fbpx
Kovács István, a Megafon Központ alapítója

Rövid idő alatt 56 millió forintot kapott a kormánypárti „Facebook-harcosokat” képző Megafon Központ

A cég alapítója azt állítja, hogy konzervatív üzletemberektől származik a pénz, de az Átlátszó áttételen keresztül a Miniszterelnöki Kabinetirodát sejti a pénzek forrásaként.

A tavalyi indulása után két hónappal 56 millió forinthoz jutott a frissen bejegyzett, kormánypárti „Facebook-harcosokat” képző Megafon Központ – írja az Átlátszó Blog.

„Az induláshoz, a weboldal fejlesztéséhez némi kezdőtőkére szükségünk volt. Ezt úgy oldottuk meg, hogy én megkerestem néhány konzervatív üzletembert, és megkértem őket arra, hogy támogassák az indulásunkat. (…) A jövőben is olyanokat keresünk, akik azonosulnak a céljainkkal. Persze ha az illetőt éppenséggel Mészáros Lőrincnek hívják majd, köszönettel vesszük a támogatását”

– nyilatkozta tavaly június végén a Mandinernek adott interjújában Kovács István, a Megafon Központ vezetője, aki azt is hozzátette, hogy

„közpénz nincs a Megafonban, és nem is lesz soha”.

Az alapító okirat szerint Kovács az alaptőkének megfelelő hárommillió forintot sem tette még le, annak befizetését idén májusra ígérte. A rövid időszakra vonatkozó beszámolót azért adták le év közben, mert a cég adónemet váltott.

A központot működtető Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. tavalyi beszámolójából az is látszik, hogy a cég 2020. június 30-án 51,5 millió forintot készpénzben, a fennmaradó összeget pedig tárgyi eszközökben tartotta. Az oldalon 6,5 millió forintnyi kötelezettség és közel 50 millió forintnyi passzív időbeli elhatárolás fedezte az eszközöket.

A készpénztartalék javát kitevő 50 milliós tételről nem lehet eldönteni, hogy konkrétan mit takar, ugyanis a mérlegsoron a már befolyt, de későbbre vonatkozó bevételeket szokás nyilvántartani. Az akkor 2 hónapja létező cégnek szinte csak személyi jellegű költségei voltak. Az egyetlen alkalmazottra 1,83 millió forint kiadás jutott, melyet az egyéb bevételek címén feltüntetett 1,9 millió forint fedezett.

A Megafon beszámolójában azt állították, hogy a Megafonnak nincsen kapcsolt vállalkozása, azonban a már említett 1,9 millió forint bevételt a cég mégis kapcsolt vállalkozással szemben számolta el, az viszont már nem derült ki, hogy mi lehetett ez a vállalkozás.

Az Átlátszó blogja szerint ennek Kovács másik munkahelyéhez, az Alapjogokért Központhoz lehet köze, mivel a cég az elmúlt években közel egymilliárd forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül, a pénzek feladója pedig jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetiroda volt.

Az Alapjogokért Központ egyébként a Facebookon nyilvánosan is támogatja a Megafont.

Arról, hogy pontosan miért is jött létre a Megafon, egy korábbi hírünkben írtunk.

Borítókép: Kovács István, a Megafon Központ alapítója
Forrás: YouTube/ Megafon
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások