fbpx
Karc FM

A kormánypárti Karc FM két hét alatt 8 ingyenes frekvenciát kapott a Médiatanácstól

Az NMHH Médiatanácsa múlt héthez hasonlóan ezúttal is verseny nélkül adott 10+7 évre vonatkozó négy frekvenciajogosultságot a kormánypárti KESMA rádiójának. Összefoglaló a testület e heti üléséről.

Az NMHH Médiatanácsa e heti ülésén döntött a Szekszárd 104,5 MHz, a Salgótarján 99,3 MHz, a Szentes 104,3 MHz és a Keszthely 92,2 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázatainak végeredményéről. A nyertes mindegyik esetben a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Karc FM Média Kft. lett – derül ki a nemzeti médiahatóság mai, csütörtöki tájékoztatásából.

A jogosultságok 10 évre szólnak, és ez további 7 évre meghosszabbítható a törvény szerinti feltételek fennállása esetén, így akár közel évtizeden át szólhatnak majd a kormányközeli rádiók. Mint arról már beszámoltunk, a KESMA rádiója már elnyert a múlt héten is 4 ingyenes, közösségi rádiós frekvenciát más városokban: övék lett a Szolnok 97,1 MHz, a Veszprém 98,3 MHz, a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz is, szintén 10+7 évre.  A frekvenciákhoz azokban az esetekben is pályázaton, de valójában verseny nélkül jutott hozzá a vállalkozás, ugyanis más pályázó nem volt.

Rádiós pályázat Gyöngyösön

A Médiatanács e heti ülésén ezenkívül elfogadta a Gyöngyös telephelyű kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőség használatára vonatkozó pályázati felhívásának tervezetét, a dokumentum az NMHH honlapján péntektől lesz olvasható.

Hiánypótlás Pápán

A Pápa 95,7 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásban a grémium elvégezte a benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát, és hiánypótlásra szólította fel az egyedüliként pályázó Pápai Platán Nonprofit Kft.-t.

keverőpult, rádió
Fotó: Stock / Depositphotos

Bírságot kapott két rádió

A váci Dunakanyar Rádió szolgáltatójára 100 ezer forintos bírságot rótt ki e heti ülésén a Médiatanács, mivel a szolgáltató megszakította a sugárzást: március és április több napján sem volt hallható a rádió.

A FIX rádió szolgáltatójára összesen 40 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt, saját készítésű műsorszámot  és közszolgálati műsor tett közzé a vizsgált márciusi adáshéten.

A tanács  figyelmeztette a Tamási Rádió, a Sárvár Rádió, a szolnoki 102,4 – Best FM és a Rádió Most Kaposvár szolgáltatóit, amiért eltértek szerződéses vállalásaiktól: a rádiók kevesebb a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort közvetítettek, a magyar és külföldi zenék aránya sem volt megfelelő, valamint kevesebb szöveget és közszolgálati műsort adtak le, mint azt szerződésük szerint kellett volna.

A testület a szankciók alkalmazásakor most is figyelembe vette, hogy a pandémia idején a médiaszolgáltatók is nehéz helyzetbe kerültek – például a helyi jellegű műsorszámokkal kapcsolatos vállalásaik teljesítésekor.

Ráküldte a cseh társhatóságot a Médiatanács a Film Mániára

A cseh társhatóság, az RRTV két, az NMHH Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, Magyarországon sugárzó Comedy Central szolgáltatója nem sértette meg a cseh jogszabályokat, míg a Film Mánia igen.

Előbbi a Family Guy című sorozatot, utóbbi pedig Az ígéret szép szó című filmet korhatár-besorolás nélkül és nem megfelelő időpontban tette közzé. Mivel a magyar jogszabályok alapján mindkettőt 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatták volna a csatornák, a társhatóság felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy tegyenek eleget a szigorúbb magyar szabályozásnak is, különös tekintettel a magyar korhatárjelzésekre. A Film Mánia megsértette a cseh törvényeket is, mivel a vulgáris és sértő szóhasználat miatt a film 13 óra 15 perckor nem kerülhetett volna adásba – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: A Karc FM stúdiója. Fotó: karcfm.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások