogy heteken belül kivesz egy csomó népszerű tévécsatornát a kínálatából – de végül mégsem teszi (FRISSÍTETT!)

A Vodafone közzétett ászf-változást, melynek értelmében heteken belül kikerül a Vodafone televíziós csatornakínálatából az AXN, az AXN HD, a Viasat Film, a Viasat2, a Viasat3 és Viasat3 HD. FRISSÍTÉS: később azonban a távközlési szolgáltató és a médiaszolgáltató kommunikációs ügynöksége is közölte, hogy mégis meg tudtak egyezni a folytatásról.

A tervezett változásról a Vodafone Magyarország honlapján, egy pdf állományban megjelenített jogi tájékoztatásból szerzett portálunk tudomást, amire egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. A dokumentumban a Vodafone azt írja:

„Ezúton értesítjük a Tisztelt Előfizetőket, hogy a Szolgáltató az Általános Szerződési Feltételeit – annak 7.2.3.
pontja alapján – az alábbiak szerint módosítja:

I. Általános Szerződési Feltételek, 1. sz. Szolgáltatások leírása melléklet 1. sz.
Csatornakiosztás függeléke
1. Az ÁSZF, 1. sz. Szolgáltatások leírása melléklet 1. sz. Csatornakiosztás függelékéből valamennyi
díjcsomag esetében kivezetésre kerültek az AXN, AXN HD, Viasat Film, Viasat 2, Viasat 3, Viasat 3 HD
és Viasat 6 műsorcsatornák. (…)”

A törlésre megjelölt tévécsatornák mind a görög Antenna Grouphoz tartoznak – a görögök tavaly vásárolták fel ezeket a csatornákat a korábbi tulajdonostól, a régiónkat elhagyó Sony Pictures Television Networkstől cégestül. (Egy néhány héttel ezelőtti névváltásig a Viasat2 Sony MAX néven volt ismert, a Viasat Film Sony Movie Channel néven üzemelt.)

A Viasat2 logója

 

VIASAT FILM

 

viasat3

 

 

 

axn

 

Arra a Vodafone dokumentuma nem tért ki, miért döntött úgy, hogy törli a kínálatából a felsorolt tévécsatornákat, pláne ilyen szélsebesen.  A Media1 kérdést küldött ez ügyben nemrég az Antenna Group és a Vodafone sajtósainak – FRISSÍTÉS  22:23: végül mindkét cégtől azt a választ kaptuk, hogy a csatornák terjesztése az ászf változtatása ellenére megmaradnak, mivel időközben megegyeztek egymással a felek, lásd erről különálló hírünkben.

Pár hét lett volna a csatornák törlésének napjáig

Az ászf-változásról szóló dokumentumból annyi derült még ki, hogy a változásra néhány hét múlva, 2022. május 1-jén (került volna) sor, vagyis a munka ünnepét már e szórakoztató típusú csatornák nélkül kellett volna töltenie az említett műsorterjesztő cég ügyfeleinek. Már ekkor azt feltételeztük, hogy a szolgáltató addig esetleg még megegyezhet a felsorolt tévécsatornákat működtető médiaszolgáltatóval, az Antenna Grouppal – ami végül meg is valósult.

Korábban is előfordult már olyan, hogy valamelyik kábelszolgáltató bejelentette, hogy törli valamelyik csatornát, de később visszavonulót fújt és erre végül mégsem került sor. A legemlékezetesebb eset a DIGI-é, ahol úgy volt, hogy 2020. január 1-jén megszüntetik a Sport1 és a Sport2 csatornák terjesztését, és végül pár órával éjfél előtt kötöttek egyezséget a csatornákat működtető AMC Networks céggel a terjesztési szerződés folytatásáról. 2019-ben ezenkívül a UPC Direct (a mai Direct One elődje) pedig egyszer azzal fenyegetőzött, hogy a piacvezető RTL Magyarország összes tévécsatornáját leveszi a kínálatából, de aztán szintén meggondolta magát.

Vodafone TV beltéri egység távirányítóval
Vodafone TV beltéri egység távirányítóval Fotó: vodafone.de sajtószoba

Nem az ukrán csatornák miatt

Mint azt néhány hete a Media1 megírta, a Vodafone ideiglenesen és térítésmentesen ukrán csatornákkal bővítette a szolgáltató a kínálatát – ezekkel a háborúból hazánkba menekülő emberek életét szeretnék megkönnyíteni. E csatornákat könnyen be tudta venni a kínálatába, mivel korábban a Vodafone több SD-minőségű csatornák levett a kínálatából,

így tehát nem volt köze az ukrán csatornák érkezésének a most egy ideig törléssel fenyegetett csatornák (AXN, AXN HD, Viasat Film, Viasat 2, Viasat 3, Viasat 3 HD
és Viasat 6 csatornák) ügyéhez.

Az orosz RTR Planeta propagandaadó törlése nem megy ilyen gyorsan

Érdekesség, hogy míg a népszerű egykori Sony, ma Antenna Group-csatornákat már pár hét múlva törölni készült a Vodafone, addig arról továbbra sincs hír, hogy az orosz RTR Planeta nevű propagandacsatornát, amelyik korábban idegen államok likvidálására is buzdított, megsértve ezzel az európai médiaszolgáltatási jogot, és amely ellen az Európai Bizottság többször szankciót is alkalmazott, kiveszi-e végül a kínálatából.

Egy hónappal ezelőtt ezzel kapcsolatban a vállalat azt a választ adta: hogy mivel a csatorna nem tartozik a háború miatt felfüggesztendő csatornák közé, ezért nem tudják a csatornát ilyen hirtelen levenni és az Európai Bizottság állásfoglalását kérik. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is kifejezte rosszallását a cégnek, amiért egy ilyen propagandaadót, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb propagandistájának is műsora van, a kínálatban tart ilyen háborús körülmények közepette, hozzásegítve ezzel az orosz elnököt a dezinformációk terjesztéséhez.

Frissítés 22:33

Hírünket frissítettük, miután a Vodafone egyik neve elhallgatását kérő vezetője és az Antenna Group kommunikációs ügynöksége is megerősítette, hogy végül mégis (a Vodafone által közzétett ászf-változás ellenére) létrejött a megállapodás. Erről különálló hírben is beszámoltunk.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Ott vagyunk Facebookon is!

Kérheti híreinket Telegram csatornán keresztül is, így garantáltan és azonnal értesülhet a legújabb tartalmakról!

Borító: A Vodafone Magyarország üzlete a Duna Plázában. Fotó: Ladányi András / Media1

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások