fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.

Újabb cenzúra az MTI-nél: megtagadták az ellenzék választási közleményének közzétételét

Azt pontosan nem fogalmazta meg az állami hírügynökség szerkesztője, hogy a visszadobott közlemény mely pontját kifogásolja, de feltehetőleg azzal van gondjuk, hogy a közlemény említést tett a miniszterelnök vejének meggazdagodásáról és a miniszterelnök felcsúti gázszerelőből lett milliárdossá válásáról.

Kedd délután, miután addigra már kiszivárgott és a Nemzeti Választási Iroda egyik kiadványába is bekerült a dátum, Áder János köztársasági elnök bejelentette, hogy április 3-ra tűzte ki az országgyűlési választást, melynek kapcsán az ellenzéki összefogás pártjai (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) és a Márki-Zay Péter vezette MMM egy közös közleményt is kiadtak.

Az erről szóló szöveget ezután a Lehet Más a Politika (LMP) sajtóosztálya elküldte a Magyar Távirati Iroda (MTI) országos sajtószolgálatának, ahonnan azonban nem sokkal később a párt azt a választ kapta, hogy a közlemény úgymond az MTI szabályzatának egyik pontjába ütközik, ezért nem áll módjukban kiadni azt.

A hivatkozott, 14-es pont úgy fogalmaz, a közlemény „nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére”.

Az MTI szerkesztője arra nem tért ki, hogy a közlemény mely pontja nem felel meg a szabályzatnak – és csak azt írta, hogy a szabályzatuk 13. pontja alapján az MTI-nek médiaszolgáltatóként szerkesztői szabadsága van, és egyes közlemények közzétételét megtagadhatja, vagy egy már közzétett közleményt a felhasználó értesítése mellett eltávolíthat.

„Az MTI a közlemény közzétételének megtagadásáért vagy annak utólagos eltávolításáért semmilyen felelősséggel nem tartozik”

– fogalmazott az állami hírügynökség.

A cenzúra áldozatává vált közlemény

Az MTI OS által elutasított közlemény egyébként így hangzott:

„Április 3-tól legyen Magyarország mindenkié! Már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig. 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét.Az elmúlt tizenkét évben egy gázszerelőből az ország leggazdagabb embere lett, mert ő Orbán Viktor barátja és strómanja. Tiborcz István milliárdos bankárrá vált, mert ő Orbán Viktor veje. A kormányhoz közeli oligarchák felfoghatatlan mértékű vagyont halmoztak fel, a fideszes politikusok pedig saját szájuk íze szerint írják a törvényeket.

Eközben Magyarország Európa sereghajtójává vált. Magyarok milliói élnek megalázó bérekből, a legelesettebbeknek pedig nem nyújt segítő kezet, csak megalázza őket a dölyfös hatalom. Itt az ideje a változásnak! Hogy Magyarország a fideszes kiváltságosok országa helyett mindannyiunk országa legyen! Április 3-án új korszak kezdődik: egy igazságosabb, tisztességesebb, ahol mindenki előtt megnyílik az út a felemelkedéshez!”

Nem először gyakorol cenzúrát az MTI

Az MTI az elmúlt időszakban több alkalommal is bekerült a hírekbe hírmanipuláció vagy cenzúra kapcsán. Előbbire, mint arról a Media1 beszámolt, 2021 decemberének végén volt példa, amikor egy felmérés eredményeit torzítva közölték. Cenzúráról a hírügynökségtől távozók számoltak be: például Bende Balázs, a közmédia külpolitikai főszerkesztője a távozók szerint „cenzori” szerepet lát el, mivel többször tett arra utalást, hogy bizonyos híreket megjelenés előtt látnia kell, de egyes hírek eleve meg sem jelenhetnek.

Többen pedig pert nyertek az MTI ellen, közlemények továbbításának megtagadása miatt. Amikor az MTI elvesztette például a DK által a cenzúrák miatt indított pert, azt sem volt hajlandó közölni, hogy pert vesztett cenzúra miatt.  A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) közleményeinek közlését is többször megtagadták, az is előfordult, hogy a szabad sajtó napján fordult elő mindez.

Szabó Tímea képviselő egyébként az feltételezi, hogy jelen esetben azért nem jelenhetett meg az ellenzék választási közleménye, mert abban megemlítették, hogy Mészáros Lőrinc gázszerelőből a leggazdagabb ember lett, és Orbán Viktor veje, Tiborcz István milliárdossá vált – Szabó szerint azonban ez nem Tiborczék emberi méltóságát sérti, hanem a magyar emberekért.

 

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások