fbpx
Khadija Patel, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatótanácsának elnöke.

Budapesti látogatása és Kovács Zoltánnal folytatott beszélgetése után még inkább kétségbeejtőnek látja a magyar média helyzetét az IPI elnöke

Khadija Patel úgy véli, a magyar állapotok bizonyos szempontból a világ legrosszabbjai közé tartoznak.

A Népszavának adott interjújában összegezte a néhány nappal ezelőtti magyarországi látogatásának tapasztalatait Khadija Patel, az International Press Institute (Nemzetközi Sajtóintézet / IPI) igazgatótanácsának elnöke.

Khadija Patel a lapnak azt mondta: a látogatás után nemhogy javultak, de még erősödtek is a magyar médiahelyzettel kapcsolatos aggályai.

„Lehetőségem adódott meghallgatni néhány kollégát, akik elmondták például, hogy a független orgánumok nem tudósíthatnak kórházakból és nem férhetnek hozzá bizonyos járványügyi adatokhoz – ezek ráébresztettek, hogy a magyar újságírók számára mekkora kihívás rendesen elvégezni a munkájukat. Megdöbbentett, hogy a kormány bizonyos esetekben akár 90 napig húzhatja a válaszadást az adatigénylésekre, ami lehetetlenné teszi a naprakész hírszolgáltatást. Intézetünk nem csupán Magyarországért aggódik, hanem amiatt is, hogy az itteni recept világszerte mintául szolgálhat az önkényuraknak”

– fogalmazott Khadija Patel, hozzátéve: ezért próbáltak a kormány és az ellenzék képviselőivel is beszélni, hogy nyilvánvalóvá tegyék, egy olyan médiakörnyezetet szeretnének, ahol az újságírók politikai nyomás nélkül dolgozhatnak.

Az IPI delegációja személyes találkozót tartott Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, valamint Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével is. Utóbbi azt hangsúlyozta a delegációnak, hogy milyen korlátozott lehetőségei vannak az ellenzéknek a közmédiában, míg Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, hogy ő elkötelezett a médiaszabadság iránt.

Orbánnal is találkoztak volna, végül csak Kovács Zoltán mondta el, mennyire „él és virul” a magyar médiaszabadság

Bár az IPI delegációja szeretett volna egy személyes találkozót Orbán Viktortól, végül csak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral tudtak beszélni – azt is csak online. A beszélgetésről Patel a Népszavának azt mondta: kifejezték az aggályaikat Kovácsnak több terület, így a hivatalos adatokhoz való nehézkes hozzáférés, a Pegasus kémszoftver újságírók elleni alkalmazása, a közszolgálati média elfogultsága, az állami hirdetések aránytalan elosztása és a médiaszektor hiányzó pluralizmusa kapcsán, ám Kovács válasza egyáltalán nem nyugtatta meg őket.

„Épp ellenkezőleg, az államtitkár kitartott amellett, hogy a médiaszabadság és -pluralizmus él és virul Magyarországon, ami ellentmond számos jelentésnek, amelyeket a sajtó helyzetét figyelő magyar és nemzetközi intézetek készítettek”

– húzta alá.

 

Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán a fővárosi Hungexpón 2021. október 7-én.
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán a fővárosi Hungexpón 2021. október 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A független média támogatását szorgalmazza

Annak kapcsán, hogy az IPI kiemelten foglalkozik a magyar médiahelyzettel – miközben vannak országok, ahol sokkal rosszabb a média helyzete –, Patel úgy felelt, „a modern telekommunikációs eszközök magukban hordozzák a demokratizálódás lehetőségét, de azt is, miként használják a politikusok ezeket fegyverként gyűlöletkeltésre és a társadalmak polarizálására, s hogy az emberek bezáródnak saját médiabuborékjukba”. Mint fogalmazott: hazánkban ebből a szempontból szörnyű a helyzet.

„Sok olyan ország létezik, persze, ahol siralmasabb a sajtó helyzete. A magyar állapotok viszont bizonyos szempontból a világ legrosszabbjai közé tartoznak, ha a magántulajdonban lévő és a közszolgálati média foglyul ejtését, a független orgánumok mozgásterének beszűkítését nézzük”

– vélte.

Khadija Patel szerint egyértelművé kell tenni, hogy „a sajtószabadsággal kapcsolatos vita arról szól: hozzáférhetnek-e a polgárok azokhoz az információkhoz, amelyek alapján megalapozott döntéseket hozhatnak”. Szorgalmazta továbbá, hogy a magyarok támogassák a független médiát:

„akit érdekel a hazája jövője, vegye meg a független sajtóorgánumok termékeit, vagy vegyen részt közösségi finanszírozásukban, így segítve őket abban, hogy állni tudják kiadásaikat”.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Khadija Patel, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatótanácsának elnöke. Fotó: ipi.media
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások