fbpx
Borsod Online, Boon.hu.

Jogerős ítélet ellenére sem hajlandó helyreigazítást közölni a Borsod Online

Miskolc önkormányzata fordult a bírósághoz egy, a Boon.hu felületén korábban megjelent valótlanság kapcsán. Nem ez volt az első alkalom az elmúlt években, hogy sajtópert indítottak a kormánypárti médiatermékkel szemben.

Máig nem tett eleget egy jogerős sajtó-helyreigazítással kapcsolatos bírósági ítéletnek a kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks égisze alatt megjelenő Borsod Online (Boon.hu) – számolt be a miskolci önkormányzati hivatal nyomán a város önkormányzati portálja, a Minap.hu.

Az önkormányzat egy, a Boon.hu felületén 2021. augusztus 27-én megjelent cikkel kapcsolatban fordult a bírósághoz; a szóban forgó írásában a kormánypárti portál háromszáz százalékos lakbéremelésről írt.

A hivatal közlése szerint azonban a Borsod Online meghamisította a valós adatot, ugyanis az önkormányzati lakások bérleti díjai 2024-ig, lakástípustól függően, átlagosan 20-57 százalék közötti mértékben emelkedhetnek. A kormánypárti portál azonban nem ezt írta.

A Minap.hu beszámolója szerint Miskolc önkormányzata az elmúlt években több sajtópert is indított annak érdekében, hogy ne kaphassanak teret az álhírek, illetve hogy valós információk jussanak el a miskolciakhoz.

Ezek az eljárások valamennyi esetben a Borsod Online-t érintették.

A Borsod Online (Boon.hu) kezdőlapja 2022. március 16-án.
A Borsod Online (Boon.hu) kezdőlapja 2022. március 16-án.

Ignorálják a bíróság jogerős ítéletét

Az önkormányzat szerint a szóban forgó sajtótermék „nem csak a valós tényállítás közlésének elvét és gyakorlatát nem követi, de a jogerős bírósági ítélet végrehajtásának kötelező erejét sem”. Ugyanis az augusztusi cikk kapcsán a portál sem az önkormányzat által küldött helyreigazítási kérelemnek, sem a Miskolci Törvényszék 2021. november 8-án kelt ítéletének nem tett eleget.

Időközben a Debreceni Ítélőtábla is jogerős ítéletben kötelezte a boon.hu portál szerkesztőségét a helyreigazításra, amit a mai napig nem hajtottak végre.

„Miskolc város önkormányzata mindezek ellenére is bízik abban, hogy a boon.hu képes lesz jogkövető módon, az alapvető sajtóetikai irányelveknek megfelelve, hiteles tájékoztatással folytatni munkáját”

– idézte Miskolc polgármesteri hivatalát a Minap.hu.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások