fbpx
Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese. Fotó: RTL sajtószoba

Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint az Atmedia félreértette az átállásuk lényegét

Az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese a Media1-nek azt mondta, az Atmedia a közönségarány-mutatóval kapcsolatos RTL-es változtatással kapcsolatos reagálásában valójában nem arról a mutatóról beszélt, mint amire az RTL-nél átállnak, ugyanis a szpotszintű méréssel nem rendelkező, jellemzően kisebb hazai tévécsatornákat ezután is figyelembe veszi az RTL által választott közönségarány-mutató, és nem értenek egyet azzal, hogy ezeket ne kellene figyelembe venni, mint ahogy azt az Atmedia gondolja.

Mint arról a Media1-en beszámoltunk, az eddigi, az egyéb, nem hagyományos nagyképernyős tévéhasználatot (például Netflix, HBO GO, DVD-nézés, mobiltelefon-kitükrözés stb.) is figyelembe vevő közönség-aránymutatóról, az úgynevezett shr% értékről átáll az idei évtől az RTL Magyarország az úgynevezett lineáris shr% értékre.

Így a közönségarányok kommunikációjakor, ha például valamelyik tévéműsor közönségarányaként 25% szerepel majd, akkor ez azt jelenti majd az idei évtől, hogy az adott időpontban és az adott korcsoportban a magyarországi sugárzású lineáris televíziócsatornákat nézők negyede választotta az adott programot, szemben a korábbi, a hagyományos shr% mutatóval, amikor ez az éppen bekapcsolt tévéképernyők előtt lévők negyedét fejezte ki, beleértve azokat is, akik például streaminget fogyasztottak, X-boxot használtak, letöltött videót néztek ekkor. Persze megmarad a hagyományos shr% érték is, ahhoz is hozzá lehet jutni, de a kommunikációban elsődlegesen a lineáris shr% értéket fogja az RTL Magyarország használni.

A változásra az RTL szerint azért volt szükség, mert Magyarországon is egyre jelentősebb a tévéképernyőkön történő, de nem hagyományos tévés tartalomfogyasztás, az RTL viszont a nemzetközi trendekhez igazodva szeretné arról a piacot tájékoztatni, hogy a magyarországi lineáris tévécsatornákat választók táborán belül mikor mekkora volt az adott műsornak, illetve csatornának a közönségaránya.

A változtatással kapcsolatos hírünkre ezután Karácsony László, a TV2, az MTVA, az ATV, a Network4, és megannyi más tévétársaság összesen több mint 40 csatornájának reklámidejét értékesítő Atmedia sales house marketing- és stratégiai igazgatója közleményt küldött lapunknak, melyben örömét fejezte ki, amiért – szerinte az RTL Magyarország az átállással felismerte annak fontosságát, hogy a hirdetés-értékesítési tevékenység során elsősorban csak a szpotméréssel rendelkező csatornákat érdemes figyelembe venni. (A teljes reagálás itt érhető el.)

Az RTL Magyarországtól azonban nem sokkal ezelőtt azt jelezték a Media1-nek, hogy az atmediás igazgató reagálásában teljesen félreérthette a változtatást, a lineáris shr% mutató ugyanis nem szűri ki a szpotszintű méréssel nem rendelkező tévécsatornákat, márpedig az RTL szimplán a lineáris shr% mutatóra áll át.

Másképp fogalmazva csak az egyéb nagyképernyős csatornahasználatot (például Netflixezés, DVD-nézés stb.) szűrik ki, és a mutató számításakor a reklámszpot szintű nézettségméréssel nem rendelkező egyéb magyarországi tévécsatornák (például Viasat Nature) nézettségét figyelembe veszi a mérés. Magyarán az RTL nem egy olyan mutatóra áll át, mint amit az Atmedia emlegetett, az RTL szerint ugyanis fontos, hogy ezeket a jellemzően kisebb tévécsatornákat is figyelembe vegyék.

Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese péntek kora este azt mondta a Media1-nek, az RTL továbbra sem ért egyet azzal, ahogy az Atmedia gondolkodik, illetve azzal, hogy a szpotméréssel nem rendelkező csatornákat nem kellene figyelembe venni. Hangsúlyozta, hogy ők az RTL-nél nem úgy változtatnak, mint amit az Atmedia üdvözölt, hiszen az olyan egyéb magyar lineáris csatornák nézettségét, amelyek nem rendelkeznek szpot szintű méréssel, ezután is figyelembe veszi a lineáris shr% mutató.

„Nem értünk azzal egyet, amit az Atmedia csinál, szerintünk mi járunk el helyesen, nem véletlen, hogy egész Európa is úgy változtat, ahogy mi” – hangsúlyozta Kolosi a Media1-nek.

Kolosi azt is mondta, „az eltérő gondolkodás abból is adódhat, hogy az Atmedia alapvetően mint sales house nézi a reklámokat adó tévéket, mi az RTL-nél viszont tartalomszolgáltatók vagyunk elsősorban, ezért is fogjuk a teljes linearis share-t használni.”

Itt található az eredeti hírünk arról, hogy milyen változtatást vezet be az RTL.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese. Fotó: RTL-sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások