fbpx
Várbíró Péter, az Index.hu távozó lapigazgatójának adatlapja a lap impresszumában

Távozik az Indexen megjelent, pedofíliát mentegető videó kapcsán Várbíró Péter lapigazgató: elbocsátották, vagy maga mondott le?

A Media1 egyes, a lap belső ügyeire közeli rálátással bíró forrásai szerint az Indexen 13 nappal ezelőtt megjelent, a fiatalok szexuális kizsákmányolását relativizáló videó közlése miatt Várbíró Péter lapigazgatót és a külső gyártású műsorok kreatív producert tette felelőssé Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, aki ezért elbocsátotta őt, de egy másik, névtelenséget kérő forrásunk azt állítja, hogy Várbíró maga kezdeményezte a távozását, vállalva a pedofíliát mentegető Wahorn-videó közlése miatt a ráháruló felelősséget. Időközben Starcz Ákos vezérigazgató is megerősítette lapunknak, hogy a lapigazgató távozik a Konyhanyelv című műsorban történtek miatti felelősségét elismerve. Starcz, majd később az Index közleménye már közös megegyezéssel történő távozásról, nem pedig elbocsátásról beszélt.

A Media1 információi szerint befejeződött Várbíró Péter, az Index.hu-t felügyelő lapigazgató karrierje a Ziegler Gábor és tavaly óta Vaszily Miklós érdekeltségében lévő Indamedia médiacsoportnál.

Várbírót tavaly szeptemberben nevezték ki az Index élére lapigazgatónak, és közvetlenül Starcz Ákos, a vállalat vezérigazgatója alá tartozott, gyakorlatilag ő felelt az Index.hu-val kapcsolatos napi operatív ügyekért mint chief operating officer (COO), de a menedzsmentfeladatok mellett időnként saját írásokat is közzétett a lapban.

Azt is megtudtuk, hogy Várbíró Péter távozása miatt közvetlenül Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója felügyeli átmenetileg a lap működését.

A Media1 többször is kereste Várbírót a távozása kapcsán, de egyelőre nem reagált a megkeresésünkre. Kerestük Starcz Ákos vezérigazgatót is, de eleinte ő sem reagált. Más forrásból viszont megtudtuk, hogy a távozást már be is bejelentették a szerkesztőségben a munkatársaknak. Forrásunk szerint a munkatársaknak elbocsátásként beszéltek a történtekről, mivel Starcz felelőssé tette őt a Lakatos Márk műsorvezetésével megvalósult Index Konyhanyelv című műsorában történtekért, de van olyan ember is, aki úgy emlékszik a szerkesztőségi ülésen elhangzottakra, hogy ez nem igaz, és ott az hangzott el, hogy Várbíró igenis maga kezdeményezte a távozását, vállalva a felelősséget a Konyhanyelv című műsorban 13 nappal ezelőtt történtekért.

(Frissítés 16:54: Starcz végül visszahívott bennünket, és megerősítette a távozás tényét, hozzátéve, hogy Várbíró távozására közös megegyezéssel kerül sor, összefüggésben a Konyhanyelv című műsorban történtekkel, illetve közösen állapították meg a felelősségét.)

Pedofília-mentegetés az Indexen

Mint megírtuk: nagy felháborodást váltott ki, amikor Wahorn András festőművész, az Index műsorának vendége többek között olyan kijelentéseket tett, hogy egy nyolcéves kislány bugyijába nyúlkálni még nem erőszak, sőt ez okozhat kellemes élményt is, vagyis a pedofilokat mentegető tartalom vált publikussá.

Az Index a videó miatt több közleményben is elhatárolódott a műsorban történtektől, de a videót nem törölték a YouTube-ról. A történtek után a svéd Electrolux cég, a műsor szponzora szerződést bontott az Index.hu-val és nyilvánosan elhatárolódtak a történtektől, kiállva az emberi jogok mellett.

Más ügyek is vannak az Index körül

A napokban az Index az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) is konfliktusba került: az állami vállalat képviselői Facebookon határolódtak el az Index címadási gyakorlatától, ami szerintük nem csak nem korrekt, de sérti az OMSZ tartalmainak felhasználására vonatkozó szerződéses feltételeket is.

Az elmúlt napokban derült ki az is, hogy felvették a médiumhoz a Pesti Srácok és a Magyar Nemzet volt újságíróját, Csekő Imrét – ő volt az, aki a budapesti városháza épületének állítólagos eladásáról kezdett el egyesek által megkérdőjelezett etikussággal írásokat közzétenni: ez egészen odáig vezetett, hogy Karácsony Gergely főpolgármester indexre tette a lapot, valamint a budapesti városvezetés rágalmazás miatt büntetőfeljelentéssel is élt, és sajtópert indított a médium ellen. Csekő első írásai szó szerint megjelentek az Origón, a Magyar Nemzet online-on és a 888-on is, de emiatt a lapvezetés szerzői jogi lépéseket helyezett kilátásba az említett kormányközeli médiumokkal szemben.

Várbíró Péter mellett más távozó is van. Épp tegnap írta meg a Media1, hogy távozik Balogh Ákos Gergely, az Index üzletfejlesztési vezetője, egykori főszerkesztő-helyettese is. Ő azt mondta nekünk saját távozásáról, hogy lejárt az Indexhez történő tavalyi visszatérésekor kötött egy éves szerződése, és úgy érezte, teljesültek az abban vállaltak.

Frissítés 16:48

Eredeti hírünket frissítettük, kiegészítettük azon információkkal, hogy időközben jelentkezett egy magát meg nem nevezni kívánó forrás, aki azt állítja, hogy Várbírót nem elbocsátották, hanem úgymond maga kezdeményezte a távozást.

Frissítés 16:54

Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója mostanra megerősítette a Media1-nek telefonon Várbíró Péter távozásának hírét. Azt mondta, a távozásra közös megegyezéssel kerül sor. Később közleményt adnak ki a témáról. Azt mondta, részben a Konyhanyelv című műsorban történtek miatt kerül sor a távozásra.

Frissítés 18:04
Hírünk megjelenése után közel két órával az Index sajtóközleményt adott ki Várbíró távozása kapcsán. E szerint a lapigazgató azért távozik, mivel ő volt külső gyártású műsorok, így a Konyhanyelv című műsornak is kreatív producere. A közlemény szerint Várbíró vállalta a felelősséget a műsor negyedik epizódjának közzététele kapcsán elkövetett hibákért a vezérigazgató felé. A közlemény méltatja a távozó lapigazgatót a tavaly szeptemberi kinevezése óta elért sikereiért.
Biztosítják továbbá a publikumot arról, hogy bár a videót nem vették le a YouTube-ról, de megjelölték egy jelöléssel, hogy az egyesek számára kifogásolható lehet. Jelezték továbbá, hogy szigorítottak a műsorok átvételén, ellenőrzésén.

További hírek találhatók a Media1-en

Borítókép: Várbíró Péter, az Index.hu távozó lapigazgatójának adatlapja a lap impresszumában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások