fbpx
Koltay András, az NMHH Médiatanács leendő elnöke, a Médiatanács volt tagja, Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Karas Monika, a Médiatanács és az NMHH leköszönő elnöke szalagot vág át

Nagyot kaszált a távozásával Karas Monika, a Médiatanács és az NMHH lemondott elnöke

A Simicska-médiabirodalom egykori jogásza, aki október végén lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács éléről, hogy azután az Állami Számvevőszék alelnökeként az eddigihez hasonló fizetésért, havi bruttó 4,2 millió forintért folytassa tovább állami karrierjét, jelentős, nettó 40,9 millió forint összeget kapott lemondását követően az NMHH-tól végkielégítés és kártalanítás címén. Karas a lemondásával hozzásegítette a Fideszt, hogy előreláthatólag 2030-ig hasonló kontrollt gyakorolhasson a magyar médiapiac felett, mint teszi ezt már 2010 óta.

Bruttó 61,6 millió forintba került Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöki posztjáról október 31-i hatállyal történő lemondása  – számította ki a 24.hu. Karas adózás után nettó 40,964 millió forint lelépési pénzt kaphatott. Az összeg annak ellenére illeti meg Karast, hogy elvben maga adta be a lemondását, ráadásul maradt az államigazgatásban, ahol új pozíciójában is hasonlóan jól keres, mint eddig.

A médiahatóság közölte a 24.hu érdeklődésére, hogy a távozó elnököt két havi végkielégítés illeti meg. Mivel Karas fizetését 2019 nyarán több mint a háromszorosára emelte az Országgyűlés és havi bruttó 4 millió forintot keresett az NMHH, illetve havi 400 ezret a Médiatanács elnökeként, így máris kiszámítható, hogy bruttó 8,8 millió forint végkielégítést kapott. Erre tevődik rá a kártalanítási összeg, amit azért kap, hogy lemondását követően vállalta, hogy összhangban a médiatörvénnyel, egy éven át nem létesíthet munkaviszonyt, rendszeres gazdasági kapcsolatot olyan gazdasági társaságban, amelynek jogát vagy jogos érdekét az NMHH vagy a Médiatanács elnökként hozott döntése érintette, és ilyen gazdasági társaságban részesedést sem szerezhet. A médiatörvény alapján a Karasnak járó kártalanítás összege a megelőző 12 havi, a hatóságtól származó nettó – azaz személyi jövedelemadóval csökkentett – jövedelmének felel meg. Mivel Karas Monika nettó bére havi 2.660.000 forint volt a médiahatóság elnökként (ha semmilyen kedvezményt nem vett igénybe), és további havi nettó 266 ezer forint a Médiatanács vezetőjeként, a kártalanítás összege, amit a számlájára utaltak a távozásakor, nettó 35.112.000 forint körül alakulhatott.

Így jön ki az, hogy a végkielégítés és kártalanításból együttesen nettó 40,964 millió forintot kaphatott a számlájára Karas.

Marad a kiemelt fizetés

Karas karrierjét egyébként különösen nem törte meg, hogy a már az új összetételű Országgyűlés idején, jövő évben lejáró mandátuma vége előtt elhagyta a Nemzeti- és Hírközlési Hatóságot és a Médiatanácsot, ugyanis ahogyan arról mi is beszámoltunk, az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László elnök vezette Állami Számvevőszéknél kapott alelnöki posztot az NMHH éléről október 31-i történő távozását követő másnaptól.

Karas az új „állomáshelyén” hasonlóan rendkívül magas fizetésre számíthat, mint eddig: a 24.hu szerint Karas Monika havonta bruttó 4.237.800 forintot keres ezentúl, ami majdnem pontosan ugyanannyi, mint amit az NMHH és a Médiatanács vezetőjeként megkereshetett.

Fidesz-uralom a médiapiac felett 2010-tól 2030-ig

Arról, hogy várhatóan Karas Monika idő előtt távozik majd, egy évvel korábban a Szabad Európa és a Media1 is beszámolt. Már akkor arról beszéltek ugyanis a médiapiac jól értesült szereplői, hogy a Fidesz ezzel a módszerrel el tudná érni azt, hogy újabb 9 évre kontrollt gyakorolhasson a magyar médiapiac felett abban az esetben is, ha nem lenne meg ehhez a kétharmados többsége az Országgyűlésben. A mandátumról történő lemondással még a mostani, kétharmados többség tudja megválasztani az NMHH és a Médiatanács új elnökét, aki ezt a pozíciót 9 évre töltheti be.

Karas egy évvel korábban még kitérő választ adott arra, hogy kitölti-e a mandátumát a Médiatanács és az NMHH élén. Októberi lemondását megelőzően pár nappal még az Internet Hungary konferencia egyik vezető előadójaként méltatta hivatalának tevékenységét.

Karas Monika 2013-tól irányította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, valamint az NMHH Médiatanácsát, miután a 2010-ben kinevezett Szalai Annamária, az egykori fideszes politikusból lett NMHH és Médiatanács elnök elhunyt. Ha Karas Monika utódja kitölti majd 9 éves mandátumát, 2010-től egészen 2030-ig fideszes kinevezettek dönthetnek fontos médiapiaci ügyekről, például arról, kik kaphatnak rádiós frekvenciákat.

Karas utódja az NMHH és a Médiatanács élén várhatóan Koltay András, az NMHH Médiatanács volt tagja lesz, aki jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Koltay 2019-ig volt a Médiatanács tagja.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n.

Koltay András, az NMHH Médiatanács leendő elnöke, a Médiatanács volt tagja, Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Karas Monika, a Médiatanács és az NMHH leköszönő elnöke szalagot vág át néhány héttel Karas lemondása előtt. Fotó: NMHH
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások