fbpx
Telekom

Megszólalt a Telekom a Momentum az orosz RTR Planeta tévécsatorna lekapcsolására vonatkozó felszólítása kapcsán

Figyeli a változó jogszabályi környezetet és egyeztetéseket folytat a távközlési vállalat a téma kapcsán.

Mint arról a Media1 már beszámolt, még csütörtökön Tompos Márton, a Momentum politikusa egy nyílt levélben arra szólította fel a Vodafone Magyarországot és a Magyar Telekomot, hogy távolítsa el az RTR Planeta nevű tévécsatornát a csatornakínálatából, tekintettel arra, hogy az egyértelműen orosz állami propagandát sugároz, ugyanis többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb propagandistájának, Vlagyimir Szolovjovnak is műsorai vannak rajta.

A Vodafone reagálását a nyílt levélre már megírtuk csütörtökön egy korábbi hírünkben: ennek lényege az, hogy uniós állásfoglalást kérnek az ügyben.  Ezután a Magyar Telekom is megkereste a Media1-et, hogy reagálni kíván a Momentum kérésére, aminek eleget teszünk.

A Telekom vállalati kommunikációs igazgatósága a következőket írja a Media1-nek megküldött reagálásában:

„A Magyar Telekom a vonatkozó jogszabályokat a legmesszemenőbbekig betartva járt és jár el, az EU rendeletében szereplő érintett TV-csatornákat eddig sem terjesztette, a website-okat elérhetetlenné tette. A szolgáltató folyamatosan figyeli a változó jogszabályi környezetet, és az előírásokkal kapcsolatban egyeztetéseket folytat a témában.”

Oroszország 2022. február 24-én indított jelenleg is tartó háborút Ukrajna ellen. Ezt követően rövid időn belül a háborús propaganda és az álhírek elleni fellépés jegyében az EU felfüggesztette az RT (Russia Today) és a Szputynik csatornák EU-s sugárzási jogát.Ezt közölték akkor:

„Oroszország rendszeres, nemzetközi dezinformációs és manipulációs kampányt folytat, illetve meghamisítja a tényeket annak érdekében, hogy zavart keltsen a szomszédos országokban, az EU-ban és tagállamaiban.”

Az RTR Planeta sugárzását korábban már többször fel kellett függeszteni, most mégis kimaradt

Bár az RTR Planeta a VGTRK, az oroszországi állami műsorszolgáltató nemzetközi médiaszolgáltatása, ennek a csatornának a betiltásáról nem érkezett hír az uniós tiltások elrendelésekor.  Pedig az Európai Bizottság jól ismeri az RTR Planetát, hiszen többször volt már korábban problémája a csatorna egyes tartalmaival: olyannyira, hogy az EU-s jog megsértésére hivatkozva, a határozatával szentesítette, hogy Litvániában felfüggesztette a médiahatóság több mint 5 évvel ezelőtt, 2016. november 21-től 2017. február 21-ig, három hónapon át a médiaszolgáltatási jogát.

Gyűlöletkeltés, népek elpusztítása, más államok megszállása

Az indok az volt, hogy a csatorna gyűlöletre szító tartalmakat terjesztett, egyes műsorai során elhangzott nyilatkozatok egyértelmű fenyegetést tartalmaztak más államok megszállásával vagy elpusztításával kapcsolatban, beleértve a balti államokat is. A Bizottság megállapította, hogy az RTR Planeta megsértette az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet (AVMSD), mely tiltja a gyűlöletbeszédet.

Ez egyébként akkor már a második alkalom volt, hogy a Bizottság gyűlöletkeltés alapján felfüggesztette az RTR Planeta terjesztését, ugyanis 2015-ben is történt már ilyen.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Iratkozzon fel Telegram-csatornánkra, hogy azonnal értesülhessen legfrissebb híreinkről! Ott vagyunk Facebookon is!

Borító: A Telekom egyik üzlete egy bevásárlóközpontban. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások