fbpx
Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?" című konferencián Pécsen 2019. november 6-án.

Az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője szerint megindítható lenne egy versenyjogi vizsgálat a KESMA ellen

Egy interjúban beszélt Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője (a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója) arról, hogy egy esetleges választási győzelem esetén milyen változásokat eszközölnének például a közmédiával, a KESMA-val és a kormányzati reklámköltésekkel kapcsolatban.

Polyák Gábor a Népszavának adott hétfői interjújában annak kapcsán, hogy 24 óra alatt kilencszer adta le a közmédia Orbán Viktor március 15-i beszédét (még Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt közmédiában eltöltött 5 perce előtt is), elmondta:

„Minden minősítést elhasználtunk már arra, ami a magyar állami médiában zajlik, de hogy kilencszer adják le Orbán Viktornak a programadás szempontjából mérsékelten izgalmas ünnepi beszédét, azért ezt Rákosi Mátyás is megirigyelné”.

Azt is hozzátette, hogy meglátása szerint a közmédiában a választási kampányt egy élet-halál harcként tüntetik fel, és „világvégeként” festik le az ellenzék esetleges választási győzelmét.

A rendszerváltás óta téma a közmédia elfogultsága

Polyák szerint nincs olyan, hogy „ellenzéki média”, mivel az ellenzéki orgánumok nem fogják Márki-Zayt „ajnározni”. Ezzel szemben a kormánypárti médiában „minden erkölcsi fenntartás nélkül Orbán Viktor után mennek amikor ő Putyin legfőbb barátja, de ha kell (az orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja miatt), egy döbbenetes manőverrel másnapra ők lesznek a békegalambok”.

A közmédia elmúlt 12 éve kapcsán Polyák leszögezte, hogy az annak elfogultságával kapcsolatos viták végigkísérték a rendszerváltás utáni időszakot, és már az első Orbán-kormány (1998-2002) idején is kiszorították az ellenzéket a közmédiát ellenőrző kuratóriumból.

„2010 azonban egyértelmű fordulópontot jelentett, az új médiatörvénnyel az intézményrendszer számon kérhetetlen lett”

– vélekedett.

Rejtegetett közmédiás dokumentumok

Felidézte azt is, hogy – mint arról a Media1 is beszámolt – a Szabad Európa újságírói továbbra sem kaphatják meg azt a megállapodást, ami a közmédia két része, a Duna Médiaszolgáltató és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közötti viszonyt rendezi. Szót ejtett az MTI belső viszonyait feltáró, kiszivárgott levelezéseken alapuló, nem sokkal korábban nyilvánosságra került oknyomozó anyagokról is.

M1 híradó
Fotó: M1-Híradó / YouTube.com

Nincs lehetőség a KESMA felszámolására – versenyjogi vizsgálat azonban nem kizárt

Az ellenzék győzelme esetén egyes lépéseket akkor is meg lehet tenni, ha nem lesz kétharmados többségük – fogalmazott Polyák Gábor, és példaként hozta fel, hogy „nagyon hamar megoldható a tájékozódás szabadságának biztosítása”. Szerinte szintén gyorsan felszámolható, hogy a magyar reklámpiac harmada az állam költéseiből létezik, és ebből sokat kap a kormánypárti média.

„A közel ötszáz sajtóterméket egybefogó KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány – megj. a szerk.) felszámolására nincs azonnali gyógymód, egy a jogállamiságot komolyan vevő új kormány a magántulajdonnak ezt a formáját nem tudja egy csapásra megszüntetni. Arra viszont lehetnek eszközök, például egy versenyjogi vizsgálat, hogy megtaláljuk azokat a területeket, ahol a KESMA visszaél a rendkívüli piaci erőfölényével, például a lapterjesztés és a nyomdai kapacitások terén”

– mondta.

Alternatív médiacsatorna

Az ellenzéki győzelem esetén mindenképp indítanának egy alternatív médiacsatornát a közmédia valódi feladatainak az ellátására.

Polyák Gábor terve, hogy valamilyen regionális alapú szerveződéssel lehetne létrehozni egy ilyet, és ez nem csak televízió lenne – olyan platformokon is meg kéne jelenni, ahol a potenciális közönség jelen van:

„A regionális alapú szerveződés választ adhat a nem budapesti Magyarország elérésének és megértésének kérdéseire is. Emellett megoldásokat kell majd találni egy olyan partneri együttműködésre a nehéz éveket átvészelt független médiumokkal, amelynek keretei között utóbbiak nem egy túlsúlyos ellenfelet fognak látni az új közmédia csatornában, hanem egy új felületet, amiben az ő tartalmaik is meg tudnak jelenni”.

Az MTVA átalakítása kapcsán elmondta: ahhoz szükség lenne egy kétharmados parlamenti többségre. Leszögezte: az intézmény jelenlegi struktúrája „nem kívánatos”, helyette egy átláthatóbb szervezeti rendre van szükség, az Országgyűlés kontrollja alatt.

Nyugati, kultúrateremtő médiamodell kellene

A Népszava azon kérdésére, hogy az átalakuló médiaviszonyok közepette nem túlhaladott-e a ragaszkodás egy nemzeti közmédia és egy klasszikus hírügynökség fenntartásához, úgy fogalmazott, „a hírügynökség szerepe az tisztább. Minden szerkesztőség ki van éhezve arra, hogy legyenek híranyagok, amiket tud akár közölni, akár feldolgozni”.

Ő a nyugat-európai modellt preferálná, hogy a piaci szereplők tartsák fent, viszont a magyar piac ehhez túl kicsi – vélekedett.

A közmédia kapcsán azonban elmondta: a jelenleginél egy jóval „szerényebbet” képzel el, melyben nem a hírszolgáltatás a legfontosabb, hanem a „kultúratermelés”.

Sajtóalapot hoznának létre

Polyák azt is elmondta, nincs olyan forgatókönyvük, hogy elvennék a KESMA-tól a regionális lapokat; azok olvasottsága egyébként is nagyon megsínylette az erős központosítást. Pozitívan értékelte azonban, hogy a megyei lapoktól távozó újságírók több nagyobb városban is független hírportálokat hoztak létre.

Létrehoznának egy sajtóalapot,

„mindenekelőtt az ilyen kicsi helyi médiumok világos feltételek menti megtámogatására, hogy életben maradjanak az utóbbi évek kezdeményezései, amelyek sok szempontból már át is vették a korábbi megyei lapok funkcióját”.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?” című konferencián Pécsen 2019. november 6-án. Fotó: Meixer Fanni / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások