fbpx
Az Öt lecke a valóság felszámolásáról című film.

Dokumentumfilm készült a fideszes propaganda kiépüléséről és működéséről

A filmben szerepel Balogh Krisztina, a közmédiától viharos körülmények között távozó riporter is, aki azóta számos magyar médiumnál megfordult.

A 444 felületén debütált Máté Bence és Szentpéteri Áron 46 perces dokumentumfilmje, az Öt lecke a valóság felszámolásáról, mely részletesen mutatja be a fideszes propagandagépezet kiépülését és működését.

A portálon megjelent beszámolóban a következőket írták a filmről:

„Európa szívében egy autoriter rezsim van kialakulóban. A hatalom kiépítéséhez olyan mértékű ellenőrzés alá vonták a magyar médiapiacot, amilyenre még nem volt példa az EU országaiban. Az Öt lecke a valóság felszámolásáról egy csapat fiatal újságíró elkötelezett küzdelmét követi nyomon Orbán Viktor propagandagépezetével szemben, amely mára már túlnőtt az országhatárokon. Ők azok a bennfentesek, akik vállalták a kockázatot és a rendszer ellen fordultak.

Az állami média központjából kiszivárgott felvételeken és dokumentumokban egy félelem és megaláztatás által összetartott világ tárul fel. Az apparátus belső kommunikációjából egyértelműen kiderül: a miniszterelnök kabinetirodájából irányított közmédia cenzúrájára és tartalomgyártására a kommunista rezsim bukása óta nem volt példa. A kormány jelenleg a hazai hírpiac 80 százalékát vonta az ellenőrzése alá. A nyilvánosság nagy részét elzárják a kritikus információktól, ezzel biztosítva a kormányzó Fidesz párt hatalmának megtartását. Ezzel párhuzamosan a független újságírókat és médiumokat politikai aktivistának, hazaárulónak vagy külföldi ügynöknek állítja be az állami kommunikáció.

A megszólaló újságírók európai döntéshozókkal együtt reflektálnak arra a jelenségre, hogy a kormány a kohéziós EU-s források milliárdjait következetesen felépített oligarcha-gazdaságokba tereli, miközben az általuk felügyelt állami propaganda Brüsszel és az EU ellenségképére épít. A dokumentumfilm nemzetközi szinten vizsgálja, hogy az Európai Unió tíz éve szemet huny a magyarországi demokrácia hanyatlása felett, és jelentős mértékben társfinanszírozza a Fideszes médiagépezet kiépítését”.

A közmédiától távozó riporter is feltűnik

A filmben feltűnik Balogh Krisztina, az M1 volt riportere is, aki 2018 végén viharos körülmények között távozott a közmédiától. Ezt követően az Indexnél folytatta a pályafutását; a portálhoz a 2020 júliusi tömeges felmondásokat követően érkezett. 2021 júniusban innen a 168.hu-hoz távozott, majd kevesebb mint három hónap után a Brit Media portáljától is távozott, hogy a Nyugati Fénynél folytassa a pályafutását. Balogh Krisztina elmesélte, miért mondott fel az MTVA-nál.

Az alkotók

A film írója és rendezője Máté Bence és Szentpéteri Áron, a vágó Érdi Zsófi, az operatőr Nagy Zágon és Sal Kazan. A hangmérnök Érsek Lajos, a producer Florian Schewe. A filmet a Film Five gyártotta.

Az alkotást Magyarországon a Kontra forgalmazza, és a ZDF támogatásával készült. Mutatjuk mi is.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Öt lecke a valóság felszámolásáról. Fotó: 444.hu / YouTube.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások