fbpx
Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Állásfoglalást adott ki az RTR Planeta kapcsán a MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) sem hagyta szó nélkül, hogy Magyarországon és az Európai Unió területén továbbra sincs tiltás hatálya alatt az RTR Planeta nevű orosz propagandaadó. A MÚOSZ reméli, hogy az Európai Unió hamarosan orvosolja ezt a hibát, valamint reméli, a kábelszolgáltatók addig is elkezdik kivenni önként a kínálatukból, hogy mérsékeljék a háborús uszítás terjesztését.

Mint arról a Media1 beszámolt, múlt héten Tompos Márton, a Momentum politikusa felszólította a Telekomot és a Vodafone-t, hogy távolítsák el az orosz, RTR Planeta nevű csatornát a kínálatukból, mivel azon az orosz elnök egyik legnagyobb propagandistájának a műsorai is láthatók.

Előbb a Vodafone reagált, mondván a szóban forgó televízió nem szerepel az EU által felfüggesztett csatornák listáján, azonban uniós állásfoglalást kértek. A Telekom úgy fogalmazott, figyelik a változó jogszabályi környezetet, valamint hogy egyeztetéseket folytatnak a vállalatnál a téma kapcsán. Egyelőre mindkét szolgáltatónál elérhető az említett csatorna.

Moskovits Ákos, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke a Media1 érdeklődésére a minap úgy fogalmazott, a jelenleg hatályos szankció a dezinformációt és agressziót terjesztő gépezet leglényegesebb elemeit célozza meg, nevezetesen az RT-t (Russia Today) – ideértve annak különféle nyelvi változatait – és a Szputnyikot. Ezeket közvetlenül az orosz államapparátus irányítja, illetve működteti, szerkesztői függetlenség nélkül. E szervezetek Ukrajnában, az azzal szomszédos országokban és Európa-szerte a helyzet destabilizálására irányuló szisztematikus kampány keretében manipulálják az információkat. Ezeket a szervezeteket a Tanács vonatkozó rendeletének melléklete sorolja fel. Általánosságban elmondható, hogy a melléklet elvben módosítható további médiumok felvételével, jelenleg azonban az elfogadott szankció maradéktalan végrehajtása a prioritás. (A teljes válasz elérhető itt.)

Az RTR Planeta egyébként szintén állami médiaszolgáltatóhoz tartozik, ezért is érthetetlen, hogy miért maradt ki a szankcionáláskor, ráadásul mint arról beszámoltunk, a csatorna működését már többször fel kellett függeszteni az elmúlt években, olyan szélsőséges tartalmakat terjesztett: volt, amikor idegen államok megsemmisítését, elfoglalását népszerűsítette.

Időközben megszólalt a MÚOSZ is

Az ügyet nem hagyta szó nélkül a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) sem, ugyanis ma, szerda délután egy állásfoglalást adtak ki.

A szövetség honlapján olvasható írás elején leszögezik: az EU minden korábbi gyakorlatához képest felgyorsította a döntéshozatalt az orosz-ukrán háború miatt kezdeményezett szankciók ügyében, követelve az orosz propagandacsatornák kitiltását is. Szerintük „bizonyára a sietség lehet a magyarázata annak, hogy a RTR Planeta hírcsatorna átcsúszott a szűrőn.”

A MÚOSZ állásfoglalásában a háborút elítélő politikusokkal együtt a demokratikus nyilvánosság elkötelezett híveiként sürgeti, hogy orvosolja a hibát az Európai Unió,

„mert vérfagyasztó, hogy Magyarországon és bizonyára másutt is Európában a nagy kábelszolgáltatók kínálatában még mindig elérhető az a hírcsatorna (valójában álhír-csatorna), amelyen még mindig különleges katonai műveletként beszélhetnek orosz nyelven Ukrajna Oroszország általi megtámadásáról. A propaganda adó szolgalelkűen követi a putyini narratívát, érzéketlen a háború okozta emberiség ellenes cselekedetekkel kapcsolatban”

– írta a MÚOSZ. Végül még azt is hozzátették, hogy úgy tudják, hogy a hazai szolgáltatók gyorsabban levehetnek egy csatornát a kínálatukból, ha arra uniós szankció vonatkozik, de feltételezik, hogy „addig sem lesznek tétlenek a háborús uszítás terjesztésének minél gyorsabb megszüntetése érdekében”.

A Telekom egyelőre csendben van

A Telekom szombat óta nem válaszol a Media1 azon kérdésére, miért szerepeltették egyáltalán ezt az orosz csatornát a kínálatukban, hiszen már az elmúlt években is  többször hónapokra le kellett kapcsolni a sugárzását az RTR Planeta által többször elkövetett súlyos jogsértések miatt.

Egyelőre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sem reagált a Media1 azon, még szombaton elküldött kérdésére, melyben arról érdeklődtünk, terveznek-e helyi hatáskörben fellépni az RTR Planeta tiltása érdekében.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások