fbpx
A Vodafone egyik magyarországi üzlete, Óbudán

A Vodafone Magyarország ideiglenesen ukrán tévécsatornákkal bővíti kínálatát

Az Ukrajnából érkezett menekültek Magyarországon töltött mindennapjait szeretné könnyebbé tenni átmenetileg a távközlési óriás az ukrán csatornákkal való bővítéssel. Eközben még mindig elérhető az egyik legfőbb orosz propagandatelevízió, a szélsőséges RTR Planeta is a cég kínálatában, amelyek eltávolítását követelte a Momentum és a MÚOSZ.

A Media1 egyik törzsolvasója – aki egyben a Vodafone Magyarország egyik előfizetője is – arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a távközlési vállalat nemrég arról adott tájékoztatást a honlapján, hogy megváltozik az általános szerződési feltételeinek (ászf) a tévécsatornákat tartalmazó függeléke.

Így számos díjcsomagban a távközlési vállalat bevezeti az 1+1 International SD és a Channel 24 Ukraine SD digitális külföldi televíziós műsorterjesztési csatornákat a kínálatába.

A szolgáltató a változás kapcsán azt írja, hogy az ukrajnai válsághelyzet kialakulására reagálva vállalja az érintett műsorcsatornák alkalmi (ideiglenes) elosztását az ászf-függelékben felsorolt díjcsomagokban.

Fontos, hogy az 1+1 International SD és a Channel 24 Ukraine SD műsorcsatornák elosztási csomagokba való alkalmi (ideiglenes) bekerülésével a megjelölt szolgáltatási csomagok listaárai és kedvezményes havidíjai, valamint igénybe vételi feltételei nem változnak.

Hangsúlyozza a Vodafone, hogy az alkalmilag (ideiglenesen) terjesztett digitális külföldi televíziós műsorterjesztési csatornák elosztásának esetleges megszűnése esetén az előfizető nem lesz jogosult a határozott idejű szerződést erre való hivatkozással felmondani. Magyarán ez most csak egy többletszolgáltatás, amit a Vodafone nyújt, de ha egyszer ez változna, az ügyfél nem követelheti vissza a csatornákat vagy emiatt még nem szüntetheti meg a hűségidős szerződését, ha csak addigra le nem jár a hűségidő.

A Vodafone még mindig terjesztője az orosz propagandának

A Media1 egyébként úgy tudja, és ezt a hírünk elején említett olvasónk is megerősítette, hogy a Vodafone televíziós kínálatában még mindig szerepel az egyik legfőbb orosz állami propagandacsatorna, nem vette ki ugyanis a vállalat a Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistájának műsorait is terjesztő RTR Planeta nevű csatornát, amely korábban idegen államok likvidálása vonatkozó kijelentések miatt hónapokon át tiltólistára került az Európai Bizottság jóváhagyásával.

A Media1-nek néhány hete azt nyilatkozta a Vodafone, hogy egyelőre konzultálnak az Európai Unióval arról, hogy mi legyen a csatornával, mert nem vehetik ki csak úgy egyik napról a másikra a kínálatból, mert ez a csatorna nem szerepel az EU által, az Oroszország elleni szankciók részeként tiltólistára tett csatornák listáján.

Néhány napja az Európai Bizottságot is kérdeztük arról, mi oka, hogy míg az állami RT (Russia Today) és a Szputnyik TV uniós tiltólistára került az orosz-ukrán háború kapcsán az álhírek elleni harc jegyében, a szintén állami RTR Planeta ellen nem hoztak most hasonló döntést, pedig korábban az RTR Planetával már többször meggyűlt az Európai Bizottság baja, amikor a médiaszolgáltató súlyosan megsértette az európai médiajogi szabályokat. Az Európai Bizottság a Media1-nek adott válasza itt érhető el.

Korábban a Momentum Mozgalom és a legnagyobb taglétszámú és legnagyobb múltú újságírói szervezet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is azt követelte, hogy a Vodafone és Telekom haladéktalanul vegyék ki az RTR Planeta nevű orosz propagandatelevíziót a kínálatukból. A Telekomnál nem válaszoltak a Media1 azon kérdésére, hogy eleve mostanáig hogyan szerepelhetett egy olyan csatorna a kínálatában, amelyik erőszakos, egy másik állam likvidálása szólított fel adásában. Rákérdeztünk arra is, hogy a Telekom vállalati felelősségvállalási nyilatkozatával mennyire összeegyeztethető egy efféle szélsőséges médiaszolgáltatás terjesztése, de erre sem reagáltak semmit.

További híreket talál a Media1-en. Kérheti híreinket Telegram hírcsatornánkon keresztül is, így garantáltan nem marad le a legújabb tartalmakról!

Elérhet bennünket Facebookon is.

Borító: Vodafone üzlet Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások