fbpx
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Pert vesztett a TASZ a Médiatanács ellen a Kúrián, a szervezet várhatóan az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul

A Társaság a Szabadságjogokért a TV2 Tények című műsorának egy tavaly tavaszi adása kapcsán perelte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát, amiért az nem lépett fel egy vélt jogsértés kapcsán, de a Kúria elutasította a jogvédő szervezet keresetét. Azonban a TASZ a Media1 érdeklődésére közölte, várhatóan jogi lépéseket tesz a Kúria ítélete ellen. A médiahatóság számára kedvező ítéletről az NMHH a Médiatanács e heti üléséről kiadott, több ponton hiányos összefoglalóban számolt be.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki, a Media1-hez is eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy a Kúria az NMHH Médiatanácsának adott igazat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) fellebbezését követően egy peres eljárásban.

Az ügy előzménye, hogy a TV2 Tények tavaly március végi egyik adásában Kocsis Máté fideszes politikus a Facebookon közzétett gondolatai alapján negatív kicsengésű riportot közöltek a TASZ-ról, de az ügy másik érintettje, a TASZ nem kapott megszólalási lehetőséget. A TASZ ezután 2021 áprilisában a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértésére hivatkozva kérelmet nyújtott be a médiahatósághoz.

Az NMHH mostani közleményében úgy emlékszik vissza az esetre, hogy a TASZ azt sérelmezte, hogy nem kapott megszólalási lehetőséget a migrációval és a bevándorlók beoltásával kapcsolatban. Az NMHH a TASZ kérelmét elutasította arra hivatkozva, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás megvalósulásához a médiatörvény szerint elegendő, ha a médiaszolgáltató legalább utalás szintjén bemutatja a releváns, szemben álló véleményeket. Vagyis elegendő, hogy ismertették Kocsis Máté fideszes politikus gondolatait, az nem jogsértő, hogy a TASZ-t, akiről Kocsis Máté az állításokat megfogalmazta, nem mondhatott semmit.

A TASZ a döntéssel kapcsolatban bírósághoz fordult, azonban a Kúria helybenhagyta az NMHH döntését. A Kúria az NMHH közleménye szerint ítéletében hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye a demokratikus közvélemény kialakulásához, mint jogállami alapérték meglétéhez szükséges feltétel, ugyanakkor senkinek nincs alanyi joga arra, hogy követelje azt, hogy szerepeljen bármely médiumban, vagy a véleményét közzétegyék.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében nem a nézeteket képviselőknek kell megjelenniük a műsorban, hanem az egyes nézeteknek, amellett, hogy nem sérülhet a szerkesztői szabadság biztosítása sem

– indokolta döntését a Kúria az NMHH közleménye szerint.

TASZ: ez nem így volt

Pásztor Emese, a TASZ projektvezetője a Media1 érdeklődésére pénteken telefonon azt mondta, a per valójában arról szólt, hogy önmagában az az utalás kielégítő-e, hogy Kocsis Máté megszólalásából kikövetkeztethető, hogy ő valamiben a TASZ-szal nem ért egyet, ha az utalásból az nem derült ki, hogy miben áll ez az egyet nem értés.

Kocsis Máté a Facebookon azt közölte, hogy a TASZ a migránsok beoltását sürgeti, de az nem derült ki még utalás szintjén sem a riportról, hogy a TASZ nem a migránsokat, hanem a mélyszegénységben élőket fenyegető problémára hívta fel a figyelmet – hangsúlyozta a TASZ munkatársa.

Pásztor Emese elmondta: mivel a Tények adása a TASZ álláspontjára, annak tartalmára nem is utalt, álláspontjuk az, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét ez a műsor ilyen formában nem teljesíthette, megsértette tehát a médiaszolgáltató a médiatörvényt, és az NMHH Médiatanácsának emiatt elmarasztaló határozatot kellett volna hoznia.

A TASZ nem hagyja annyiban

„A Kúria döntése egy a sajtószabadság érvényesülésére nézve káros gyakorlatot rögzít, ezért szeretnénk továbbvinni ezt az ügyet a létező egyéb fórumok felé, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás tartalmát a jogalkalmazók úgy értelmezzék, hogy az ténylegesen is azt jelentse, hogy a nyilvánosság megismerhesse egy ügyben az egymással szembenálló álláspontokat”

– mondta Pásztor Emese.

Pásztor Emese szerint várhatóan ez azt jelenti majd, hogy az Alkotmánybírósághoz, ezt követően szükség esetén a Strasbourgi székhelyű  Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában
Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában. Fotó: TV2

Semmitmondó közleményben számolt be a Médiatanács e heti határozatairól a médiahatóság

A Médiatanács a heti ülésén egyébként kisközösségi és helyi médiaszolgáltatókkal kapcsolatos döntéseket hozott, illetve a szerződéses vállalások megsértése miatt rótt ki bírságot és figyelmeztetett szolgáltatókat – ezek azonban egyelőre még nem kerültek ki a grémium honlapjára, és az NMHH közleményében sem részletezi ezeket. Az NMHH tehát csak annyit közölt, hogy valamiről és valakikről valamilyen határozatot hozott, de hogy kikről van szó és mik ezek a döntések pontosan, azt nem.

A Media1 e-mail-ben fordult a semmitmondó tájékoztatás miatt az NMHH kommunikációs igazgatóságához, kérve, hogy árulják el, mégis pontosan kikről született határozat és mik ezek a döntések, mekkora a bírságok mértéke és milyen vállalásokat sértettek meg. Ha érdemben reagálnak, arról beszámolunk.

Csökkent a szponzorüzenetek száma

A televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb – a testület által elfogadott – NMHH-tanulmány szerint a vizsgált csatornákon 2021 második felében tovább csökkent a támogatói üzenetek száma. A hatóság adatai szerint a Duna TV, az RTL Klub és a TV2 2020 azonos időszakában még 82.032, 2021 második félévében ellenben csupán 75.181 szponzorüzenettel jelentkezett, ami 8,3 százalékos csökkenés.

A 2021. július 1. és december 31. közötti időszakban hét televízió 17,6 ezer órányi műsoridejében összesen 87,5 ezer különböző szponzorüzenetet mért az NMHH. A támogatói üzenetek 12,6 százaléka díj- és nyereménytárgyakat mutatott be. Az időszakban 1.158 támogató céget azonosított be az NMHH.

TV, távirányító.
TV, távirányító. Fotó: stock / Depositphotos.com

A legtöbb cég által támogatott műsor a TV2 Nagyító című magazinja volt, elkészítését 116 cég támogatta, a legtöbb alkalommal szereplő támogatói üzenetnek az „Austrotherm hőszigetelő anyagok” című szpotja bizonyult, amelyet 1469-szer láthattak a nézők. A támogatásban részt vevő cégek közül az Austrotherm Kft. (2706 szpot), a Leier Hungaria Kft. (2353 szpot) és a Stavmat Építőanyag Kft. (1770 szpot) szerepelt a legtöbbször.

Féléves szinten a műsorszám-támogatásba legtöbbet fektető szektorok élmezőnyébe az ipar/mezőgazdaság (18.040 szpot), a szolgáltatás (10.606 szpot) és az élelmiszer (9668 szpot) szektor képviselői tartoztak. A legtöbb támogatói üzenetet hétköznaponként délelőtt mutatták be a legnagyobb eléréssel rendelkező televíziók, a leggyakrabban pedig az időjárás-jelentésekhez kapcsolódtak. A XXII. nyári olimpiai játékok – Tokió 2020 eseményeit az M4 Sport és a Duna TV közvetítette, ehhez a kiemelt eseményhez 292 támogatói kommunikáció kapcsolódott.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások