fbpx
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Negyedév alatt 130 milliót költött Karácsony Gergely lejáratására a Fidesz és holdudvara a közösségi médiában

A főpolgármester és előválasztási miniszterelnök-jelölt támadása mellett mások támadására is költöttek.

A Telex leközölt ma, csütörtökön egy elemzést, mely a Fidesz és holdudvara közösségi médiás hirdetéseit vizsgálja, ezen belül is a YouTube-reklámok és a facebookos szponzorált posztok tartalmát.

Az elemzés szerint a május és augusztus közepe között eltelt három hónapot felölelő időszakban a Fidesz, valamint a hozzá köthető csatornák a Facebookon 125,7 millió forintot, míg a YouTube-on 52,5 millió forintot költöttek politikai hirdetésre.

Az összeg nagy része (a YouTube esetében a teljes összeg, míg a Facebookon közel a kétharmada, 77 millió forint) a Karácsony Gergely ellen kampányoló, gyakran karaktergyilkos, lejárató tartalmakra ment el. A vizsgált három hónap alatt csaknem 130 millió forintot költött a Fidesz és holdudvara Karácsony Gergely támadására.

Az elemzés 17 olyan csatornát azonosított, ami ebben a három hónapban részt vett a Karácsony elleni kampányban, ezek közül is kiemelkedik kettő: maga a Fidesz, illetve az „anonim jobboldali mecénások” pénzéből működő, de áttételeken keresztül a Miniszterelnökséghez is kötődő Megafon Központ.

A Fidesz a YouTube-on 45, a Facebookon pedig 35 milliót költött Karácsony-ellenes hirdetésekre, a Megafon YouTube-on 7,5 milliót, Facebookon – több influenszer oldalán együttvéve – közel 26 milliót. A szervezet három legnépszerűbb „Facebook-harcosa”, Rákay Philip, Bohár Dániel és Deák Dániel posztjait az elemzés által vizsgált időszakban 12,6; 13 és  5 millió forinttal tolta meg, a szponzorált tartalmat pedig túlnyomó részben (84, 77, illetve 100 százalékban) Karácsony-ellenes videók és mémek adták.

A Fidesz és a Megafon a kampány finanszírozásának 97 százalékát tették ki, de költött Hollik Istán 950 ezer, az Origo 560 ezer, a Fidelitas 310 ezer, az MTVA Híradója 170 ezer, valamint a PestiSrácok / Pesti TV is összesen 515 ezer forintot.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Karácsony Gergely. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások