fbpx
Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1

Nem lép fel a Médiatanács az M1 és az MTI kapcsán

Eldőlt az is, hogy a Médiatanács haladékot ad a Karc FM számára, hogy elindítsa vidéki rádióit a hónapokkal ezelőtt megszerzett, ám egyelőre mégis üresen álló frekvenciáin.

Elnöke nélkül is megtartja heti rendszeres ülésezéseit és döntéseket hoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Az NMHH kommunikációs igazgatóságának összefoglalója szerint legutóbbi, múlt heti ülésükön többek között azt vizsgálták, vétett-e az M1 és az MTI, amikor nem számolt be bizonyos ügyekről.

Egy meg nem nevezett panaszos nyújtott be kiegyensúlyozottsági kérelmet a Médiatanácshoz azt kifogásolva, hogy sem az M1 szolgáltatója, sem az MTI nem számolt be az általa tartott sajtótájékoztatóról. A Médiatanács a határozatában a kérelmet elutasította arra hivatkozva, hogy a kérelmező nem egy konkrét tájékoztatással kapcsolatban hiányolta ellentétes véleménye közzétételét, hanem a médiaszolgáltató hírszerkesztési gyakorlatát kifogásolta, márpedig a Médiatanács szerint ilyen esetben hatósági beavatkozásra nincs lehetőség.

A Médiatanács közölte: „az MTI hírügynökségi tevékenysége kiegyensúlyozottsági eljárásban nem vizsgálható”.

Más panasz is érkezett az MTI-re

Egy másik, ugyancsak az MTI hírügynökségi tevékenységét érintő, meg nem nevezett személytől és meg nem nevezett ügyben érkező bejelentést is vizsgált a testület, de abban az esetben sem indított eljárást a grémium.

A Médiatanács abban az esetben arra hivatkozott közleményében, hogy „nem merült fel olyan rendelkezés megsértése, amely a hatóság hatáskörébe tartozik”.

Mivel az NMHH Kommunikációs igazgatósága a Médiatanács üléséről kiadott összefoglalójában furcsa módon, a transzparencia teljes mellőzésével nem nevezte meg sem magát a konkrétan megvizsgált, a bejelentő által kifogásolt esetet, sem magát a bejelentőt, vagyis a hatóság igencsak semmitmondó közleményt adott ki arról, hogy megvizsgáltak valamit az MTI kapcsán, és ezt a valamit nem tartották jogsértőnek, Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője még pénteken megkérdezte az NMHH Kommunikációs Igazgatóságától először telefonon, majd írásban, majd újra telefonon, hogy arról az ügyről van-e szó, amelynek kapcsán maga tett panaszt még októberben, amiért az MTI nem foglalkozott az ellenzéki előválasztással és egyetlen fotót sem közölt fotóadatbankjában a témához kapcsolódóan, ezzel vélhetően megsértve a médiatörvény a nemzeti hírügynökség feladatait felsoroló szakaszát, de kollégánkkal többszöri próbálkozása ellenére csak annyit közöltek, hogy a  hatóság a médiatörvény alapján hivatalos levélben tájékoztatja a bejelentőket arról, hogy indít-e eljárást a bejelentésük után vagy sem, majd közölték, hogy a hatóság adatvédelmi okokból nem árulja el Szalaynak, hogy ő volt-e a bejelentő, akinek a panaszát elutasították.

A hatóság tehát nem hajlandó elárulni, mire vonatkozott az elutasított panasz konkrétan, és hogy az ő panaszáról van-e szó, csak azt mondták el, hogy valamit elutasítottak.

Az MTI egyébként cenzúrát gyakorolt az információszabadság napján is, amikor az LMP témában írt, közmédiát kritizáló közleményét nem adták közre. Így aztán nem zárható ki, hogy esetleg valaki ezt kifogásolta, de az NMHH titkolózása és zavaros kommunikációja miatt csak találgatni lehet, mi is volt a téma a Médiatanács legutóbbi napirendjén. A Médiatanács előzetes napirendje is csak annyit tartalmazott, hogy bejelentés az MTI-vel kapcsolatban.

(Frissítés 2021.11.18. Időközben megérkezett a Médiatanácstól egy postai levél, amiből kiderül, miért nem lép fel amiatt, hogy elhallgatták az előválasztással kapcsolatos információkat, részletek erről ITT.)

Halasztást kapott a Karc FM

A Médiatanács döntött arról is, hogy a KESMA-hoz tartozó Karc FM ráér a hatósági szerződésében eredetileg meghatározott időpontnál később, 2022. január 24-ig megkezdeni az  adását a megszerzett vidéki frekvenciáin.

Az az NMHH közleményéből nem derül ki, hogy a kormánypárti rádió miért nem tudta megkezdeni a sugárzást az új jogosultságain a hatósági szerződés szerinti időben.

Karc FM
Karc FM
fotó: karcfm.hu

Tovább terjeszkedik a Katolikus Rádió

A Médiatanács legutóbbi ülésén egyébként nyertest hirdetett a Tapolca 101,8 MHz és a Veszprém 94,6 MHz helyi frekvenciák pályázatain: mindkét esetben a nyertes az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. lett, mely közösségi jelleggel használhatja a frekvenciákat.

A Magyar Katolikus Rádió mobilapplikációja.
A Magyar Katolikus Rádió mobilapplikációja

Haladtak a frekvenciapályázatokkal is

A testület ezenkívül elvégezte a helyi Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz felhívásaira beadott ajánlatok alaki, valamint a Szolnok 102,4 MHz kapcsán érkezett pályázati ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbi két eljárásban nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál felvilágosítást kért a Best Radio Kft.-től. Mindegyik esetben a szolgáltatók egyedüli pályázók.

A grémium ezenkívül véglegesítette a Szeged 87,9 MHz körzeti, kereskedelmi jellegű rádiós lehetőség pályázati felhívását is.

Összesen több mint 122 millió forint rádióknak és közösségi szolgáltatóknak

Eldőlt az is, hogy a Médiatanács közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázatának idei második fordulójában a nyertesek összesen 33,7 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjel-átviteli, illetve informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Soltvadkerti TV, a mórahalmi Móra-Net TV, a TV Budakalász, a Zemplén TV, a Füred TV, a KisDuna TV Dunaharaszti, a ládbesenyői Irány TV, az RTV Szekszárd és a fővárosi Hegyvidék Televízió. A közösségi rádiók közül a budapesti Trend FM, míg a kisközösségieknél az Első Pesti Egyetemi Rádió kap segítséget.

Huszonhárom rádió huszonhét műsora jutott összesen 88,5 millió forinthoz a Médiatanács hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2021-es pályázatának harmadik fordulójában.

Hírműsorokat készíthet a soproni, a veszprémi és a keszthelyi Rádió 1, a miskolci Rádió M, az orosházi Mega Rádió, a békéscsabai 98.4 Mega Rádió, a Rádió Most Kaposvár, a kalocsai KORONAfm100, a székesfehérvári Táska Rádió, a nyíregyházi Európa Rádió, a gyöngyösi MaxiRádió és a fővárosi Manna FM. Szolgáltató magazinműsorok kategóriában sikeresen pályázott a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a pécsi, a nyíregyházi és a zalaegerszegi Rádió 1, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a kecskeméti Gong FM, a kapuvári Rábaköz Rádió FM94,5, a tiszakécskei Aktív Rádió 102.2, a miskolci Csillagpont Rádió, a szegedi Rádió 88, a sátoraljaújhelyi Zemplén FM 104,9 és a Tamási Rádió. Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Magyar Katolikus Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és a budapesti 90.9 Jazzy Rádió.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Az MTVA épülete Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások