fbpx
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója

A választás közeledtével ismét megalakult a Közmédia Választási Irodája

Az iroda vezetője Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója lett.

A közmédia az áprilisi országgyűlési választásra tekintettel csütörtökön létrehozta a választási irodáját – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel.

Mint a közlemény fogalmaz, „az iroda feladata annak a felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek”.

A Duna Médiaszolgáltató a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró lineáris audiovizuális és rádiós médiaszolgáltatásában naponta három alkalommal, a 6-8, a 12-14 és a 18-20 óra közötti idősávokban megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét úgy, hogy a listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjait egymást követően teszi közzé, a jelölőszervezet által megjelölt napon és idősávban, derül ki a tájékoztatásból.

A politikai reklámok megjelenési sorrendjét az esélyegyenlőség biztosítása érdekében naponta változtatni kell. A jelölőszervezet egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb harminc másodperc időtartamban kérheti a politikai reklám közzétételét, egy napon azonban akár mindhárom idősávban is.

A közmédia választási irodája felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásában. Felügyeli továbbá a választással összefüggő egyéb médiatartalmak – hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok – vonatkozásában a kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítést, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelő elosztását – olvasható a közleményben.

A Közmédia Választási Irodát a 2019 tavaszán tartott európai parlamenti, valamint a 2019 őszén esedékes önkormányzati választás előtt is létrehozta az állami média.

Hogy a közmédia egyébként hogyan viszonyul a választásokhoz és a kiegyensúlyozottsághoz, és mennyire követ fair gyakorlatot, arról sokat elmond, hogy az MTI-nél a minap megtagadták az egyesült ellenzék közös sajtóközleményének publikálását, de emellett rendszeresek a hírmanipulációk és cenzúrák, az ellenzék szinte alig jutott megszólalási lehetőségekhez az elmúlt években.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, a Közmédia Választási Irodájának vezetője
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások