fbpx
Szombathy Pál, Bodolai László

Az Indamediáé lesz az Index, leváltják a vezérigazgatót, meg is van az utódja

Hivatalosan is bejelentették, hogy Starcz Ákos, a fele részben Vaszily Miklós tulajdonában lévő Indamedia múlt héten kinevezett igazgatósági tagja lesz Szombathy Pál utódja az Index vezérigazgatói posztján. Távozik Sztankóczy András stratégiai igazgató és Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke is.

Leváltották hétfőn Szombathy Pált, az Index főszerkesztőjét és vezérigazgatóját – írta meg elsőként a hvg.hu, mely valamiféle belső konfliktust emlegetett. A Media1 érdeklődésére az Indamedia közleményt juttatott el lapunkhoz. A közlemény szerint az Indamedia Network Zrt. a középtávú stratégiájának elfogadását követően úgy döntött, teljes egészében visszavásárolja az Index.hu Zrt. részvényeit, így

a jövőben az újság mint az Indamedia csoport tagja folytatja működését.

Az Indexet működtető Magyar Fejlődésért Alapítvánnyal történt egyeztetést követően az Indamedia csoport igazgatósága döntött az újság visszavásárlásáról, mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését.

Az Indamedia Network Zrt. igazgatósága felkérte az Indamedia múlt héten kinevezett új igazgatósági tagját, Starcz Ákost, hogy vezérigazgatóként vizsgálja meg a csoportszintű integráció felgyorsításának mielőbbi lehetőségeit, valamint lehetőség szerint a legrövidebb határidőn belül stabilizálja az újság pénzügyi helyzetét.

Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata
Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata
Fotó: Ladányi András / Media1

Az Indamedia közleménye szerint

az Index azt követően került nehezebb pénzügyi és szervezeti helyzetbe, hogy a működési költségeinek ésszerűsítése az év során folyamatos téma volt a cég igazgatóságában, majd több sikertelen konszolidációs kísérlet után nyáron távozott a korábbi főszerkesztő, és az akkori szerkesztőség jelentős része. A nyári változást követően Szombathy Pál vezetésével a szerkesztőség újraépült, valamint a látogatottsági számokban elszenvedett csökkenés jelentős részét is sikerült ledolgozni. A pozitív folyamatok ellenére a digitális reklámpiacon tapasztalható általános drasztikus visszaesés jelentősen érzékelteti hatását a mindennapi működés során. A fenntartható, eredményes gazdálkodás feltételeit az elmúlt hónapokban nem sikerült kialakítani, az újság folyamatos finanszírozásra szorul. A stabil pénzügyi háttér megteremtésének  feltételeit  az Indamedia most meghozott döntése biztosítja.

Szombathy Pál jelenlegi vezérigazgató-főszerkesztő közös megegyezéssel távozik az Indextől. Az új tulajdonos  Indamedia Network Zrt. az újság zavartalan működésének biztosítása érdekében felajánlotta Bodolai Lászlónak, hogy az eddigi munkáját az Index.hu Zrt. igazgatóságában folytassa, de Bodolai László a felajánlással nem kívánt élni, a jövőben ügyvédként média és sajtójogi kérdésekben támogatja a csoport működését.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke
Bodolai László, az Index.hu Zrt. leköszönő elnöke

Az új tulajdonos, az Indamedia tulajdonosa 50 százalékban Vaszily Miklós, míg a másik tulajdonos Ziegler Gábor.

Az Indamediát fele részben tulajdonló és ezáltal az Indexet közvetetetten tulajdonló Vaszily Miklós volt korábban, aki leváltotta Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét, majd később az MTVA vezérigazgatója lett.  Ezután egy ideig az Echo TV vezetőjeként dolgozott. Jelenleg a TV2 Média Csoport elnöke, valamint a kormányközeli Pesti TV társtulajdonosa.

A 24.hu szerint Sztankóczy András stratégiai igazgató, vezető szerkesztő is távozik az Indextől. A Media1 kereste őt, de Sztankóczy András azt mondta, nem nyilatkozhat.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke néhány hónappal ezelőtt a Media1 műsorában beszélt arról, hogy az Indamedia birtokolja az Index.hu Zrt. részvényeit, amit hitelfedezeti biztosítékként tartott a kezében.

Mint arról a Media1 idén júniusban beszámolt, az Index.hu Zrt. nagy összeggel tartozik az Indamediának.

Az Index nagy összeggel tartozik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének | Media1

A Media1 információi szerint még most is 180 millió forinttal tartozik az Index tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány a fele részben Vaszily Miklós, a NER-közeli médiavállalkozó tulajdonában lévő Indamediának. A tartozás még évekkel ezelőtt, azokban az időkben keletkezett, amikor Simicska Lajos, a miniszterelnök volt barátja a Spéder Zoltán kormányközeli vállalkozótól megvásárolt Indexet az alapítványba helyezte.

 

Frissítés 19:11

Starcz Ákos, az Index új vezérigazgatója a Media1-nek adta kinevezése utáni első nyilatkozatát, mely itt olvasható. Elmondta többek között, hogy jelenleg keresik az Index leendő főszerkesztőjét, illetve azt is, hogy a főszerkesztői poszton eredetileg nem, csak a vezérigazgatói poszton terveztek változást a tulajdonosváltással összefüggésben. Szólt a vállalat jövőbeni terveiről is.

Megszólalt az Index új vezetője: eredetileg csak a vezérigazgatói poszton terveztünk változást | Media1

Starcz Ákos, az Index hétfőn kinevezett új vezérigazgatója a Media1-nek beszélt elsőként a terveiről és arról, miért volt fontos, hogy az Indamedia visszavásárolja az Index.hu Zrt.-ben meglévő tulajdonrészét, illetve beszélt Szombathy Pál főszerkesztő és Sztankóczy András vezérigazgató-helyettes, vezető szerkesztő, valamint Bodolai László igazgatósági elnök távozásáról, és a főszerkesztői utódlás kérdéséről is.

 

További médiával kapcsolatos híreket, cikkek találhat a Media1-en! Feliratkozhat RSS-csatornánkra és napi hírlevelünkre, valamint Facebook-oldalunkra!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások