fbpx
Az RTL Klub CRK stúdiójának vezérlőterme mögött található audioszoba

Átáll az RTL egy másik nézettségi mutatóra

Az RTL Magyarország úgy döntött, hogy 2022-től a nézettségi adatainak publikálásakor, illetve a belső elemzései elkészítésénél a közönségarány mutató esetében átáll az egyéb nagyképernyő használat (Other) nélküli, úgynevezett lineáris shr% értékre az eddig alkalmazott shr% érték helyett. Az egyelőre még kérdéses, hogy a 117 tévécsatornából álló magyarországi tévés piacon hány követője akad ebben a 8 tévécsatornával rendelkező RTL-nek. Íme egy kis magyarázat, mi is ez az új nézettségi mutató, és miért döntött az átállás mellett a médiavállalat.

Az RTL Magyarország a Media1-hez is eljuttatott háttéranyagában az „Egyéb nagyképernyő használat” (Other) nélküli SHR% alkalmazására való átállását azzal indokolta, hogy ezzel a nagy európai és amerikai piacok trendjeit követi, ahol már évek óta így közlik a tévécsatornák nézettségi eredményeit.

Azt is írták, azért döntöttek az átállás mellett, hogy egyértelműbb képet lehessen kapni a lineáris tévék nézettségi versenyéről abban a korban, amikor a tévé már nem csak tévénézésre használható: ugyanis az Other (Egyéb) kategória már nagyon sok mindent jelenthet a külföldi csatorna nézéstől a különböző játékkonzolok használatán át egészen a mobiltelefon képernyőjének a tévére való kivetítéséig.

Ez az átállás az RTL szerint „biztosítja, hogy le lehessen követni ezeket a technológiai változásokat a televíziós piac meghatározásakor, emellett stabilitást és átláthatóságot teremtsenek az adatszolgáltatásban, amely így összevethető marad és pontosabban határozza meg a tévés piac versenyének állását.”

A hír megértéséhez azt érdemes tudni, hogy a tévécsatornák nézettsége kapcsán az egyik legfontosabb mutató, a shr%, mely megmutatja, hogy az adott pillanatban a tévékészüléket bekapcsoló személyek hány százaléka választotta az adott tévéműsort. A százalékszámításkor eddig belevették az egyéb tévés használatot is, például a nem magyar nyelvű lineáris tévécsatornák (például CNN, BBC) nézését, videójátékozást, és a streaming (Netflix vagy HBO GO) használatot.Az Other kategória sokáig elhanyagolható mértékű volt, de 2021-re a részaránya jelentősen megnőtt: már 20 százalék fölötti.

Azzal, hogy a jövőben az RTL  a kommunikációjában az Other nélküli, tehát a lineáris tévés shr% értéket fogja használni, a közönségarányokat immár tisztán a magyar nyelvű lineáris televíziócsatornák piacán fogják értelmezni, az elmozdulások ebben a versenyben jelentenek majd változásokat, piacnövekedéseket, illetve csökkenéseket.

Az átállás miatt várhatóan látványosan, körülbelül 25 százalékkal megnőnek majd a műsorok share (közönségarány) eredményei idén januárban.

tévé, tv, távkapcsoló, tévénézés
Fotó: Stock / Depositphotos

A régi mutató is elérhető marad

Fontos, hogy a korábbi fajta közönségarány-mutató is elérhető és ezáltal elemezhető marad. Ez azért is fontos, mert egyelőre nem tudni, hogy a tévés piac többi szereplője (például a TV2 Média Csoport) is átáll-e, márpedig a nézettségi adatok összevethetősége érdekében elengedhetetlen, hogy például a nézettséggel foglalkozó médiumok, újságírók ne eltérő mutatókat vessenek össze egymással: ha például az RTL valamely műsorának nézettségét összevetik a TV2 csatornájának nézettségével, akkor vagy mindkét esetben a lineáris shr% értéket nézzék, vagy az eddig alkalmazott, az othert is magába foglalkozó shr% értékeket tegyék egymás mellé. Ha nem így tennének és nem két azonos mutatót vetnének össze, az torzítaná a megállapításokat, hiszen ahogy említettük, ugyanazon műsor shr% és lineáris shr% értéke között látványos eltérés lehetséges.

Az RTL egyébként egy évvel ezelőtt, 2020 elején is bejelentett egy fontos változtatást a nézettséggel kapcsolatos kommunikációja kapcsán. Akkor azt vezették be, hogy a háztartásokba érkező vendégek is megnyomhatnak a nézettségmérésre szolgáló távkapcsolón egy gombot, és ezt is figyelembe veszi a csatorna a nézettségi adatok kommunikációjában.

Frissítés 2022. 01.07. 15:23

Közleménnyel reagált az Atmedia, ahová a TV2 és több más tévécsatorna tartozik

Hírünkre reagált Karácsony László, az MTVA, a TV2 és számos más tévétársaság reklámidejét értékesítő Atmedia stratégiai és marketingigazgatója, aki örömét fejezte ki, hogy az RTL Magyarország is felismerte annak fontosságát, hogy a hirdetés-értékesítési tevékenység során elsősorban csak a szpotméréssel rendelkező csatornákat érdemes figyelembe venni. Karácsony László teljes reagálása különálló hírünkben érhető el.

Frissítés 2022. 01.07. 20:44

Kolosi Péter szerint az Atmedia félreértette a változás lényegét

Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese nyilatkozott a Media1-nek: szerinte az Atmedia félreérthette a nézettségi mutatóval kapcsolatos átállásuk lényegét, ugyanis nincs szó arról, hogy a csak a szpotméréssel rendelkező tévécsatornákat venné figyelembe a lineáris shr% mutató, és azzal nem is értenének egyet. Részletek itt.

Hogyan zajlik a nézettségmérés?

A nézettségmérést a kereskedelmi televíziózás magyarországi indulásától kezdve a Nielsen Közönségmérés (korábbi nevén AGB) végzi. A mérés lényege, hogy a mérésben résztvevő háztartásokba speciális mérőegységeket helyeznek ki, majd mivel a kutatási panelbe bevont személyek korra, nemre, lakóhelyre, és egyéb demográfiai és más mutatókra nézve reprezentatívan képviselik a teljes társadalom összetételét, így ebből vonnak le következtetéseket a teljes populációra nézve. Annak kulisszatitkairól, hogy a nézettségmérés hogyan zajlik, Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés Kft. nemrég visszavonuló ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Media1 tavaly májusi podcast adásában – a beszélgetés itt érhető el.

A tavalyi év és 2021 utolsó hetének nézettségi adatairól ide kattintva érhető el a Media1 anyaga.

További hírek érhetők el a Media1-ern

Borító: Az RTL Klub CRK stúdiójának vezérlőterme mögött található audioszoba. Fotó: Szalay Dániel / Media1.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások