fbpx
Imre Balázs műsorvezető az M1 Híradóban.Fotó: Mediaklikk-videóból

A Közmédia megint létrehozta az irodát, ami ellenőrzi a Közmédiát

Ismét létrejött a Közmédia Választási Iroda (KVI), mellyel az állami médiavállalat önmaga működése felett gyakorol ellenőrzést az önkormányzati választási kampány során.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az európai uniós választási kampányidőszakhoz hasonlóan a Közmédia a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására való tekintettel, augusztus 1-jén létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – derül ki az MTVA sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az iroda feladata elsősorban annak felügyelete, hogy a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai a kampány és a választások ideje alatt megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A közlemény szerint a KVI felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban.

Felügyeli továbbá a választással összefüggő egyéb médiatartalmak (hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok) vonatkozásában a listát és a nyolc legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állító jelölő szervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását.

Hogy az iroda a korábbi választási kampány mekkora hatékonysággal látta el feladatát, arról sokat elmond, hogy az M4 Sport végül büntetlenül megúszta, amikor az uniós kampányban a Fradi-meccs szünetében az egyperces híradóban a Fidesz kampányfilmjét sugározták

Áder János köztársasági elnök október 13-ra írta ki az önkormányzati választásokat.

Egyébként az önkormányzati kampány során hirdetéseket befogadni kívánó médiumoknak a múlt héten péntekig kellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé leadniuk árjegyzékeiket. A médiumoknak 5 napjuk volt leadniuk az árjegyzéket azután, hogy Áder János kihirdette a választások időpontját.

Borító: Imre Balázs műsorvezető az M1 Híradóban.Fotó: Mediaklikk-videóból
Szóljon hozzá!