fbpx
International Press Institute (IPI) / Nemzetközi Sajtóintézet.

Magyarországra érkezett a Nemzetközi Sajtóintézet delegációja – jelentést készítenek a tapasztalataikról

Csütörtökön és pénteken Budapesten ülésezik az International Press Intitute (IPI) igazgatótanácsa, hogy az áprilisban esedékes parlamenti választás előtt a médiaszabadságot érintő magyarországi kihívásokra irányítsa a figyelmet. Ismert politikusokkal és újságírókkal is találkoznak.

Az IPI csütörtöki, a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint a szervezet tagjai a látogatásuk során találkoznak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral, Márki-Zay Péterrel, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével és Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével is.

A bizottság a közlemény szerint találkozni fog a független média szerkesztőivel és szakértőkkel is.

Khadija Patel, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatótanácsának elnöke azt mondta, azért a magyar fővárost választották az első félévi ülésük helyszínéül, mert

„világszerte aggodalomra adnak okot a magyarországi független újságírás előtt álló folyamatos kihívások. Várjuk, hogy találkozhassunk mind a kormány, mind az ellenzék képviselőivel, hogy megértsük a független sajtó előtt álló főbb kihívásokat, és hogy kötelezettségvállalásokat kérjünk a pozitív reformokra vonatkozóan a jövőre nézve”.

újságok, újság, napilap, sajtó
Fotó: Ladányi András / Media1

A találkozások során érintett témák a következők lesznek: a médiapluralizmus eróziója, a kormány médiapiacba történő beavatkozása, a magyar újságírók Pegasus kémszoftverrel történő megfigyelése, valamint a független újságírók információkhoz való hozzáférésének rendszeresen tapasztalható akadályozása.

Olyan témákat is felvetnek majd az IPI képviselői mint a kórházi tudósítások tiltása, a médiaszabályozó testület átpolitizáltsága és az állami hirdetések egyenlőtlen elosztása a különböző médiumok között.

Az IPI jelentést készít a tapasztalatairól. Ebben a főbb kihívások felvázolása mellett ajánlásokat is megfogalmaznak majd a helyzet javítására az április 3-i választást követően.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Facebook / IPI
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások