fbpx
A Megafon Központ néhány támogatottja.

Beperelte a Telexet a Megafon

A központ azt szeretné elérni, hogy a portál írja ki: nem közpénzből működik a Megafon.

Három sajtó-helyreigazítási pert indított a Telex ellen a 2020 nyarán indult, a kormánypárti influenszerek Facebook-posztjainak kiemelésére már több mint félmilliárd forintot elköltő Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft.számolt be szombaton az érintett portál.

A Megafon szerint a Telex megalapozatlanul állította, hogy közpénzből működnek, illetve, hogy juthatott közpénz is a cégbe.

A központ álláspontja szerint ők „független forrásokból működnek”, és tevékenységükhöz „se közvetlenül, se közvetett módon” nem kapnak közpénzt. Szerintük a portál cikkei valótlan és megalapozatlan tényállításokat tartalmaznak, valamint valós tényeket – és ezzel a Megafont – hamis színben tüntetik fel.

Hiába kereste a Telex az érintetteket, nem válaszoltak

Az első per pénteken indult a Telex egy 2021. november 25-i cikke kapcsán.

„Tényfeltáró anyagunkban a kormányzati szimpátiáját nem titkoló Alapjogokért Központról írtunk, amelynek működéséhez legalább két és fél milliárd forinttal járultak hozzá 2013 óta a magyar adófizetők. Annak jártunk utána, hogyan kapcsolódik össze az Orbán-kormány, és a kormányzati retorikát szajkózó, jól felépített influenszerhálózat, és hogy juthat-e vajon közpénz a pártalapítványon és más alapítványon keresztül a szervezethez”

– idézte fel a portál.

Mint írták, a cikk írásakor megkeresték az Alapjogokért Központot és a Megafont is; utóbbi egyáltalán nem válaszolt, előbbi csak egy semmitmondó választ adott, továbbá elutasította a közérdekű adatigénylési kérelmet is.

A pénteki tárgyaláson a Telex azt indítványozta, hogy a bíróság idézze be tanúként Kovács Istvánt, aki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és egyben a Megafon Központ Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője is, de kérték Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ képviselőjének tanúként való meghallgatását is. A bíró azonban az indítványokat elutasította.

Az ügyben január végén várható ítélethirdetés.

Frissítés
A január végén meghozott ítélet itt érhető el.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Megafon Központ néhány támogatottja. Fotó: Facebook / Megafon
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások