fbpx
A Sony SPTN CE tévécsatornái és az Antenna Group logója - media1 kollázs

Gazdát cserél az AXN, a VIASAT3, a VIASAT6, a Sony Movie Channel és a Sony Max – eldőlni látszik, ki veheti meg az egyik legismertebb közép-európai tévétársaság csatornáit

A Sony Pictures Televison Networks (SPTN) közép-európai tévés portfóliójának vevője a hosszú ideje keringő pletykák és egy most megjelent, hivatalosan egyelőre nem megerősített, de nem is cáfolt sajtóinformáció szerint az Antenna Group nevű nagy görög médiacég lehet. Az Antenna Group egyébként régóta tervezi a magyar tévés piacra történő betörést: vezetőjük még 2019 végén megerősítette a Media1-nek, hogy a VICE Mediával partnerségben Magyarországon is meg akarnak jelenni tévécsatornával.

Hosszú ideje keringenek pletykák arról, hogy a Sony Pictures Television Networks (SPTN) megválni készül a VIASAT3, a VIASAT6, a Sony Movie Channel és a Sony Max, valamint az AXN csatornától, sőt magáról az SPTN CE-vel, azaz a vállalat közép-európai részlegével kapcsolatban is terjed már egy ideje pletyka a médiaiparban, hogy várhatóan gazdát cserél – csakhogy mostanáig erről hivatalosan még nem sok szó esett a hivatalos sajtókommunikációban és befektetői kommunikációban.

Néhány hete mi is hallottuk azokat a pletykákat a magyar tévés piacon, hogy a Sony a görög Antenna Group nevű céggel előrehaladott tárgyalásokat folytat egy lehetséges tulajdonosváltásról a régióban, sőt olyasvalakivel is beszéltünk a szakmában, aki már azt is tudni vélte, hogy az ügyletet már tető alá is hozták – csakhogy ezt megerősítő sajtóinformáció még sehol sem jelent meg, és egyelőre pletykánál többnek nem volt tekinthető. A SorozatWiki ugyanakkor most saját forrására hivatkozva azt állítja, hogy a görögök tényleg megvehetik az SPTN közép-európai részlegét, benne az említett csatornákkal. Az ügylet végén az említett tévécsatornák (beleérve a közép-európai régiós SPTN tévécsatornákat is) a görög Antenna Group nevű céghez kerülnek.

Ezt érdemes tudni a Sony-csatornák felvásárlójaként emlegetett Antenna Csoportról

Magyarországon egyébként a VIASAT3, a VIASAT6, az AXN, a Sony Movie Channel és a Sony Max tévécsatornák reklámidejének értékesítését az RTL Magyarország, illetve reklámértékesítő háza, az R-Time végzi 2020 óta.

A tévécsatornákat most a Sony-tól bekebelezni kívánó, vevőként emlegetett Antenna Group nevéhez köthető az első görögországi kereskedelmi tévécsatorna, az Antenna TV, de portfóliójukban található több más tévécsatorna mellett görög, román és moldáviai rádió is, sőt van digitális és nyomtatott lapjuk, sőt van zenei részlegük is. Az Antenna Group az egyik legnagyobb médiapiaci szereplőnek számít Görögországban.

A görög Antenna Group weblapja
A görög Antenna Group weblapja

Egy korábbi bejelentés szerint az Antenna Group vinné el a VICE tévécsatornát Magyarországra is

Az állítólagos vevő kiléte azért is érdekes, hiszen az Antenna Group vezetője még 2019 novemberében a Media1.hu érdeklődésére azt nyilatkozta, hogy szándékukban áll betörni a magyar médiapiacra, bevezetnék Magyarországon, valamint több más országban a velük partnerségben lévő, fiatalokat megcélzó VICE televíziós csatornát.

A VICE-t az Antenna Group gyors terjeszkedéssel számos országba akarja elvinni. Eleinte arról beszéltek, hogy Oroszországban és ezenkívül hat kelet-európai országban, köztük Magyarországon is debütálna a VICE Media, és ennek érdekében terjesztette ki 2014 óta tartó együttműködését az Antenna Grouppal. 2016 júniusában viszont már arról szóltak a hírek, hogy összesen 51 országban, vagyis az eredeti tervhez képest negyvennéggyel több országban fognak megjelenni.

A Media1 információi szerint az egyik ismert hazai médiaszakember, a korábban a Juventus Rádió vezérigazgatójaként, valamint a TV2 kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatójaként, illetve többek között a 20th Century Fox oroszországi ügyvezetőjeként és a Warner Bros regionális ügyvezetőjeként is dolgozó egyik iparági nagyágyú, Laczkó Endre VICE Hungary-s névjegykártyákat osztva toborozta a VICE lehetséges magyarországi munkatársait, és több magyarországi szerkesztőségből is próbált vezetőket levadászni a VICE-hoz.  Beszédes, hogy Laczkó 2019 májusában végül inkább elfogadta az Atmedia Kft. állásajánlatát, de néhány hónappal később, 2019. november 4-én azonban a Media1.hu érdeklődésére azt közölte a VICE Media és az Antenna Group, hogy

a két cég egyáltalán nem tett le a magyarországi expanzióról,  sőt arról is írtak, hogy megújították együttműködésüket annak érdekében, hogy a VICE földrajzi terjeszkedése folytatódhasson.

VICE Media

Az új földrajzi területek között elsőként sorolták fel Magyarországot. Hazánkon kívül említették egyébként Bulgáriát, Csehországot, Szlovákiát, Szlovéniát, Horvátországot, Lengyelországot, Albániát, Észak-Macedóniát, Boszniát, Ciprust, Montenegrót, és a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó országokat is. Az is kiderült az akkori tájékoztatásból, hogy az Antenna Group segítségével tévés terjesztésben lesznek elérhetők a VICE videós tartalmai.

A VICE és az Antenna Group közötti együttműködést 2024-ig hosszabbították meg akkoriban, és ennek alapján akkor azt ígérték, hogy 250 órányi videós tartalmat fognak terjeszteni. A hírt egyébként akkoriban maga Dominique Delport, a Vice Media Group nemzetközi elnöke és Jonathan Procter, az Antenna csoport ügyvezető igazgatója jelentette be a Media1-nek. A VICE Media Group elnöke megemlítette, továbbra is a fiatalokra fókuszálnak, valamint kitért rá, hogy a megelőző évben több mint 30 regionális díjat nyertek el a tartalmaik. Azt is mondta, hogy a VICE terjeszkedési politikájának köszönhetően folyamatosan nő a cég által elért videók közönségtábora.

A jelenleg a világ 35 városában jelenlévő és az Antenna Grouppal szövetséges VICE Media mostanában napi több mint 1700 videós tartalmat állít elő, összesen 17 nyelven.

A Sony reakciója a hírekre: sem cáfolni, sem megerősíteni…

A Sony és az Antenna Group közötti várható ügyletre visszatérve, fontos körülmény, hogy a SorozatWiki egyelőre nem kapott megerősítést az SPTN-tévécsatornák lehetséges felvásárlásával, illetve eladásával kapcsolatban a Sony-tól, de nem is cáfolták azt. Azt a honlap nem említi, hogy a vevőként emlegetett görög médiacéget is kereste-e, illetve ha igen, ők mit reagáltak, de a lap eléggé magabiztosnak tűnik a vevő kilétével kapcsolatban.

Ha viszont a vevő kiléte tényleg eldőlt már, akkor tőzsdei cégként ezt már azért illett volna bejelenteni a részvénypiacon, hogy elkerüljék vele a befektetők és a tőzsdefelügyelet haragját. Jó kérdés, ez miért maradt el, ha így történt.

Mindenesetre ha a weblap információi megalapozottak a Sony-Antenna Group ügylet kapcsán, akkor máris adja magát a következő kérdés, hogy az új tulajdonos megtartja-e majd a jelenlegi magyarországi Sony-csatornákat, a Viasat3-at, a Viasat6-ot, az AXN-t, illetve a pár éve indult Sony Max és Sony Movie Channel csatornákat a mostani formájában, vagy esetleg átalakításokat végez. Erre a SorozatWiki írása egyelőre nem tért ki, ahogyan arra sem, hogy az Antenna Group terjeszkedésének lenne-e bármi köze ahhoz a korábbi sajtóinformációhoz, hogy a VICE Mediával korábban szövetségre lépett a vállalat annak érdekében, hogy eljuttatják tévés tartalmukat például Magyarországra legkésőbb 2024-re.

Izgalmas lesz figyelni az Antenna Group, a Sony és esetleg a VICE Media kommunikációját a következő hetekben.

Még több hír érhető el a Media1-en! Feliratkozhat hírlevelünkre, valamint csatlakozhat hozzánk a Facebookon is!

Borító: Sony Pictures Television Networks (SPTN) és Antenna Group. Grafika: media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások